Saksı çeşitleri nelerdir? Hangi saksının ne özelliği var? Artılarını ve eksilerini anlattığımız bu yazıda saksılarla ilgili tüm merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.
Doğaya aşkla bağlanmak, bitkilerle uğraşmak mekana bağlı bir uğraş değildir. Geniş metrekarelere sahip bir bahçede hiçbir şey yetiştirmeyen de vardır, minicik bir balkonda rengarenk bir dünya yaratan da… İşte saksı bahçıvanlığı da burada devreye giriyor. Balkonunuzdaki, terasınızdaki saksılarda nane ya da çilek, Afrika menekşesi ya da sardunya yetiştiriyorsanız, siz zaten saksı bahçıvanlığı yapıyorsunuz demektir. Biz de bu yazımızda size bu konuda biraz daha ilham vermek istedik. Unutmayın; saksıda mini bahçeler yaratmak sizin elinizde; biraz emek, biraz sabır yeterli…
SAKSI ÇEŞİTLERİ
Saksı çeşitleri 6’ya ayrılıyor. Bunlar;
- Taş saksılar
- Galvaniz saksılar
- Terra Cota saksılar
- Askılı saksılar
- Plastik saksılar
- Hasır sepet saksılar
TAŞ SAKSILAR
Artıları: Dayanıklıdır ve estetik bir görünüme sahiptir.
Eksileri: Ağırdır ve diğer pek çok saksıya göre daha pahalıdır.
TERRA COTA SAKSILAR
Artıları: Estetik bir görünüme sahiptir.
Eksileri: Çok ağırdır ve aşırı yağışlı, don olan bölgelerde yıpranabilir.
GALVANİZ SAKSILAR
Artıları: Ulaşılabilmesi kolaydır, pek çok saksıya göre daha ekonomiktir.
Eksileri: Zaman zaman bakım gerektirebilir, özellikle de nemli ortamlarda. Çoğunda drenaj deliği yoktur, delik açmanız gerekir.
ASKILI SAKSILAR
Artıları: Saksıların en dekoratiflerinden biridir. İçinden sarkan çiçeklerle çok şık görünürler. Üstelik yerden de tasarruf sağlarlar.
Eksileri: Drenaj için içine iyi bir düzenek gerekir. Ayrıca askılı olduğu için sulamada da bazen sorun olabilir. Bu tip saksılar için iyi bir yer belirleyin.
PLASTİK SAKSILAR
Artıları: Hafiftir, her türlü boyunu ve şeklini bulmak mümkündür. Fiyat olarak da ekonomiktir.
Eksileri: Pek estetik görünmez ancak şimdilerde renkli olanları yapıldığı için daha şık görünüme sahip.
HASIR SEPET SAKSILAR
Artıları: Farklı bir alternatif. Ortama sıcaklık katmak için birebirdir.
Eksileri: Dikim öncesi iç yüzeyinin iyi bir şekilde örtülmesi gerekir ki, sızıntı yapmasın.
SAKSI TÜRLERİ
Saksı çeşitleri yanında türleri de önemli. Günümüzde farklı türlerde pek çok saksıya ulaşmak artık kolay. Ama öncelikle kullanacağınız alanı belirlemeli, sonra mekanın tasarımıyla uyumlu model ve malzemeye sahip saksılar seçmelisiniz.
Klasik-modern bir tasarımda provans etkili saksı kullanmanız alanda zıtlık yaratır. Bunun yerine rattan veya düz metal saksılar şık bir görünüm yakalamanızı sağlar.
Elbette bitkinin formuyla uyumlu saksı modeli kullanmalısınız. Top formlu ortanca için ince uzun saksı kullanımı yanlış olur. Bunun yerine yuvarlak hatlı saksılara bitkinizi yerleştirebilirsiniz.
Saksı düzenlemesinde tek saksı içinde tek tür kullanmak zorunda olmadığınızın altını çizelim. Farklı formlarda birbirini tamamlayan bitkileri aynı saksıda buluşturabilirsiniz. Hatta bu sayede dikkat çeken tasarımlar yaratabilirsiniz. Carex, sardunya ve unutmabeni bir arada güzel görüntü oluşturur.
ASKILIKLI SAKSILAR
1- Bahçe ya da balkonda askılıklı saksılar kullanabilirsiniz. Yapı marketlerde kolaylıkla bulabileceğiniz bu saksılar hem farklı hem dekoratif. Yarım küre formundaki saksının içine yine aynı boyutlarda olan iç malzemesini yerleştirin. Toprak görüntüsünden daha dekoratif olan bu malzeme, saksının dış yüzeyini oluşturacak. İçine organik maddece zengin toprak ekleyin.
2- Askılıklı saksılar göz seviyesinden yukarıda olacaktır. Bunun için bitki seçimi yaparken dikkat etmelisiniz. Sarı çiçekli Chrysantemi saksısından nazikçe ayırın. Kökler saksıya yapışmışsa iki elinizle vurarak çıkarabilirsiniz. Ardından köklerini elinizle ufalayın. Saksıya dikkatlice yerleştirin. Saksıda oluşan boşlukları toprakla kaplayın ve elinizle hafifçe iterek toprağı sıkıştırın.
3- Bitki kökünü zedelemeden dikim işlemini gerçekleştirdikten sonra bitkiye can suyu vermeniz gerekir. Bitkinin yeni ortamına alışması için bu uygulama oldukça önemlidir. Ardından saksının demir zincirleriyle yüksek bir noktaya asabilirsiniz.
Askılı saksıda yetiştirebileceğiniz çiçekleri “Askılı saksı çiçekleri nelerdir? İşte 6 farklı yayılan çiçek çeşidi” yazımızdan öğrenebilirsiniz.
SAKSININ AVANTAJLARI
Askılı saksı çeşitleri çok seviliyor. İster bahçenizde, ister balkon ya da terasınızda yetiştirin, saksının toprakta çiçek yetiştirmeye göre pek çok avantajı olduğunu göreceksiniz. Canınız değişiklik mi yapmak istiyor? Hemen başka bir köşeye alın çiçeğinizi. Tabii konumuna dikkat ederek. Bir davet mi düzenleyeceksiniz? Saksıdaki renkli çiçeklerinizi masanızın üzerine koyabilirsiniz. İç mekanlarınızı da hareketlendirebilirsiniz onlarla. Bunun için pek çok bitki bulabilirsiniz. Saksılarınızı yenileyerek farklı görüntüler yakalayabilirsiniz. Bu konuda yaratıcılığınız kullanmanız yeterli. Evinizdeki kullanmadığınız bazı malzemeleri bile saksıya çevirebilirsiniz.
SAKSILARI RENGARENK BOYAYIN
1- Farklı boyutlarda toprak saksılar seçerek işe başlayabilirsiniz. Uygulayacağınız şekillere göre saksınızın yüzeyini bölümlere ayırın. Bunun için de en ideali beyaz renkli bir bandı saksının üzerine yapıştırmak.
2- Parçalara ayrılan saksının boş kısımlarının üzerinden beyaz akrilik boyayla geçin. Bu uygulama tamamlandıktan sonra aynı işlemi tekrarlayın. Böylece uygulayacağınız farklı renkler kendisini daha çarpıcı gösterecek. Parçalara ayrılan saksının boş kısımlarının üzerinden beyaz akrilik boyayla geçin.
3- Bu aşamada, beyaz boyalı yerleri, seçtiğiniz desenlere göre renk uyumlarını dikkate alarak değişik tonlarda boyamalısınız. Boyama işlemini iki kat uygulayın. Tüm işlemleriniz sona erdiğinde kurumaya bırakın. Bu aşamada, beyaz boyalı yerleri, seçtiğiniz desenlere göre renk uyumlarına dikkat edin. Boya kuruduktan sonra bantlı kısımları çıkarın. Boyalı kısımlara, daha ince fırça yardımıyla desenler çizebilirsiniz. Geometrik, kübik formlarla daha farklı bir hava verebilirsiniz. Akrilik boya özelliği sayesinde saksınızın yıkanabilir olduğunu unutmayın. Boya kuruduktan sonra bantlı kısımları çıkarın
SAKSILARINIZI YENİLEYEREK YENİDEN KULLANIN
Bahçenizi, balkonunuzu, pencere önünüzü farklı boyutlardaki saksılarla renklendirebilirsiniz. Fakat bu uygulamada tüm saksıları kullanmam gerekiyor diye bir düşünceye kapılmayın. Fazla kalabalık yaratmadan kullanın onları.
Zaman içinde eskiyen saksıların renkleri bozulur, dış etkenler yüzünden de yosunlaşma, beyazlaşma görülür. Bunun için saksının içini ve dışını fırçayla iyice fırçalayın. Sabun ve suyla güzelce temizleyin ve dezenfekte edin. Boyası bozulan saksınızı ise yeni bir boyayla eski rengine veya yeni bir renge dönüştürebilirsiniz. Dilerseniz farklı bir desen çalışmasıyla da saksınızı eskisinden de güzel bir görünüşe kavuşturabilirsiniz.
Metal saksılar için özel çıkartma yöntemleriyle dilediğiniz resmi üzerine yapıştırabilirsiniz. Saksıları yeniledikten sonra içlerine dilediğiniz bitkiyi dikebilirsiniz. Hatta tasarımınızı kuvvetlendirmek için birden fazla bitkiyi aynı saksıya davet edebilirsiniz.
Carexlerle, açelyalar veya siklamenleri yan yana diktikten sonra minyatür bir taflanı da ekleyebilirsiniz. Farklı yaprak formu ve renk uyumlarıyla saksınız tüm dikkatleri çekecektir.