Bir eve değer katan unsurlardan biri olan pencereler, yeni nesil teknolojiler sayesinde ısı ve enerji tasarrufu da sağlayan sistemlere dönüşmüş durumda. Peki, değişim için ne yapmalı, nasıl seçmeliyiz?
Evde en keyifli zaman dilimi pencere karşısında oturup etrafı seyretmek, kitap okumak ya da sohbet etmek. Ancak bir düşünün günün ilerleyen saatlerinde omuzlarda ağrı ya da boyunda tutulma hissediyorsunuz. Bunun kaynağı belki de soğuğu geçiren, ısı kaybı sağlayan pencereler olabilir. Tek ya da çift camlı eski pencere sistemleri yenilere göre az kullanışlı. Böyle bir durumda da değişim şart.
Daha sıcak bir ev, daha az ses, daha düşük karbon ayak izi ve düşük faturalar. Tüm bunlar için sadece pencereleri değiştirmek ilginç ama yeterli bir önlem. Pencere sistemi tercihiniz ne olursa olsun doğru bir sistemle değiştirdiğinizde her koşulda karlı taraf sizsiniz.
Geleneksel ahşap pencerelerin yeni versiyonunda su geçirgenliğinin ve nemin azaltılması, yüksek standartlı doğal kaplamalar sayesinde daha az bakım maliyeti gibi avantajlar sunuluyor. Böylece 8-10 yıl arasında boya yapmadan kullanılıyor. Bunlara ısı yalıtımlı termal camlar da takılabiliyor.
Dikkat! Kaliteli ahşap pencereler evin değerini artırır ve doğru bakıldığı zaman 60 yıl kullanılır. Ancak oldukça pahalı bir bakım maliyetiyle karşılaşabilirsiniz.
Yalın ve endüstriyel görünümlü alüminyum pencere sistemleri çağdaş binalarda, loft dairelerde veya depodan dünüştürülen yaşam alanlarında mükemmel bir estetik uyum yakalıyor. Ancak metal çerçevelerin en büyük sıkıntısı değişen hava koşullarında yoğuşması, PVC ve ahşaba göre daha soğuk tutması. Ayrıca eğer tercihiniz çelikten yanaysa zaman içinde paslanma sıkıntısı da yaşayabilirsiniz. Yeni nesil alüminyum pencereler termal önleyicilerle izolasyon sağlıyor ve yoğunlaşmaya imkan vermiyor.
Dikkat! Sağlam bir malzeme olan alüminyumdan çok ince çerçeveler kullanarak görüş açınızı maksimize edebilirsiniz. Ancak ahşap pencerelere göre daha maliyetli olabilir.
PVC ve PU (poliüretan) pencere sistemleri her geçen gün çok daha estetik ve sofistike seçeneklerle karşımıza çıkıyor. Modern ya da geleneksel stillerle son derece uyumlu, hatta doğal kereste görünümlü olanları bulmak bile mümkün. Fiyat/dayanıklılık bağlamında çok avantajlı olsa da standart ahşap sistemlere göre yüzde 20 daha pahalı olduğunu unutmayın.
Dikkat! 150-200 TL. (tek kanatlı) civarından başlayan fiyatlarda satışa sunulan hazır pencere sistemleri oldukça dayanıklı ve uzun ömürlü. Ancak tamiri oldukça zor ve güneşe maruz kaldığında solmaya çok müsait.
Pazarın en yeni malzemesi kompozit pencere sistemleri ahşap çekirdek üzeri alüminyum kaplama. Bu iki malzeme birleşimi ise pencereye yüksek dayanıklılık ve tasarruf performansı sağlıyor. Çift ya da üçlü cam kullanılan sistemde uzmanlar 40 yıllık bir kullanım ömrü tanımlıyor.
Dikkat! Yüksek enerji tasarruflu sistem aynı zamanda maksimum güvenlik sunuyor. Ancak çoğu zaman özel üretim olduğundan yüksek maliyet ve uzun teslim süreleri çıkabilir.
Pencere süsleme fikirleri ve 5 farklı tarzda örnek
Çatı katı pencere modelleri – Çatı penceresi nedir? Özellikleri
Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…
Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.
Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…
İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…
Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…
. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…