Bu kapsamlı avantajlar ve dezavantajlar kılavuzu, pişirme alanınıza zeminindeki kaplamaları ekleme konusunda karar vermenize yardımcı olacaktır.
Mutfağa halı koyup koymama fikrini sorgulamanıza şaşırmadık. Konu mutfakta aldığınız ilham olduğunda Pinterest de dahil bir çok platformda arama yapabiliyoruz, ancak ne kadar pratik olduklarına dair bir soru işaretinin olması da gayet normal. Sonuçta mutfak, yemek artıklarının ve lekelerin yanı sıra yemek kırıntılarının olduğu ve tezgahın kazınmaktan zarar gördüğü, yoğun bir alandır. Böyle bir alana halı eklemeye/sermeye gerçekten değer mi?
Mutfak halısının gerçekten iyi bir fikir olup olmadığına dair bu beyin yakıcı soruyu yanıtlamak için bir çok farklı tasarımcılardan internet üzerinde paylaştıklarını derledik. Birçoğu da mutfakta bir halı olması konusunda hemfikirdiler.
İşte artıları ve eksileriyle, bu harika görünen ve ayak altında rahat bir alan kuırmanıza yardımcı olan ‘halının’ üstesinden nasıl gelineceği.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Halı çeşitleri nelerdir? A’dan Z’ye halı seçerken dikkat edilmesi gerekenler
MUTFAKTA HALI KULLANMAK İYİ BİR FİKİR Mİ?
Basitçe yanıtlamak gerekirse EVET. Birkaç nedenden dolayı halının mutfağınızın zemininde bir yeri vardır.
Bethany Adams, “Mutfağa her zaman bir halı koyarım. Mutfak lavabosunun veya ocağının başında uzun süre durmak yorucu olabilir ve mutfak döşeme malzemelerinin çoğu fayans veya ahşap gibi sert yüzeylerdir. Bu nedenle ayağın altına daha yumuşak bir malzeme olması daha mantıklıdır. Mutfakta, bir vintage halıyı kullanmayı seviyorum. Bu şekilde, sos veya bulaşık suyu sıçradığında kalbim kırılmaz, ancak yıkanabilir bir pamuklu veya iç-dış mekan halısı da harika bir seçimdir.” ifadelerini kullanıyor.
MUTFAK HALILARININ AVANTAJLARI NELERDİR?
Mutfağınız ister büyük ister küçük olsun, bir halı, mekana gerçekten çok fazla stil ve konfor katabilir. Blueberry Jones Design’dan Lindsie Davis, “Halılar bir mekana renk, desen ve doku eklemek için tasarımcının gizli silahıdır” diyor.
“Büyük ölçekli kilimler, yaşam alanları ve yatak odalarında önemli bir temel katman görevi görüyor, ancak aynı zamanda mutfakta da yeri var. Roma’nın havası veya kafe dokusu gibi, alanı yumuşatmak için mutfak tasarım planlarıma yollukları dahil etmeyi seviyorum. Doğru halı, mutfağın daha kullanışlı unsurlarını görsel olarak yan yana getirerek karakterli ve sıcak bir ortam yaratabilir.”
Lindsie şöyle devam ediyor: “Bunlar mutfağa bir renk ve doku katmanı ekleme fırsatı sunuyor. Bu özellikle kişiliği olmayan nötr veya beyaz mutfaklarda önemlidir. Özellikle vintage kilimler mutfağa karakter katmasının yanı sıra özel bir görünüm ve his yaratmanın harika bir yoludur. Halılar aynı zamanda bir odayı görsel olarak yumuşatmaya, aletleri ve diğer ihtiyaçları dengelemeye yardımcı olarak insanları bir araya getiren davetkar bir alan yaratmaya yardımcı olur.”
Latham Interiors’ın kurucusu Sarah Latham, “Bunlar size yumuşak bir alan ve mutfak zeminlerinize koruma sağlar” diyor.
MUTFAK HALILARININ DEZAVANTAJLARI NELERDİR?
Lindsie, “Mutfak halılarıyla ilgili en büyük husus dayanıklılıktır” diyor. “Mutfak, trafiğin yoğun olduğu bir alandır, bu nedenle zamanla aşınmaya dayanabilecek bir halı seçmek çok önemlidir. Kolay bakım için, her zaman kolayca yıkanabilen ve kurutulabilen vintage yolluklar iç mekan/dış mekan seçenekleri ve polyesterden yapılmış elektrikli dokuma halıları kullanmanızı öneririm.”
Dökülmelere ve sıvılara iyi dayanmadıkları için viskozdan yapılmış halılardan kaçınmak en iyisidir. Mutfakta kaygan bir zemininiz varsa, halı kayabileceği ve kazalara neden olabileceği için tehlikeli bir eklenti olabilir. Sarah şöyle devam ediyor: “Halılar takılmak gibi tehlikeler yaratabilir, ürün ömrü kısadır ve temizlenmesi zor olabilir.”
MUTFAĞA BİR HALI EKLEMEDEN ÖNCE NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?
Mutfak halısının boyutu ve malzemesi ilk dikkat edilmesi gereken husus olmalıdır. Bunun için halınızı koyacağınız alanı ölçün ve yerleştirin; 61 cm x 93 cm standardındaki halılar genellikle işe yarar. Düz dokuma halılar, temizlenmesi daha kolay olduğundan mutfaklar için en iyi seçimdir.
Ashley, “Vintage halıları seviyorum çünkü çok fazla saklanıyorlar ve geleneksel olarak mükemmel kalitedeler, bu yüzden arada bir profesyonel temizlik veya yıkanabilirlik gibi bazı harika seçenekler de var” diye tavsiyede bulunuyor.
Emily Ruff şunları ekliyor: “Her daim %100 yün vintage halıları öneririm. Zaten 80 ila 100 yaş aralığındalar, dolayısıyla dökülmelerin ve pisliklerin aşınmasına ve yıpranmasına dayanabiliyorlar. Ayrıca daha ince olmaları nedeniyle zemine daha yakın dururlar, bu da kimsenin halıya takılmamasını sağlar.
Ayrıca mutfak yerleşimlerine de dikkat edilmelidir. Ashley Ferguson, “Mutfak düzeninize bağlı olarak bir koridor her zaman iyidir. Halınızı yerleştirebileceğiniz en iyi yer, lavabo ile ocak arası veya bir yolluğun anlam ifade edebileceği alanın olduğu yerdir.”
Erica Colpitts, “Bazı mutfak düzenlerinde, sıcaklık ve doku eklemesi açısından halı kullanılmasının gerçekten fayda sağladığını düşünüyorum. ‘Fakat küçük çocukları olan müşterilerimi, kolayca çamaşır makinesine atılabilecek bir şey seçmeye teşvik ediyorum.” diyor.
MUTFAKTA HALI KULLANILABİLİR Mİ?
Evet, bir mutfak halısı zeminlerinize ekstra bir yumuşaklık ve koruma katmanı ekleyebilir ve onu yemeğin olası dökülmelerden ve sıçramalarından koruyabilir. Ayrıca, vintage halıları veya dokuma polyesterden yapılmış halıları tercih ederseniz, bunların temizlenmesi ve bakımı kolaydır. İşlevsel olarak kilimler, trafiğin yoğun olduğu alanlarda çekiş gücü sunarak kayma ve düşme riskini azaltabilir.
MUTFAK KİLİMİNİN BAKIMI NASIL YAPILIR?
Mutfak halınızın her zaman temiz görünmesini sağlamak için kiri, kırıntıları ve kalıntıları gidermek üzere düzenli olarak süpürmelisiniz. Yemeğin dökülmesi durumunda, beyaz, temiz bir bez veya kağıt havluyla alanı kurulamanız ve mümkün olduğu kadar fazla sıvıyı zeminden almanız gerekir. Ve son olarak, halınız makinede atılabiliyorsa, altı ayda bir makinenizde iyice temizleyin.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Mutfak zemini nasıl olmalı? En iyi mutfak zemini örnekleri