Yemek yaptıktan sonra mutfağınızda kalan garip kokulardan bıktınız mı? Basit bir kase sirke sizin için mükemmel bir çözüm olabilir.
Sirkenin evlerimizdeki kullanımlarına sürekli şaşırıyoruz ve kötü kokulardan kurtulmak, beyaz sirkenin ev kurtarıcı olmasının birçok yolundan sadece biri.
Evde yemek pişirmek, bir evin inanılmaz kokmasını sağlasa da, bazı yiyeceklerin (balık gibi) günlerce evi kokutması kesinlikle tatsızdır. Bir evin güzel kokmasını sağlama arayışında sirke, en zorlu kötü kokuları bile nötralize etmek ve daha temiz ev kokularının yolunu açmak için kullanılabilir – ve işe yaraması için mutfağınızı onunla temizlemeniz bile gerekmez.
Ocağınızın yanında bir kase sirkenin yemek kokularında neden bu kadar fark yarattığını Homesandgardens’ten Chiana Dickson açıkladı.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
- Elma sirkesi nasıl yapılır? Doğal ev sirkesi tarifi
- Mikrodalga nasıl temizlenir? Sirke ile tertemiz olsun
- Beyaz sirke ile temizlik -Sirke dezenfekte eder mi?
- Çamaşır makinesi temizliği nasıl yapılır? İçini ve dışını sirke-karbonat ile temizleyin
Ocağınızın Yanında Neden Bir Kase Sirke Bulundurmalısınız?
Ocağınızın yanında bir kase sirke bulundurmak, kötü yemek kokularını ortaya çıktıkça ve ortalıkta dolaşma şansı bulamadan nötralize etmeye yardımcı olur.
Kokulardan kurtulmak için damıtılmış beyaz sirkeyi kullanmanın birkaç yolu vardır, ancak en kolayı ocağın hemen yanına küçük bir kase yerleştirmektir – kelimenin tam anlamıyla hiç çaba gerektirmez. Yemek kitabı yazarı ve Naturally Sassy’nin kurucusu Saskia Gregson-Williams, “Gece bir kase sirkeyi dışarıda bırakın” diyor.”Sabah sirke tüm nahoş kokuları çekmiş olacak ve mutfağınız bir papatya kadar ferah olacak.” Beyaz sirke, kötü koku dediğimiz alkalik kokuları mükemmel bir şekilde nötralize eden asetik asitten yapılmıştır. Giysilerin kokusunu gidermeye yardımcı olması için çamaşırlara beyaz sirke de ekleyebilirsiniz .
Yemek pişirirken kötü kokuların mutfak yüzeylerinize nüfuz etmesini önlemek istiyorsanız, yemek pişirirken doğrudan ocağınızın yanına bir kase sirke bırakmak, ortaya çıkan en güçlü kokulardan bazılarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu yöntemi kullanırken, etkinliğini korumak için birkaç günde bir sirkeyi değiştirmeniz gerekebilir, yani uzun vadede size yalnızca kendi kendine dağılmayan kokuları tedavi etmekten daha pahalıya mal olabilir.
Günlük yemek pişirme için yararlı bir tüyo olmasına rağmen, mutfaklarda yanmış yiyeceklerden kaynaklanan bazı keskin kokulardan kurtulmak daha zor olabilir, ancak bu, küçük sirke kasenizin bu işi tek başına halledemeyeceği anlamına gelir. Saskia, “Eşit parça sirke ile karıştırılmış bir tencere suyu kaynatarak mutfağınıza buharlı bir seans düzenleyin” diyor. “Buhar, ortalıkta dolaşan sinir bozucu yemek kokularını ortadan kaldıracaktır.”
Saskia, mutfağınızdaki koku devam ederse, biraz karışımın gerekli olabileceğini söylüyor. “Bir sprey şişesini iki bardak su ve bir ila iki çay kaşığı sirke ile doldurun ve mutfağa püskürtün – bir şişede taze hava solumak gibi!”
Özellikle güçlü kokular için mutfağa seyreltilmemiş sirke püskürtebilirsiniz, ancak bu sadece bir kokuyu sirkenin keskin özüyle değiştirebilir, bu nedenle biraz su (hatta uçucu bir yağ) eklemek onu biraz daha az etkili hale getirebilir.
Beyaz Sirke Neden Kokuları Giderir?
Beyaz sirke, esas olarak, kötü kokular olarak bildiğimiz alkali kokularla reaksiyona giren ve nötralize eden bir bileşik olan asetik asitten oluşur. Yüzeyleri temizlemek için sprey olarak kullanıldığında veya kötü kokulu bir alanın etrafına kaseler içinde konulduğunda, sirke zamanla kokuyu emer.
Kaynar Sirke Duman Kokusunu Giderir Mi?
Odanızda kalıcı bir duman kokusu varsa, o zaman kaynayan sirke kalıcı kokudan kurtulmanıza yardımcı olabilir – saf buharlaşmış asidin gözlerinizi ve boğazınızı yakmasını önlemek için önce suyla seyrelttiğinizden emin olun. Duman kokusuyla baş etmenin alternatif bir yolu, birkaç gün boyunca kokuyu emmek için alanın etrafına sirke kaseleri bırakmaktır. Ayrıca kapı, masa ve duvar gibi yüzeylerin sirke ile silinerek kokunun daha çabuk giderilmesine yardımcı olur.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: