Odanız ne kadar kullanışlı? Odaları daha işlevsel yapın

Odanız ne kadar kullanışlı? Odaları daha işlevsel hale getirin

Odayı daha kullanışlı hale getirmeniz için izlemeniz gereken birkaç önemli adım var. Üç oda, bir salon evinize artık sığamadığınızı düşünüyorsanız, değiştirmek yerine doğru bir yerleşim ve kullanımla herkese bir alan planlayabilirsiniz.

NEREDEN BAŞLAMALI?

Hepimizin zaman zaman aklından geçirdiği bir şey “bu eve artık sığamıyoruz!” Hatta yeterince büyük olsa bile… Oysa daha geniş bir eve taşınmadan ya da evdeki duvarları yıkarak, balkonu içeri alarak tadilata başlamadan önce kısa bir bakış atıp evi tamamen soyarak, dört duvar bırakmak daha sağlıklı görmenizi sağlar.

UZAKTAN BAKIN, GENİŞ GÖRÜN

Evi ana hatları ile değil de bölümlere ayırarak her alanı kendi içinde değerlendirmek işinizi kolaylaştırır. Böylece bir odada yaşadığınız kalabalık ve dağınıklığı diğer odaya taşımamış olursunuz. Ancak ilk önce kendinize şu soruyu sorun: Odanız ihtiyacınızın ne kadarını karşılıyor?

Evi çalışma, kütüphane, giyinme odası gibi alanlara böldüğünüzde ana yaşam alanlarının daha az dağılacağını düşünürsünüz. Oysa işin gerçeği böyle değil. Yani her alan kendi içinde dağınık ve karmaşık olabilir. Bu yüzden evde sık kullanılmayan alanlar oluşturmak yerine kullanışlı çözümler uygulayın. Bu düzenlemeden sonra kalan boş odayı içini tıka basa doldurmak yerine, Airbnb gibi sitelerden odanızı online olarak kiraya verip para bile kazanabilirsiniz.

DÜZENLEYİN, ALAN KAZANIN

Bu tip durumlarda odaları dikeyde de kullanabiliyor olmak çok önemli. Kapı çevresi boyunca yerleştirilen açık raflar, yerden tavana raf üniteleri, hatta tavanın müsait olduğu evlerde küçük bir çekme kat uygulaması size bolca depolama alanı kazandırır. Yatağın altını kullandığınız gibi dolap üstlerini de yüklük gibi değerlendirin. Merdiven altı, kör kolon arkası gibi kuytu köşeler bile kullanılabilir.

İlginizi çekebilir: Merdiven altlarını kullanışlı hale getirmenin yolları

ÖNCELİKLERİNİZİ BELİRLEYİN VE İŞE KOYULUN

Mesela en çok zaman geçirdiğiniz mekanları belirleyin. Eğer tek bir ana yaşam alanı varsa gündüzleri çocuklar için oyun, akşamları büyükler için dinlence alanı olarak kurgulamak akıllıca. Bu alanda ne yapacaksınız? Ne sıklıkta kullanacaksınız? Kimlerle birlikte paylaşacaksınız? Günlük hayat akışınız nedir?

Kısaca her odaya girin ve kendinize sorular sorun. Bu sizi daha kolay biçimde yönlendirir. Sorulara yanıt verdikçe gündelik kullanımda gözden kaçan pek çok şeyi fark edeceksiniz. Ayrıca çekmece ve dolap içlerini iki, üç ayda bir gözden geçirip temizlemek işe yarar bir düzen hilesi.

Mobilyalarınızı da benzer biçimde inceleyebilirsiniz. İlk evlendiğiniz yıllardan kalan ama artık salona sığmayan sandalyeleri masa altına giren kompakt modellerle değiştirmek, eski vitrin dolabını tamamen kaldırmak, etraftaki küçük sehpa öbeklerini sadeleştirmek, kısacası bir miktar küçülmek işe yarar. Yatağın altını kullandığınız gibi dolap üstlerini de yüklük gibi değerlendirin.

Mutfağınızı yenilerken dikkat etmeniz gerekenler