Retro nedir? Retro kelimesi Latince’de ”geriye doğru” anlamına gelmektedir. Yani; ”Geçmişe yönelik, geçmişe ait, geçmişi de kapsayan” anlamları barındırır. Geçmişteki bazı dönemlere ait dekoratif aksesuarların, mobilyaların ve renklerin kullanıldığı dekorasyon tarzına retro tarz ev dekorasyonu adı verilir.
İç mekanda retro tarzı geçmişe vurgu yapıyor, geleneklere, geçmiş yüzyılın moda trendlerine değiniyor: çiçek grafikleri, krom köşeli çift ayraçlar, sentetik paspaslar, parlak patentli deri, o yılların karakterlerine sahip film afişleri, orijinal mobilyalar, sıkıcı ve sıradan her şeyin reddi.
RETRO NEDİR? RETRO TARZ İÇ MİMARİ
Retro tarz iç mimari, zıt renklerin birbirine olan uyumudur. Zıt kavramları sevmeyen biri bile ilk başta sevmese de sonra vazgeçemez, tıpkı benim gibi. Retro aslında her yerde giyimde, aksesuarda, evimizde bunları saymakla bitiremeyiz.
Retro dekorasyon son yıllarda sıkça tercih edilmektedir. Bunun sebebi kişilerin sıradanlıktan sıkılmalarıdır. Retro tarzı 1950 ile 1980 yılları arası sıkça kullanılan mobilyaların veya eşyaların eve taşınmasıdır. Bu yıllar arasında kullanılan malzemelerin günümüz teknolojisi ile birleşmesi ve evlerde yerlerini almasına retro dekorasyon denmektedir.
Özellikle belirtelim ki, retro dekorasyon nostaljik eşyaların eve doldurulması anlamına gelmez. Sadece geçmişten belli bir dönemi yansıtan fakat canlılığın ön planda olduğu parçaların günümüze uyarlanmış halini ifade eder. Günümüzde birçok ev dekorasyon çeşidi bulunmaktadır. Bunlar country, modern, vintage, rustik ve bohem gibi farklı şekillerde isimlendirilmektedir.
Kişiler kendi zevklerine göre evlerinin nasıl gözükeceğine karar verirler. Her eşyanın birbiri ile uyum içerisinde olması son derece önemlidir. Bu sebeple zorlanan kişiler bir iç mimardan da yardım alabilirler. Bunun dışında iç mimardan yardım almak istemeyen veya yardım alacak gücü olmayan kişiler internetten faydalanabilirler.
RETRO VE VINTAGE ARASINDAKİ FARK NEDİR?
Retro ve vintage birbine yakın anlamlara sahip olsalar da aralarında önemli farklar vardır. Aralarındaki en önemli fark şudur: Vintage gerçekten eski ürünleri, retro ise eski görünen yeni ürünleri tanımlamak için kullanılır. Örneğin, vintage görünümlü yeni ürünler retrodur, vintage olarak adlandırılmaları doğru değildir.
RETRO DEKORASYON NASIL YAPILIR?
Retro tarzını evlerde uygulamak son derece kolaydır. Bu tarza uygun mobilyalar eğer gerçekten retro olsun istiyorsanız o zaman eskicileri dolaşıp evinize uygun mobilyaları seçebilirsiniz. Bunun dışında günümüzde popüler olan mobilya mağazalarından da retro tarzına uygun mobilyalar bulunabilir.
Hem evin konumu hem genişliği hem de diğer eşyaların modeli retro tarzının belirlenmesinde önemli bir yer kaplamaktadır. Bu sebeple ilk önce bunlara dikkat edilmelidir, daha sonra retro tarzı dekorasyon yapılmaya başlanmalıdır. Retro tarzını gerçekten görmek ve bilgi edinmek için eski zamanlara ait filmler veya belgeseller izlenebilir. Bu sayede fikir alınıp daha doğru uygulanabilir.
Türk filmlerindeki gibi bir eve sahip olmak için çalmanız gereken ilk kapı, büyükannenizin evi olabilir. Eski bir koltuk takımını birkaç yenileme işlemi ile salonunuzun en güzel öğesi yapabilirsiniz. Aynı şekilde orta sehpasını, berjeri bu dekorasyon için kullanabilirsiniz. Büyükannenizde bulamazsanız ikinci el dükkanlarını gezebilirsiniz. Büyükşehirlerde kurulan eskici pazarlarına da göz atabilirsiniz.
Aklınızdaki gibi retro parçaları bulamıyorsanız modern eşyalara böyle bir görünüm verebilirsiniz. Kendi el beceriniz varsa kendiniz yapabilirsiniz veya işinin ehli bir usta ile de çalışabilirsiniz. Döşemelik kumaşlarla modern mobilyalara retro hava kazandırabilirsiniz. Aynı şekilde eskitmeler de kullanabilirsiniz.
1970’li yılların futuristik akımını yeniden canlandırmak için bu tarz mobilyalar yaptırabilirsiniz. Bu sayede eviniz benzersiz bir görünüm kazanırken, o yıllara ışınlanabilirsiniz. Bu konuda siz ilham verecek filmler izleyebilir, bu akımın nasıl olduğunu tam olarak öğrenerek bütün öğeleri bir araya getirebilirsiniz.
Renkleri evinizin her köşesinde çekinmeden kullanın. Duvarlarınızda, mobilyalarınızda ve aksesuarlarınızda renkleri cesur bir şekilde kullanarak, retro havayı yakalayabilirsiniz. Mesela duvarlarınızla koltuklarınızı birbirine kontrast olacak renklerde seçebilirsiniz. Yeşil bir duvar ile sarı koltuklar, kırmızı yastıklar ve turuncu aksesuarlar tercih edebilirsiniz.
RETRO DEKORASYONDA KULLANILAN EŞYALARIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Retro tarzı eski yıllardan gelen bir tarz olduğu için genellikle eskitilmiş eşyalar kullanılır. Koltuk olarak patchwork kanepe modelleri sıkça tercih edilir. Bunun dışında yastıklarda baskılı renkli parlak ve motifli modeller tercih edilir. Bu yıllarda evler genellikle renklidir. Sadelikten değil de eğlenceli bir renklilikten yanadır. Bunun dışında duvarlarda çiçekli veya desenli son derece renkli modeller kullanılır.
Bu tarzda kullanılan renkler genellikle canlıdır. Özellikle pembe, yeşil, kırmızı, turuncu gibi renkler çok kullanılmaktadır. Bu renklerin dışında hardal sarısı, mor, indigo mavisi kullanılmaktadır.
Koltuklar, perdeler, yastıklar son derece renklidir. Fakat masa, zigon, sehpa gibi mobilyalarda ahşap rengi veya koyu kahverengi tercih edilmektedir. Halı seçimi de yine son derece renklidir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken durum evi renkli ve retro yapacağım diye lunaparka çevirmemektir. Renkler canlı ve birbiri ile uyumlu olmalılardır.
RETRO STİLİNİN KULLANIM ALANLARI
Retro nedir? sorusunu yanıtladık. Peki bu stilin kullanım alanları nelerdir? Bu stil büyük şehirlerde popüler, dekorasyon için yaygın olarak kullanılıyor daireler, kafeler, oteller, sinemalar. Restoranın retro tarzında iç tasarımı veya bir kafenin iç tasarımı parlaklık, özgün özellikler, şık bar tabureleri, masalar, dolapların pürüzsüz parlak yüzeyi, bar tezgahları anlamına gelir.
Retro tarzında dairenin iç tasarımı, konfor, gösterişli çekicilik, neşeli bir ruh halidir. Alışılmadık şekilli mobilyalar, boncuklu perdeler, eski moda figürler, geçmiş yılların kahramanları ile posterler, parlak renkler – tüm bunlar retro tarzı özel bir hava yaratıyor: aydınlık ve sıcak.
Bu tarzdaki modern iç tasarım tasarımcıları tarafından şöyle görülür:
- Zengin renkler, koyu renk kombinasyonları.
- Malzemelerin yetenekli kombinasyonu (PVC, sentetik, plastik) hafif ve eğlenceli bir atmosfer yaratır.
- Sıradışı mobilya ve dekor kullanımından iç mekanın belirginliği.
İç Mimar Gizem Uçkun Tiryaki
Retro stil nedir? Samimi bir sonbahar stili
Gösterişli retro stili yükseliyor
Evde retro stil dönüşümü için öneriler