Pop art nedir? İç mimaride pop art konsepti ne anlama gelir? Dekorasyonda pop art nasıldır? İşte detaylar…
Şüphesiz ki “konsept” içeriği iç mimarinin temel unsurudur. Bir iş öncesinde belirlenen konsept, ilerleyen safhalarda işin en ince detaylarına kadar, etki etmektedir. İç mimari konsept denince aklımıza birçok tür gelmektedir. Bunlardan bir tanesi de pop-art konseptidir.
Zaman içerisinde iç mimarinin de gelişimi ile beraber iç mimaride pop art konsepti terimi ortaya çıkmıştır. Hatta dönemin eleştirmenlerinden Lawrence Alloway, “Architectural Desing” isimli dergide yazdığı yazıda ilk kez pop-art dan bahsetmiştir. Pop art iç mimaride, temelde dinamiklik, enerji ve duygu temalarını işler. İç mimaride pop art kullanımı gün��müzde genel olarak kafelerde, restoran ve ofislerde görülmektedir. Pop art nedir diye tanımlayacak olursak, popüler tüketici ürünlerin, “sanatsal” değerlerin yüklendiği “sanat” olarak bilinmektedir.
Pop-Art iç mekanlarda mizah duygusunu işlemekle beraber, karakteristik bir özelliği savunur. Bu konsepti uygulamak isteyen kimse, popüler kültür ikonlarını temel içmimari unsurlarıyla birlikte desteklemelidir. Bu mobilya olabilir, halı olabilir herhangi bir temel ürün olabilir. Canlı renkleri, doğru renklerle kombinleyerek şahane bir pop-art mekanı yaratılabilir.
Parlak renkli iç sergiler plastik, sentetik elyaftan, çekici formdaki işlevsel nesnelerden, tekrarlanan aksesuarlar, posterlerden ve peluş kalp gibi ucuz popüler hediyelik eşyalardan oluşur.
Duvarlar, tavan ve zemin görsel olarak görsel yükü taşımaz, sanatçı tarafından tasarlanan tek bir dekorasyonda birleşebilir. İç mekandaki pop art tarzı, aynı anda birbirine zıt, beyaz ile karışan asit renkleri sağlar. Bir orantı hissi, yalnızca bu kadar çığlık atan sahnelerde uzun süre kalma kabiliyetiniz tarafından belirlenir.
Başta Marilyn Monroe olmak üzere, Charlie Chaplin, Elvis Presley, Clark Gable gibi bir dönemin efsane starları son dönemlerde sıradışı bir tarz olan pop art dekorasyonun vazgeçilmezi yüzleri haline geldiler. Ancak Pop Art dekorasyon tarzı sadece bu dünyaya damgasını vurmuş yıldızların yüzleri ile sınırlı değil değerli binbirdekor.com dostları, pop art kumaşlarda başta Superman olmak üzere bir çok çizgi roman kahramanları da hayat buluyor. Bu kumaşlarla kaplanan koltuklar, berjerler ise şu sıralar pek revaçta, öyle ki TV programlarında bile bu tip kumaşlarla döşenmiş koltuklar kullanılıyor.
Pop Art sanatı, 1950’li yıllarda Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’de birbirlerinden bağımsız olarak ortaya çıkmıştır. Soyut dışavurumculuğa tepki gösteren sanatçılar, 1950’li yılların başında ortaya koydukları Pop Art sanatını, 1960’lı yıllarda ise bir akım haline getirmişlerdir.
Popüler kültür imgelerini sunan Pop Art sanatı, tamemen kişisellikten arınmış olmalıdır.
Bu sanat akımında sanatçının asıl hedefi, eserlerinde günümüz dünyasında yaşayan sıradan insanı ve duygularını yansıtmaktır. Görsel etkinin çarpıcı ve dikkat çekici olmasını amaçlayan Pop Art sanatçıları, elit sanat anlayışının karşısında durmuş ve akımlarını entelektüel bir altyapıya dayandırmamışlardır.
İç Mimar Gizem Uçkun Tiryaki
Pop renklerle eviniz enerji doluyor!