Mutfağınızda değişiklik yapacaksanız önce bu soruları ve cevaplarını okuyun. Belki de aradığınız, aklınıza takılan kimi soruların yanıtları buradadır.
Mutfağımın zemin döşemesi vinil. Parke alternatiflerini değerlendirmek istiyorum. Döşeme satın alırken nelere dikkat etmeliyim?
ÇÖZÜM: Mutfak ıslak hacim olarak anılır; dolayısıyla rabıta ya da tam ahşap alternatiflerdense laminant döşemeleri tercih edebilirsiniz. Yüzeylerinde çok ince bir PVC kaplama olduğu için mutfağınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Uzun ömürlü ve dayanıklı bir malzemedir. Ayrıca ahşap görünümlü seramik karoları da değerlendirebilirsiniz. Mutfağınızı daha ferah ve aydınlık göstermek için beyaz ve tonlarını tercih edebilirsiniz.
Mutfağıma biraz feminen bir görünüm katmak istiyorum. Çok eskidiği için komple bir tadilat planlıyorum. Ama pembe, kırmızı gibi tonlardan da çok hoşlandığım söylenemez. Sizce nasıl bir şey yaptırmalıyım?
ÇÖZÜM: Country ve shaker tarzı istediğiniz etkiyi elde etmenizi sağlayacaktır. Beyaz renkli mutfak dolapları ile de etkiyi pekiştirebilirsiniz. Uçuk mavi, açık sarı, su yeşili gibi pastel tonlar da feminen gücü yüksek tonlardır. Sıcak ahşap tonlarıyla zenginleştirebilirsiniz.
Çiftlik evlerinin mutfaklarına bayılıyorum. Sizce eviye ve duvar kaplamalarımı nasıl seçmeliyim?
ÇÖZÜM: Çiftlik evlerinin mutfaklarında olabildiğince ham malzemeler kullanılır. Bu sebeple duvarda tuğla ya da taş kullanabilirsiniz. Aynı zamanda vintage stildeki armatürler ve vitrifiyelerle bu görüntüyü tamamlamanız mümkün. Ahşap tezgahlar da etkiyi pekiştirmenizi sağlayacaktır.
Mutfak pencerelerimde ahşap stor kullanmak istiyorum. Sizce nem ve buhardan etkilenirler mi?
ÇÖZÜM: Yapı marketlerden de rahatlıkla bulabileceğiniz bambu malzemeden yapılan stor perdeler neme dayanıklı alternatifler olarak karşımıza çıkıyor. Dış hava koşulları için de uygun olan bu perdeleri mutfağınızda da rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Mutfağımda çok büyük bir depolama sorunu yaşıyorum. Sizce bunu en ekonomik yoldan nasıl çözebilirim?
ÇÖZÜM: Depolama genellikle hepimizin ortak sorunu. Ama genel anlamda bu sorunu aşmak için çekmece düzenleyiciler ya da dolap için köşe sistemler kullanabilirsiniz. Alanı olabildiğince değerlendiren bu sistemlerle az yerde daha fazla alan kazanmış oluyorsunuz. Ayrıca eğer mutfağınızda yeriniz varsa bir kiler dolabı da yaptırabilirsiniz. Derin kiler dolapları sayesinde bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.
Mutfakta çok fazla vakit geçirmeye başladık. Ayrıca arkadaşlarımız geldiğinde de beraber vakit geçirmek için mutfak ile oturma odasını ayıran duvarı yıkmak istiyoruz. Sizce iki mekanı birbirine nasıl entegre etmeliyiz?
ÇÖZÜM: Hem ada ünitesi hem de tezgahınızı L şeklinde çevirerek yapabilirsiniz. Her ikisinde de bir oturma alanı kurgulayabilirsiniz. Böylelikle hem çalışabilir hem de dostlarınızı oturtabilirsiniz. Ada üniteleri geniş dolaplar da içerdiğinden depolama için de isabetli bir seçenek olur. Tezgahta da açık raf sistemleri ile modern ve yaşam alanına entegre olmuş bir görünüm elde etmeniz mümkün olabilir.
Fotoğraf: Ikea.