Perlit ve vermikülit nedir, ne zaman kullanılır? sorusu bitkilerle iç içe yaşamayı seven bitkiseverler tarafından merak ediliyor. Perlit ve vermikülitin faydalarını ve özelliklerini Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı
Vermikülit yüksek ısıda oluşan bir mineraldir. Mika mineraline benzer. Yüksek ısıda kıvrılır. Adı, ortaya çıkan solucan benzeri, kıvrık görüntüsünden dolayı adı “böcek larvası” anlamına gelen Latince vermikulustan gelmektedir.
Vermikülit tarım faaliyetlerinde dünya çapında yaygın bir kullanıma sahiptir. Son yıllarda iç mekan bitki bakımında da sıkça toprak karışımları içerisinde yer verilen bir malzeme haline gelmiştir. Nem tutucu özelliği nedeniyle nem seven bitkilerin toprak karışımlarında belli ölçülerde rahatlıkla kullanılabilir.
Vermikülit minerali tarım açısından yapısı gereği uygun bir bitki yetiştirme ortamı oluşturmaktadır. Genellikle torf veya turba yosunu ile karıştırılarak kullanılmaktadır. Vermikülit/torf veya Hindistan cevizi kabuğu formülasyonu bir bitkinin büyüyebilmesi için ideal koşulları oluşturur.
Vermikülit tanecikleri toprak karışımı içerisinde drenajın sağlanmasında önemli rol oynar. Toprağı havalandırmaya yardımcı olur. Yine retansiyon neminin gelişmesine ve eklenen gübreler serbest kalırken vermikülit potasyum, magnezyum ve diğer küçük elementlerle katkıda bulunur.
Vermikülit/torf ve hindistan cevizi kabuğu karışımında hava/su oranı iyi bir dreneja sahip olur. Kökün büyümesi için ideal bir stimülasyon sağlar. Böylelikle daha sağlıklı genç bitkilerin üretilmesine yardımcı olur.
Bitki yetiştiriciliğinde vermikülit, bitki kök, gövde ve tohumların daha hızlı büyüyebilmesi için ihtiyaç duyduğu toprağın havalandırılmasının yanı sıra nemini ve gereksinim duyduğu nutritleri sağlamaktadır.
Toprak karışımlarında yer verilen vermiküllit minerali bitkinin hızlı büyümesine ve genç köklerin hızlı bağlanmasına yardımcı olur. Karışıma dahil edilen vermiküllit bitkinin hava almasına, beslenmesine yardımcı olur. Ve toprağın nemliliğini sabit tutar.
Vermiküllit iyi bir malç malzemesidir. Toprağın phını düşürdüğü için tercih edilir. Yine tuzlanma sürecini yavaşlatır.
Perlit, köken itibariyle volkanik bir camdır. Su, camın yumuşama sıcaklığını düşürdüğü için sertleşmiş köpük benzeri bir ürün elde edilir. Perlitin ezilmesi ve 1100 ° C sıcaklığa ısıtılmasıyla elde edilir. Hızlı genişleyen su, plastik sıcak kütleden çıkar ve küçük hava kabarcıkları nedeniyle başlangıç hacmini 20 katına çıkarır. Genleşmiş perlitin gözenekliliği % 90’a ulaşır.
Perlit, tarımda da sıkça kullanılan bir materyaldir. Son yıllarda iç mekan bakımında da toprak karışımlarına ilave edilen vazgeçilmez bir malzeme oldu diyebiliriz. Topraksız tarım saksılarında kullanılan küçük strafor parçalarına benzeyen beyaz malzemedir. Unlu bitle çok karıştırılır. Ama elinize alınca süngerimsi yapısı nedeniyle hemen ayırt edebilirsiniz.
Doğal haliyle, “perlit” beyaz parlak inci benzeri bir yapıya sahiptir.
Vermikülit ve perlit birbirinden tamamen farklı iki madde olsa da, bazı ortak yönleri vardır. İkisi de hafif malzemelerdir. İkisi de mineraldir. Topraktan çıkarıldıktan sonra ısıtma işlemine maruz kalarak elde edilen malzemelerdir.
Steril malzemelerdir.
Besin içermezler.
Saksıdaki bitkileri neden sallamalıyız? Çiçekleri sallamanın faydaları!
Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…
Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.
Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…
İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…
Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…
. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…