Evde saksıda lavanta bakımı yapmak için verimli bir toprak, ideal bir saksı ve kaliteli bir tohuma ihtiyacınız olacaktır.
Lavanta güneşi çok sevdiği için güneşli bir ortamda bakımı sağlanmalıdır. Mart-Mayıs ayları arasında dikimi gerçekleştirilmelidir.
Lavanta Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklerini açar.
Çok fazla suya ihtiyaç duymaz. Sadece toprakla buluştuğunda ilk suyunu vermek çok önemlidir. Lavanta ekimi için toprağın pH seviyesinin 6-8.5 arasında olması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Toprağın nemli olması ve ayrıca asit dengesi bitkinin gelişiminde büyük rol oynamaktadır.
Saksıda lavanta bakımı için saksı boyutunu büyük seçmek gerekir. Çünkü kökleri uzun olduğu için derin olmayan saksıda iyi gelişim gösteremeyecektir.
Kaliteli tohumdan yetiştirecekseniz toprağın iyi havalandırılmış olması ve mineral yönünden zengin olması gerekir. Soğuk iklim sevmediği için toprağı sıcak iklimli yerlerden tercih etmekte önemlidir. Tohumların sağlıklı gelişebilmesi için saksıda çıkan yabani otlar mutlaka temizlenmelidir. Kökleri ve yaprakları geniş olan lavanta, ekim sırasında çevresinde biraz boşluk ister. Tohumları ise en az 3 cm derine yerleştirmelisiniz.
Ev içerisinde güneşin bol olduğu, aydınlık bir ortamda bakım sağlanmalıdır. Çok nemli toprak sevmediği için belli periyotlarla sulama yapabilirsiniz.Haftada iki defa bir kahve fincanı kadar su verebilirsiniz. Yılda 1 defa olacak şekilde ya ilkbaharda ya da sonbaharda saksı ve toprağı yenileyebilirsiniz.
Aralık ayı sonları veya mart başında lavantanın tepesinde kalan yaprakları keserek daha gür çiçeklerin oluşmasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle tüm oksijen köklere kadar inecektir ve bitki daha sağlıklı gelişmeye devam edecektir.
Lavantaların çiçekleri toplandı. Kimi yaprak ve dallarda kurumalar
başladı. Bu bitkilerin yuvarlak ve düzgün görüntülerini korumaları
için senede iki kez budanmaları gerekir; biri eylül ayında diğeri ise martta.
Önemli not: Lavantalar her sene iki kez budanırsa uzun seneler
biçimlerini koruyarak, haziranda çiçek vermeye başlar.
Soru: Bahçemdeki lavantayı ne sıklıkla budamalıyım? Nasıl kesmeliyim? Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.
Cevap: Lavantalarınızda derin kesim yapmayın. Fazla kısaltmanız gerekirse kademeli olarak kesin. Fazla su verip aşırı gelişmesini sağlamayın. Çiçeklendiği zaman yatmasını engellemek için yanlardan destekleyin.
İyi fikirlerle, sofranızdan banyonuza her köşeye güzel kokulu lavanta çiçeğini taşıyabilirsiniz.
Gözlerinizi kapatın ve eflatundan mora uzanan uçsuz bucaksız lavanta tarlalarında olduğunuzu hayal edin. Lavanta desenleri ve dingin lila tonlarıyla, yaşam alanlarında bir provans yolculuğu başlasın.
– Saf lavanta endemik bir bitki. Yalnızca Fransa Provans’ın dağlarında deniz seviyesinden 800 m yukarısında yetişiyor. Lavandin ise dünyanın her tarafında yetişiyor ve lavandin saf lavantanın etkisine sahip değil.
– Saf lavanta üretmek için tohum ekmek gerekiyor, dolayısıyla her bitki özgün ve birbirinden farklı oluyor, lavandin için ise bitkiyi toprağa dikmeniz yeterli.
Fransa’nın güney kıyıları Provans bölgesine ait olan bu bitki, tıpkı bölgenin adını vermiş olduğu provans dekorasyon stili gibi ruhunda samimiyet ve doğallığı barındırıyor. Mutfakta davetkar bir atmosfer için ideal bir tema.
Kokular ile değiştirin: Bilimsel araştırmalar, sakinleştirici etkisi ile birçok derde deva olan lavantanın aynı zamanda doğal bir antiseptik ve antibakteriyel olduğunu söylüyor.
İpucu: Lila renk değeri olarak içinde mavilik barındırdığından ve aynı zamanda mavi ile komşu renk olduğu için dekore ederken bu renklerdeki aksesuar ya da tekstilleri bir arada kullanarak armonik bir görünüm elde
edebilirsiniz.
4 mevsim lavanta: Kurutulmuş lavantalardan çelenk yapabilir, lavanta temasını dört mevsim devam ettirebilirsiniz.
Malzemeler: Cam vazo • Mum • 15 sap lavanta • Tuz ya da dekoratif taş veya kum • Makas • Kenevir ip
Yapılışı: Vazonun ölçüsüne göre sap lavantaları kısaltın. Vazonun etrafına kenevir ipi dolayın. Lavantaları tek tek verev bir şekilde ipten geçirin. Dilerseniz silikon tabancası ile lavantaları sabitleyebilirsiniz. Vazonun içine dekoratif taş, kum ya da evde elinizin altında kolay bulunabileceği için tuz koyun. Mumu yerleştirin. Lavanta mumluğunuz hazır.
Saksıda gül bakımı nasıl yapılır?
Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…
Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.
Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…
İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…
Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…
. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…
Yorumları gör
Biri az sula diyor bir diğeri çok