Noel gülü çiçeği bakımı nasıl olmalı? Helleborus ne zaman çiçek açar? Bahçeniz soğukta üşüyecek, soluk kalacak sanmayın. Her mevsimde olduğu gibi, şimdi de bize eşlik eden onlarca harika çiçek var. Hatta bahçelere renk katmak için sıraya girdiler bile. En görkemlilerinden biriyle tanışın: Helleborus yani Noel gülü…
Noel Gülü çiçeği Düğünçiçeğigiller Ranunculaceae ailesinin bir üyesidir. Kök saplıdır. Çok yıllık bir bitkidir.
Noel gülü aralık-şubat ayları arasında çiçek açar. Çiçeklerinin rengi yeşile çalan beyazdır. Boyu 70 cm’yi geçmez.
Diğer türlerinin çiçeklerinin renkleri beyaz, krem, pembe ve yeşil olabilir. Kimi melez türlerde çiçekleri mor, koyu pembe olanları vardır. Boyları 30-50 cm’yi bulur.
Ülkemiz bahçelerinde son birkaç yıldır tanınmaya başlayan bu güzel çiçekli bitki, adı üstünde aralık-şubat ayları arasında çiçek açtığı için Noel gülü adını alıyor. Bir diğer adı da, Latincesi Helleborus’tan gelen ‘helebor’dur.
Noel gülü, eski çağlardan beri delilik tedavisinde kullanıldığı gibi büyücülerin pek rağbet ettikleri bir bitki olmuş. Bahçelerdeki saltanatı ise 20. yüzyılda yayılmış. Bir efsaneye göre, Melampe adında bir çoban Argos kralının deli kızını keçi sütüne helebor tohumu katarak tedavi etmiş. Sağlık açısından kalbi güçlendiren bir niteliği olduğu bilinse de bunun için bir uzman görüşü almakta fayda var.
Meraklı üreticilerin yetiştirdiği ve her yıl katlanarak çoğalan hibrit (melez) türlerini saymazsak ortalama 15 türü vardır. Ülkemizde doğal olarak kuzeydoğu Marmara ile Karadeniz bölgesinin tamamında yetişir. Burada yetişen türün adı Helleborus orientalis’tir.
Doğada yetişen bazı türlerinin zehirli olduğu söylenir. Bu yüzden bitkiyle temastan sonra ellerinizi yıkamalısınız.
Kokina çiçeği bakımı evde nasıl yapılır? Yılbaşı çiçeği suya konulmalı mı?