Bir mutfağı planlamanın birçok farklı yolu var. Mevcut alana bağlı olarak bu tasarımlardan bazıları diğerlerinden daha iyi sonuç verebilir. Mutfağınızın şekline bakarak sizin için en doğru planın hangisi olduğuna karar verebilirsiniz.
Fotoğraf: Lea, Lineadecor.
Küçük ve orta ölçekli mutfaklarda alanı en verimli şekilde değerlendirmek açısından eşsiz bir plandır. L’nin bir bölgesinde yıkama diğer ucunda ise pişirme alanı kurgulanır. Çalışma üçgenini olabildiğince iyi değerlendiren bu mutfaklar açık planlı alanlarda ada ünitesi ilavesiyle sosyal ve işlevsel bir düzen sağlar.
Fotoğraf: Siena, Intema.
U düzen kuşkusuz ki depolama ve tezgah alanını maksimum düzeye çıkarması bakımından eşsiz seçeneklerden biri. Cihazlar, yıkama ve pişirme gibi işlevlerin her biri kendi içinde bölümlere ayrılır. Köşeleri planlamak gerektirdiği ve çok sayıda dolap içerdiği için biraz zahmetli ve maliyetli olabilir.
Fotoğraf: Ikea.
Karşılıklı iki tezgahın yerleştirildiği koridor tipi mutfaklar dar şehir evleri için idealdir. Küçük alanlara hem çalışma hem de depolama alanı kazandırması bakımından da artıları vardır. Tek dezavantajı kalabalık ailelerde ya da trafiğin çok olduğu mutfaklarda geçişlerin zor olmasıdır.
Fotoğraf: Fast, Kelebek Mutfak.
Tek bir duvar yüzeyinde planlan mutfaklar I şeklinde tanımlanır. Alan sınırlı olduğunda tercih edilir. Buna rağmen oldukça hesaplıdır. Alanın izin verdiği ölçüde bir kompakt ya da modüler ada ünitesi eklenerek ekstra depolama ve çalışma hacmi kazanılabilir. Çalışma üçgeni kullanılamadığı için dikkatli planlama gerektirir.
HAZIRLAYAN İLKE YILMAZ