Ev yaşamınızın merkezi olan ve hem gerçek hem de mecazi beslenmenin gerçekleştiği yer olarak mutfak, evinizin kalbidir. Bu yüzden temiz bir mutfağa sahip olmak, tamamen temiz bir eve sahip olmanın ilk adımıdır.
Peki mutfak nasıl temizlenir? Adım adım mutfak temizliğini anlatıyoruz.
TEZGAHINIZDAKİ DAĞINIKLIĞI TOPARLAYIN
Mutfağınızın bir köşesinden başlayın ve tezgahınızın üzeri başta olmak üzere mutfağa ait olmayan her şeyi kaldırın.
BULAŞIK MAKİNESİNİ BOŞALTIN VE BULAŞIKLARI KALDIRIN
Bulaşık makineniz doluysa temiz bulaşıkları yerlerine kaldırın ve tezgahta, mutfağın genelinde kalan kirlileri makineye doldurun ve yıkayın.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Bulaşık makinesi nasıl temizlenir? 5 adımda tertemiz olsun
DOLAPLARIN ÜSTÜNDE BİRİKEN TOZLARI SİLİN
Evin hangi bölümüyle uğraşırsanız uğraşın, yukarıdan aşağıya temizlik her zaman en doğru seçimdir. Bu sayede kir ve toz yeniden alt yüzeye uçamaz ve sırayla temizleyebilirsiniz.
Armatürlerin üstünü, buzdolabının ve diğer tüm dolapların üst kısımlarının tozunu alın.
KÜÇÜK ALETLERİ TEMİZLEYİN
Küçük cihazlarınızı hızla temizleyin. Bunun için çok fazla zaman harcamak veya çok derinlemesine temizlik yapmak istemezsiniz, ancak mikrodalgadan, kahve makinenizden, ekmek kızartma makinenizdeki kalıntılardan kurtulmak mutfak temizliği için önemlidir.
Ekmek kızartma makinenizdeki kırıntıları boşaltın ve kahve makinenizi sirke ile temizleyin. Mikrodalga fırınınızın içini temizleyin. Her küçük cihazın dışını silerek temizlik işlemlerinizi tamamlayın.
TEZGAHINIZDA KALAN HER ŞEYİ TEMİZLEYİN
Düzenli olarak kullandığınız ve tezgah üzerinde kalan her şeyin temiz olduğundan emin olun. Tepsileri, şişeleri, tahta kaşıkları, kettle‘ı veya kapları silin.
FIRNININIZIN DIŞINI VE OCAĞINIZI TEMİZLEYİN
Derinlemesine bir fırın temizliği başka bir zamanda yapılabilir, ancak dış cepheyi hızlıca temizlemek fazla vaktinizi almaz. En üstten başlayın: Bir ankastre ocağınız varsa, ızgaraları çıkarın (kirliyse onları ıslatabilirsiniz) ve yüzeyi silin. Davlumbazınızı da temizlemeyi unutmayın.
TEZGAHINIZI TEMİZLEYİN
Bulaşıklarınızın tamamı yıkandıktan, tozlar silindikten ve küçük aletleriniz pırıl pırıl temizlendikten sonra, tezgahınıza prenses muamelesi yapma zamanı. Tezgahlar ile fırın arasında kalan kırıntıları gerekirse bir kredi kartı veya tava kazıyıcıyla çıkarın. Tezgah tipinize uygun bir miktar temizleyici ve mikrofiber bir bezle tezgahı iyice silin.
LAVABONUZU DERİNLEMESİNE TEMİZLEYİN
Lavabonuzu derinlemesine temizlemek, göründüğünden daha kolaydır. İlk önce durulayın. Kötü kokuları gidermek için ipuçlarını izleyin. Süngerle ovun ve ayrıntılı bir temizleme fırçasıyla köşe ve çatlakları temizleyin. Musluğunuzu ve varsa süngerlik veya sabunlukları da fırçalayın. Her şeyi durulayın. Lavabonuzu sıcak suyla doldurup suya çamaşır suyu ekleyerek bitirin. On dakika bekletin ve süzün. Lavabo tıkanması için önerilerimiz için de buraya tıklayabilirsiniz.
BUZDOLABININ İÇİNİ GÖZDEN GEÇİRİN
Buzdolabının tamamını derinlemesine temizlemek için zamanınız olmayabilir. Ancak hızlıca raflarınızı gözden geçirip, süresi dolan ürünleri atabilirsiniz. Dökülenleri silin ve ürünleri doğru yerlerine koyun.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir:
- Buzdolabının hangi rafına hangi yiyecek konulmalı? Örtü sermek doğru mu?
- Buzdolabındaki kötü kokuları gidermek için yapılabilecekler
- Buzdolabı düzeni için püf noktalar
ÇÖP KUTULARINIZI BOŞALTIN VE TEMİZLEYİN
Çöp tenekenizi derinlemesine temzilemek için zamanınız olmayabilir, ancak doluysa çöpü dışarı çıkararak, teneke kutunun altındaki kırıntıları süpürerek ve içini ve dışını silerek mutfağın içinde olabildiğince temiz hale getirin.
MUTFAK ZEMİNİNİ SİLİN VE SÜPÜRÜN
Mutfak zeminini her zaman yaptığınız gibi önce iyice süpürün ve silin. Yere düşen tüm kırıntılardan kurtulduğunuzdan emin olun.
DAHA DERİN BİR TEMİZLİĞE İHTİYACINIZ VARSA
Daha derin bir temizlik yapmak istiyorsanız, aşağıdaki yazılarımızdan temizlemek istediğiniz alanlar ile ilgili ipuçları alabilirsiniz.
- Yanmış çaydanlık nasıl temizlenir? Çaydanlığın içi ve dışı parlasın!
- Çaydanlıktaki kireçler nasıl çıkar? Kireçler nasıl temizlenir?
- Yanmış çelik tencere nasıl temizlenir?
- Ocak taşması nasıl engellenir? Ocak taştığı zaman nasıl temizlenmeli?
- Mutfak temizliği nasıl olmalı? Temizlik mutfakta başlar
- Ahşap tezgah çeşitleri nelerdir? Bakımı nasıl yapılır?
- Mermer masa kullanırken dikkat edilmesi gerekenler: A’dan Z’ye mermer masalar
- Mutfak tezgahı modelleri
Evdeki mikroplar nasıl temizlenir? En fazla mikrop barındıran yerler
Hangi leke nasıl çıkar? Yağ, kahve, tutkal nasıl temizlenir?