Bahçe

Nisan ayında bahçede ne yapmalı? Madde madde bahçe bakımı

Nisan ayında bahçede yapılacaklar nelerdir? Bahçenizde herhangi bir ögeyi yineleyerek kuvvetli bir etki yaratın. İçlerine aynı bitkinin ekili olduğu aynı boydaki saksıları sıralamayı, iki yanı ağaçlarla çevrili bir bulvar oluşturmayı, belli aralıklarla dikilmiş otlardan uzun bir sınır çekmeyi ya da birbirine tutturulmuş kutulardan bir patika hat oluşturmayı deneyin. Bu ayrıntılara dikkat çekmek, düzen ve dinginlik duygusunu pekiştirecektir.

NİSAN AYI BİTMEDEN YAPILACAKLAR

  • Yazlık soğanları hala bahçeye davet etmek için vaktiniz var, elinizi çabuk tutun.
  • İç mekan bitkilerinizin toprağını sulama için daha sık kontrol etmeye başlayın. Hava sıcaklaştıkça, daha çok suya ihtiyaç duyacaklar.
  • Bahçe aletlerini gözden geçirdiniz mi? Bu ay ve sonrasında çok ihtiyacınız olacak.
  • Yazın kendi salatanız için malzemeleri kendiniz toplayın. Yeşil soğan, marul, domates ve biber yetiştirmek için geç kalmadınız.

HASSAS YAZ BİTKİLERİNİN SAKSIDAN ÇIKARILIP DİKİLME ZAMANI

Çiçek açmış kiraz ağaçları, açelyalar, yeni kayın ağacı yaprakları ve düğün çiçeği olan bir bahçe hayal ediyorsanız, muhtemelen bu Nisan ayında olur. Yine de yapılacak büyük işlerin olduğu bir aydır Nisan; her şeyiyle sistemli-düzenli olmanızı, dikkatinizi bir noktaya ve aynı zamanda bir işe yoğunlaştırmanızı haykırır. Hassas yaz bitkilerini saksıdan çıkarıp dikerek emniyete almalısınız. Çünkü genellikle Nisan ayının sonunda sıcaklar bastırabilir.

NİSAN AYINDA BAHÇE BAKIMI

Nisan ayında havaların ısınmasıyla birlikte bütün bitkiler gelişme dönemine girerler. Kış mevsiminde uyuyan, yaprak döken türler uyanır ve bazı çalı türleri yapraklanmadan önce çiçeklerini açarlar.

ÇALILAR BUDANMALI

Bahar dalı, altın çanak, kanarya gülü, katır tırnağı gibi baharın müjdecisi bu çalılar, bir sonraki seneye bol çiçek vermeleri için çiçeklerini döktükten hemen sonra form verilip budanmalıdır.

BAHÇE KIŞTAN KALANLARDAN TEMİZLENMELİ

Bahçeniz bu aylardan itibaren düzenli ilgi ve bakıma ihtiyaç duyar. Yapılacak ilk iş çok iyi bir temizliktir. Bahçede kıştan kalan kuru yaprak ve dalların temizlenmesi ve uzaklaştırılması gerekir. Çit bitkileri hala budanmadıysa artık budanmalıdır.

TOPRAK ÇAPALANMALI

Kış aylarında toprak soğuk hava ve yağmur nedeniyle sertleşir, hava ve su geçirgenliğini kaybeder. Bu nedenle bütün bitkilerin dipleri çapalanmalı, havalandırılmalıdır. Bu işlem yaz boyu düzenli yapılmalı. Böylece bitkiler topraktan su ve besin ihtiyaçlarını sağlıklı bir şekilde alabilir.

GÜBRELEME YAPILMALI

Bitki çanaklarınıza azot, fosfor, potasyum içeren gübreler vermelisiniz, organik gübreleri tercih etmek bahçede yabani ot mücadelenizi kolaylaştırır. Bu gübreler yavaş salınımlı gübrelerdir. Toprakta uzun vadede çözünürler. Bitkilerinizin ihtiyaç duyduğu tüm besinleri dengeli bir şekilde almalarını sağlayan organik gübreleri fidanlıklardan temin edebilisiniz.

SULAMA İŞLEMİ

Otomatik sulama sistemini de çalıştırma zamanı geldi. Yağış olmayan günlerde toprağınızın nemine bakarak ihtiyaç olduğunu tespit ettiğiniz günlerde sulama yapmaya başlamak gerekir.

Fazla sulanan bitki nasıl kurtarılır? Aşırı sulama belirtileri

BAHÇE ZARARLILARI İLAÇLANMALI

Bahçe zararlılarını da ziyaret zamanı geldi. Bu konukları bitkilerinizden uzaklaştırmak için tespit ettiğiniz bitki zararlısına uygun ilaçlama yapmalısınız.

Bu aylarda güllerinizde gül biti ve külleme hastalığı görülür. Çit bitkilerinizde mantar oluşabilir. İlaçlama, zamanında, uygun miktarda ve gereken aralıklarla tekrarlanarak yapılmalıdır.

Genellikle zararlı veya hastalık tespit edildikten sonra 10 gün ara ile 3 defa tekrarlanması gerekir. Bu konuda fidanlıklardan hizmet alabilirsiniz.
Örneğin Osmanlı Bahçesi Fidanlığı, haftalık veya aylık ya da mevsim başlarında bahçe bakım hizmeti de veriyor. Bahçıvan ve ziraat tekniklerinden oluşan bir ekip her hafta bakımını yaptığı bahçelere giderek çapalama, yabani ot temizliği, budama, ilaçlama, gübreleme ve çim biçme işlerini gerçekleştiriyor.

Seralar, semt pazarları, bahçe marketleri… Hepsi rengarenk çiçekli bitkilerle dolu. Şekerleme kavanozuna düşmüş çocuklar gibiyiz. Hangisini alsak? Size önerimiz, seçim yaparken balkon, teras ve bahçede dikeceğiniz yerin güneş-gölge durumunu göz önünde bulundurmak. Dikim yapmadan önce: Bitki tarhlarınızı yabani otlardan, kurumuş bitkilerden, iri taşlardan, dökülmüş kuru dallardan temizleyin. Yararlı toprak yüzeyde olduğu için çok derine işlemeyen hafif bir çapalama yapın, tırmıklayın. Beklemiş çiftlik gübresi ya da palet biçiminde satılan organik gübre serpin. Yağmur yoksa iyice sulayın ki birkaç gün gübreyi alsın.

HAZIR FİDE SATIN ALDIYSANIZ

Hazır fide satın aldıysanız: Kesecikler ya da saksılarda satın aldığınız fidelerinizi su dolu kapta biraz bekletin. Kökleri suyu emsin. Daha sonra bitkinin büyüklüğüne göre dikim yapın. Uzun boylular en arkada, minik olanlar sıranın önünde yerini alsın.

TOHUM SERPMEYİ DÜŞÜNÜYORSANIZ

Nisan ortalarında, hava iyice ısınınca, zinya, kadife çiçeği, kosmos gibi iri tohumlu bitkileri hazırladığınız tarhlara serpin. Üzerini ince bir toprak tabakasıyla örtün. Yağmurlama yöntemiyle sulayın. Kısa bir süre sonra rengarenk bir çiçek tarhınız olacaktır.

ÇİÇEK VEREN ÇALILAR İÇİN

Yaz gelmeden Çin gülü, datura, solanum, gaura, zakkum, bodur begonvil gibi çiçekli çalılarınızı yerlerine dikin. Dikim sırasında organik palet gübre ve orman gübresi ekleyin. Kurumuş dalları ve bitkinin güneşini kesen, iç kısma birikmiş dalları temizleyin. (Ters şemsiye şeklinde)

SOĞANLILARA NE YAPMALI?

Lale, sümbül ve nergis gibi çiçekleri solan ilkbahar soğanlı bitkilerinizin yalnızca solan çiçek saplarını kesin. Yapraklar soluncaya kadar yerlerinden sökmeyin. Gelecek sezon bol çiçek vermelerini istiyorsanız, 10 günde bir çiçeklenme besini verin.

YAZIN ÇİÇEK AÇAN SOĞANLILARA YER AÇIN

Bahçe marketleri ve seralara yaz sezonunda çiçek açan soğanlar geldi. Kana, kala, yıldız çiçeği, zambak ve süsenler bunlardan birkaçı. Uzun yıllar çoğalarak tarhlarınızı süsleyecek bu güzel bitkiler, bahçede olduğu gibi saksılarda da çok verimlidir. Dikim sırasında toprak temiz ve otlarından ayıklanmış olmalı, saksı dikiminde eski toprak kullanılmamalı. Dikim çukuruna bir miktar ince kum ya da minik çakıl, mıcır döşenmesi drenajı sağlar, unutmayın. Paketlerin üzerinde belirtilen dikim aralıkları ve derinliklerine uyun. Yıldız çiçekleri gibi uzun boylu olanların ileride köklerinin zedelenmemesi için dikim sırasında yumruların yanına destek çubukları koyun.

GÜL DİKİMİ İÇİN GECİKMEDİNİZ

Çıplak kök dışında, saksı içinde satılan gülleri de dikebilirsiniz. Dikmeden önce kökleri içi su dolu bir kapta 1 saat bırakın. Kuru dallarını ve bitkinin ortasına birikmiş dalları dipten budayın. Dikim çukuruna kum yerleştirin. Özel gül gübresi ekleyin. Paket üzerindeki zaman çizelgesine mutlaka uyun.

SARMAŞIK BİTKİLERİ

Hanımeli, begonvil, yasemin, klematis gibi çiçek veren sarmaşıklarınızı yerlerine iyice sabitleyin. Kuru dallarını dipten kesin. Çiftlik gübresiyle besleyin.

PÜF NOKTALAR

  1. Fide halinde çiçek açmış bitkilerinizin çiçeklerini keserseniz, bitki daha çabuk kök salar ve ardından gelen çiçeklenme çok zengin olur.
  2. Kahve telvelerini çiçek açan bitkilerinizin altına dökün, hafif tırmıklayarak yedirin.
  3. Çay atıklarını ortanca, dağ gülü kamelya gibi asit seven bitkilerinizin altına dökebilirsiniz.
  4. Yaz soğanlarını dikmeden önce birkaç saat suda bekletin.

NİSAN AYI ÇİÇEKLERİ KOKULARIYLA BAHÇENİZİ SARSIN

Begonya: Geçirgen toprağı sever. Soğuktan hoşlanmaz. Yaprakları suya dayanıksızdır. Sulama yaparken buna dikkat edin. Toprağı nemli kalacak şekilde sulayın.

Begonya

Lale: Güçlü rüzgarlardan koruyun. Bahçede yaklaşık bir karış derine dikin. Soğanı dikmenin en önemli kuralı erken dikmektir. Çünkü soğukta güç toplamaları gerekir.

Lale

Papatya: Zengin bahçe toprağı ve hafif kumlu toprak ister. Sıcak iklimlerde güneş gören alanlara yerleştirin. Suya bayılır. 15 günde bir vereceğiniz bitki besini yaz boyunca çiçekli kalmasını sağlar.

Papatya

Cam güzeli: Nemli toprak sever. Gölge ya da sabah güneşinde yetiştirebilirsiniz. Çok fazla sıcağı sevmez. Nisan ayında tohumla yaza hazırlayabilirsiniz.

Cam güzeli

Yıldız çiçeği: Dikimden önce yumruları saksı içinde nemli üretim torfunda bekletin. Yumrular erken filizlenir. Geçirgen toprağı sever. Yumrulu bir bitkidir. Dona karşı hassastır.

Yıldız çiçeği

Gazanya: Geçirgen toprak idealdir. Soğuk iklimlerden hoşlanmaz. Turuncu çiçekleri güneş sever. Tohumdan ya da kökten ayırma yöntemiyle üretilir.

Gazanya

Küpe çiçeği: Işık alan yerlerde yetiştirilmeli. Funda toprağı, geçirgen toprakta sağlıklı gelişim gösterir. Mayıs’dan itibaren gübre verilmeli. Yarı gölge ya da gölge alanları sever.

Küpe çiçeği

Unutma beni: Yaz dönemi çiçeğidir. Tohumla üretilir. Geçirgen her çeşit toprakta mutlu olur. Bodur bir bitkidir. 15 cm’ye kadar boylanır.

Unutma beni çiçeği

NİSAN AYINDA MEYVELERİN TADINI ÇIKARIN

Frenk üzümü: Bahçenizde yetiştirmek için yarı gölgeli bir alan seçin. Bir metre derinlikte çukur açın ve fidenizi yerleştirin. Kireçli ve tuzlu topraklar sakıncalıdır. Organik maddece zengin toprak sever.

Böğürtlen: Çalı formlu bir bitkidir. 2-3 metreye kadar boylanır. Pembe çiçekleri haziran döneminde dalları süsler. Güneşli ya da yarı gölge alanlarda yetiştirebilirsiniz.

Bektaşi üzümü: Çalı formludur. En iyi gelişimi geçirgen, organik maddece zengin toprakta gösterir. Serin iklimlerde çok daha fazla meyve verir.

Ahududu: Rüzgar almayan, az güneşli, kuytu bir alan seçin. Yetiştirmek için zengin ve geçirgen toprak idealdir.

Bahçenize Nisan ayında domates de dikebilirsiniz. Detaylar için “Saksıda domates nasıl yetiştirilir? Domates ekimi ve bakımı nasıl yapılır?” yazımızı inceleyebilirsiniz.

Küçük bahçeler için 6 güzel fikir ile değişim zamanı

Bahçe stilleri ve 5 klasik bahçe stili örneği

Evim Dergisi

Güncel yazılar

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi (Kolay tarif)

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…

7 saat önce

Duvar boyası rengi nasıl seçilir? Duvar boyarken nelere dikkat edilmeli?

Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.

8 saat önce

Bakımı kolay bitkiler: Her koşulda dayanıklı 10 ev bitkisi

Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…

9 saat önce

Zekeriyaköy’de Bir Villa Turundayız

İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…

9 saat önce

Mikrodalga nasıl temizlenir? Sirke ile tertemiz olsun

Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…

1 gün önce

Elma cipsi tarifi (Sağlıklı atıştırmalık)

. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…

1 gün önce