Pek çok yaşam alanının kalbi mutfakta atıyor. İşte sırf bu sebeple onu tasarlayıp dekore ederken birçok faktörü de göz önünde bulundurmak gerekiyor.
Evin içindeki diğer bütün odalardan daha fazla aktiviteye ev sahipliği yapıyor: Pişirme, yıkama, yemek yeme, depolama, oturma, TV izleme… Bu sebeple her şeyin kolay ulaşılabilir olması ve mutfağın kolay çalışılabilir şekilde düzenlenmesi gerekiyor.
Bununla birlikte eş zamanlı olarak eğlenceli ve de içinde olmaktan zevk duyacağınız bir alan da olması önem taşıyor. Çoğu kez de en çok hata yaptığımız mekanların başında gelen mutfakları doğru dekore etmenin ve alanı ihtiyaçlara göre tasarlamanın da pek çok yolu var.
ÜÇGENİ BOZMAK
Mutfağınızı tasarlarken ilk dikkat etmeniz gereken noktalardan biri ocak, lavabo ve buzdolabınızın bir üçgen oluşturuyor olması ve bu üçgende rahat hareketi engelleyecek olan herhangi bir şeyin bulunmuyor olması. En çok kullanılan alan, içlerinde lavabo olduğu için hem buzdolabı, hem de ocak ile aralarında doğru bir mesafe olması, benzer şekilde tezgah üzerinde de lavaboya ulaşımı engelleyen bileşenlerin olmaması gerekir. Lavabonun tesisat ile bağlantısı da bir diğer teknik detay.
Eğer manzara ya da alanı daha işlevsel kullanmak gibi sebeplerle lavabonuzu taşıdıysanız tesisatın durumunu ve borularınızın açı ve dirseklerini kontrol ettirmenizde fayda var. Mutfağızın şekli ister L, ada ya da U olsun, üçgenin köşelerinin her biri arasında en az 300 cm olması gerekir. Eğer bu mesafe korunmazsa çalışma esnasında mutfaktaki kişiler birbirine çarpabilir. Eğer 750 cm’den fazlaysa da bir yerden diğerine ulaşmak çok zor olacağı için yemek yapmak daha zahmetli olabilir, sizin de gereğinden fazla zaman harcamanız gerekebilir.
DEPOLAMA ALANINI İŞLEVSEL KULLANMAMAK
Mutfaklar tipik bir biçimde pek çok erzağın, ıvır zıvırın yer aldığı alanlardır. Ancak sadece bununla da kalmıyor. Pek çok mutfak rabotu, büyük çaplı gereci kapalı kapaklar ardında saklayabilmek gerekiyor. Tüm malzemeler için yer ve üzerine kolayca ulaşabileceğiniz doğru konumu bulmak göründüğü kadar kolay olmayabilir.
Eğer mutfağınız küçükse az kullanılan eşyalar için tavana kadar dolap modülü yaptırmayı düşünebilirsiniz. Buzdolabınızı da bir kabın içine oturtup üst kısmına dolap yaptırabilirsiniz. Mutfak dolaplarının alt kısımlarına dar raflar takabilirsiniz.
AÇIK RAFLAR
Açık raf sistemleri son derece pratiktir. Ancak küçük bir mutfağın çok dağınık görünmesine sebep olabilir. Bu sebeple raflarınızı her zaman düzenli tuttuğunuzdan, objeleri gruplayarak sakladığınızdan, aynı renkteki mutfak gereçlerini bir arada sergilediğinizden ya da çeşitli sepet ve kutularda kategorilere ayırarak kullandığınızdan emin olun. Seyrek kullandığınız mutfak gereçlerini ve eşyalarınızı raflarda saklamayın.
ERZAK DOLAPLARINI KONTROL ETMEMEK
Son kullanma tarihi geçen baharatlar, paketli gıdalar boş yere bir kalabalık yaratır. Bunun için sıklıkla erzak ya da kiler dolaplarınızı elden geçirmeye özen gösterin. Erzak dolaplarınızı etiketler ve gıdaları türlerine göre rahatlıkla görebileceğiniz şekilde yerleştirirseniz işinizi epeyce kolaylaştırırsınız.
YETERSİZ AYDINLATMA
Mutfak aydınlatması, kesinlikle atlamamanız gereken noktaların başında geliyor. Çünkü burada mesele sadece işin estetik ya da atmosfer kısmı değil, aynı zamanda güvenlik söz konusu olan. Pek çok kesici alet ile çalışılan mutfakta güvenlik çok önemli. Mutfakta tavandan yani genel aydınlatmanın yanı sıra tezgahı ve yıkama, pişirme alanını çok iyi aydınlatan yardımcı aydınlatmalar olmalı.
TEZGAHTA ÇOK FAZLA AKSESUAR KULLANMAK
Tezgahınızın rahat bir çalışma ortamı sağlayabilmesi için gereksiz detaylardan arındırılmış olması önemli. Bir vazo ya da sıklıkla kullanılmayan bakliyat kavanozlarının tezgah üzerinde durmasının çok da fazla bir anlamı olmaz.
Mutfak düzenleme ipuçları ve mutfak düzeni için pratik fikirler