Sıradan hatta modası geçmiş mobilyaların döşeme ve kılıflarını doğru kumaşlar ile değiştirerek evinizi daha şık ve çarpıcı kılabilirsiniz.
Yaşam alanlarınızı alımlı ve stil sahibi kılmak için döşeme kumaşı seçerken bazı ayrıntılara dikkat etmeniz ve ihtiyacınız olan değişimi karşılayan alternatifler tercih ettiğinizden emin olmanız gerekiyor. Döşemelik kumaş için en iyisini ararken bazı önemli adımlar atlanabiliyor ya da hatalar yapılabiliyor. Peki benzer hatalara düşmemek için ne yapmalı, ne yapmamalısınız?
KENDİNİZE BU SORULARI SORUN
- Yaşam biçiminizi gözden geçirin. Odayı ya da kaplayacağınız mobilyayı kim veya kimler kullanıyor?
- Hangi kumaşı hangi mobilyaya ve hangi odaya döşeyeceksiniz?
- Beş yıl sonra aynı deseni, dokuyu ve rengi sevecek misiniz?
- Döşemelik kumaşlı mobilyalarınızı düzenli olarak süpürür müsünüz?
- Odanız çok güneş alsa bile ışığa maruz kalmamak için perdeleri sadece odayı kullanırken mi kapatırsnız?
- Çok çocuklu ve evcil hayvanlı bir evde mi yaşıyorsunuz? Tüm bu sorulara vereceğiniz cevaplar döşemelik seçimlerinde doğru içerikli malzeme, renk ve desenlere yönelmenize yardımcı olur.
YAPIN:
- Doğal dokular kullanın. Çünkü doğal iplikli dokumalar daha kolay kaplanır, hafif parlak tuşelidir, göz almaz ve yapay ışıkta renkleri fazla değişmez, doğala yakın durur.
- Organik el dokuması sürdürülebilir kumaşlar kullanan, yerel üreticileri destekleyen markaları tercih ederek çevreye ve topluma saygılı olun.
- Bazen benzer ya da uyumlu desenler kullansanız bile seçtiğiniz kumaşın fon rengi yani baz tonu sarımsı, grimsi ya da pembeye dönük olabilir. Bu yüzden desen türü ve rengi yerine odaya hakim olan fon rengine göre seçim yapın.
- ün, kadife, keten, saten, buklet ve ipek… Zengin bir etki ve göz dolduran bir görünüm için farklı dolgunlukta ve dokuda kumaşları kombinleyin.
- Odanız fazla gün ışığı alıyor ya da her zaman fazla nemli ise döşemelik kumaş seçiminizde bunu dikkate alın ve ışığa ya da neme dayanıklı yüksek kalitede seçeneklere para harcayın.
- Salon veya oturma odaları gibi yoğun trafikli alanlarda dayanıklı kumaşlar tercih edin. Yatak odası veya yatak başı gibi yüzeylerde ise her türlü tekstil uygun olabilir.
- Özel bir desen tercihiniz varsa kumaştan genişçe bir numune isteyin. Böylece motifin ve renk paletinin tamamını rahatça görebilirsiniz.
- Kumaş seçerken mobilyanın formunu dikkate alın. Kıvrımlı ve oymalılar için düz kumaşlar tercih edin. Çünkü kıvrımlı ve iç içe geçen desenler kesilip döşendiğinde iyi durmayabilir.
- Mobilyaların boyutunu da hesaba katın. Kanepe gibi büyük parçalarda ileride sıkılma riskini de düşünerek düz ve tek renkli alternatifler kullanın.
YAPMAYIN:
- Kumaş seçerken sırf güzel görünüyor diye gereksiz yere savurganlık yapmayın. Çünkü stil ve mobilyalar ile uyumsuz kumaşlar kötü görünür. Oysa uygun fiyatlı seçenekler işin ehlince iyi dikildiğinde çok daha güzel görünebilir.
- Renk uyumunu takıntı yapmayın. Çıkış noktanız kumaşlar ile şık bir ambiyans, keyifli bir atmosfer yaratmak olsun. Unutmayın renkler ile uyumu hakkında bir proje hazırlamıyorsunuz!
- Çabuk solan malzemelere yatırım yapmayın. UV ışınları kumaşta bulunan nem ile reaksiyona girerek içeriğindeki boyalara nüfuz eder ve bu da zaman içinde kumaşı matlaştırır, soldurur.
- İpekli, saten ve kadifeler dekorasyonu zengin gösterir ama, yoğun trafikli alan ve yüzeylerde ömrü kısa olabilir.
- Mağazadaki kumaşlarla sınırlı kalmayın. Eğer el beceriniz, yeteneğiniz varsa eski battaniyeler veya kilim gibi alışılmadık malzemeleri de döşeme gibi değerlendirebilirsiniz.
DÖŞEME NEDİR?
Kanepe, koltuk, sandalye, puf gibi mobilyaların yumuşak kaplamalarını oluşturan, üstü kumaş, içi dolgu ve yaylardan oluşan kısımdır. Orta Çağ’da kullanılmaya başlanan, 17., 18. ve 19. yüzyıllarda popülerlik kazanan döşeme için samandan at kılına ve yüne kadar çeşitli malzemeler tercih edilmiştir. Günümüzde dayanıklılığı artırmak için metal yaylar ve köpük kullanılan döşemede aşınma ve yıpranmaya bağlı olarak en sık değişen üst kaplaması yani kumaş kısmıdır.