Mutfak zemini nasıl olmalı? Parke kullanılabilir mi? Fayans modelleri nasıl olmalı? İşte mutfak zemini için öneriler... Dolaplar ve tezgahlar mutfaklar için önemlidir. Lavabo, kiler ve fırın gibi ürünler ve alanlar da öyle. Ancak iyi dekore edilmiş bir mutfak göz hizasında bitmiyor. Mutfak zeminine kadar dikkat edilmeli.
Peki mutfak zemini nasıl olmalı? Zeminler nadiren dikkat çekici bir şekilde etkileyicidir, ancak mutfakta iyi bir zemin seçimi tüm havayı değiştirebilir. Mutfağınızın zemini retro bir lokanta gibi cesurca döşenebilir veya evinizin geri kalanını kaplayan aynı şık sert parkelerle doldurulabilir.
Mutfak atmosferini büyük ölçüde etkileyen yapı bileşenlerinden birisi de hiç kuşkusuz ki zeminler. Uzun yıllar kullanabileceğiniz dayanıklı ve estetik bir zemin için dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladık.
Islak hacim olarak kabul edilen mutfak, yüzeyler baz alındığında en çok kirlenen alanlardan biri. Sürekli bir şeylerin döküldüğünü ve sizin de pratik bir biçimde bunları kolaylıkla temizleyebiliyor olmanızı düşünürsek ideal seçenekler seramik, doğal taş, porselen olarak karşımıza çıkıyor. Gerçek ahşap zeminler ise, yüzeylerine doğru cila takviyesi yapılırsa mutfaklar için uygun olabilir. Ancak mutlaka natürel ahşap kullanmak durumunda değilsiniz, ahşap görünümlü seramikler daha işlevsel bir opsiyon olabilir.
Nasıl bir kaplama seçeceğiniz konusunda karar vermeniz gereken önemli başlıklardan biri rengi. Mutfak dolaplarına kontrast yapan bir zemin mi, yoksa onu tamamlayan bir renk tonu mu? Bu soruyu cevaplayarak başlayabilirsiniz. Yüzey parlaklığı düşünülmesi gereken ikinci konu. Örneğin dolaplarınız mat lake ise zeminde de mat yüzeyli bir seçenek tercih edebilirsiniz. Tezgah arası, tezgah renkleri de benzer şekilde zemin materyaliyle uyumlu olmalı. Örneğin tezgahınızda Calacatta mermeri varsa; zeminde mermer görünümlü bir seramik yüzey tercih edebilirsiniz.
Farklı materyallerin, farklı bakım ihtiyaçları olur. Mermer tercih edecekseniz bakımını yapmanız, ahşap tercih edecekseniz periyodik sistrelemeniz gerekebilir. Eğer bu tip başlıklarla uğraşmak istemiyorsanız seramik ve porselen gibi bakım gerektirmeyen dayanıklı malzemeleri tercih edebilirsiniz.
Mesele basit: Mutfak zeminleriniz sıkıcı olmak zorunda değil. (Açıkçası, mutfağınızın sıkıcı olmasına izin vermeniz için çok fazla mutfak zemini seçeneği var.) Bu yüzden aşağıya bakın ve kolları sıvayın.
Hazır parke almak yerine kendiniz de zemini hazırlayabilirsiniz. Sert ağaçlarınızı çapraz olarak yatırın ve zemininizde zikzaklar oluşturmalarına izin verin . Bu tasarım seçimi, daha geniş oturma odalarında ve yatak odalarında dikkat dağıtıcı olabilir. Ama mutfak gibi daha küçük bir alanda? Kesinlikle çarpıcı görünecek.
Kilimler, ne kadar estetik küratörlük yapıyor olursanız olun, popüler bir seçimdir ve alanınıza biraz renk katmanın harika bir yoludur. Alanınızı renklendiren, dolaplarınızı tamamlayan ve tüm mutfağınızı daha dinamik hissettiren bir kilim seçin.
Zeminlerinizi döşemek, mutfağınıza vintage bir hava katmanın harika bir yoludur. Standartlaştırılmış nötr bir palette klasik bir döşeme seçerek sade görünün. Ya da tam bir retro restorana gidin ve bunun yerine koyu siyah-beyaz bir dama tahtası desenini tercih edin.
Mutfakların renkli olamayacağını kim söyledi? Masif beyaz duvarlar ve parke zeminlerle çalışıyor olsanız bile, alanınızı kolayca aydınlatabilirsiniz. Dolaplarınızı, bakmayı seveceğiniz bir renge boyayın ve karışıma daha fazla renk eklemek için bir mutfak kilimi kullanın.
Çimento rengi, bir mutfak için biraz sert görünebilir. Ancak iyi yapıldığında, aynı anda şık, rahat ve minimalist hissettirebilir. Koyu gri çimento rengi tüm dolaplarınızı tamamlar. Çimentonun kaygan yüzeyi, tüm mobilyalarınızdaki dokuyu ortaya çıkaracak ve mekanınızı daha sofistike hissettirecektir.
Soğuk, sert zeminlerde çıplak ayakla gezme hissini kimse sevmez. Dolayısıyla, bir renk patlaması istemeseniz bile, alanınızı yumuşatmak için bir halı kullanmayı düşünün. Zeminlerinizin gölgesiyle eşleşen tek renkli bir seçeneği tercih edin. Her yemek pişirdiğinizde sizi rahat hissettirecek ve dekorasyonunuzu bozmayacaktır.
Mutfağınızın zemininin mutlaka fayans veya sert parkeden yapılması gerekmez. Taş gibi alışılmadık malzemeleri kucaklamak, benzersiz bir şekilde size ait hissi veren bir mutfağın küratörlüğünü yapmanın harika bir yolu olabilir. Ve şık, nötr bir palete bağlı kalırsanız, alanınızın hem göz alıcı hem de sofistike bir his uyandırmasını sağlayabilirsiniz.
Mutfak tezgahlarınız özellikle dikkat çekiyorsa, zeminlerinizi olduğu gibi bırakmak isteyebilirsiniz. Ancak biraz renk eklemek için baskılı bir halı da kullanabilirsiniz. Dekorasyonunuzu tamamlayan bir şey seçin. Siyahı bir döşeme deseninde ortaya çıkarmak için koyu renkler kullanın veya duvarınızdaki bir renk patlamasını yansıtın.
Karıştırma ve eşleştirmede yanlış bir şey yok. Zeminlerinizi dolaplarınıza uyacak şekilde boyayın ya da tam tersi. Her iki durumda da, şaşırtıcı derecede minimalist bir alana sahip olacaksınız.
Mutfaklar oldukça küçük olduğundan, risk almak için mükemmel bir yerdir. Bu nedenle, göz alıcı desenler gibi daha cesur tasarım ayrıntılarını denemekten korkmayın . Daha geniş bir alanda ezici görünen bir baskıyı, mutfak duvarınızda ve zeminlerinizde kullandığınızda bile mutfağa mükemmel bir şekilde uyabilir.
Lavabonun arkasına fayans nasıl döşenir? İşte adım adım fayans döşeme
Banyonuza şıklık katacak banyo fayans modelleri – 20+ şık banyo örneği