Bu akşam yemeğe misafiriniz var! Onlar için şık bir sofra hazırlamanız gerekiyor. İşte bu sofrayı kurmanın incelikleri ve püf noktaları…
MENÜ SEÇİMİ
RENK VE DOKU
– Yemekler hem göze hem de damak zevkine hitap etmeli. Bu yüzden solgun renklerdeki üç yemeği ardı ardına sunmayın. Ana yemek için sunduğunuz yemeklerden sadece biri açık renkli sebze yemeklerinden olsun. Eğer patatesli bir yemek hazırladıysanız onunla beraber karnabahar pişirmeyin.
– Servis ettiğiniz yemekler arasında zıtlıkları kombine edebilirsiniz.
– Patates püresinin yanına bir başka püre yerine kızarmış, kıtır kıtır aperatifler servis edebilirsiniz.
YEMEĞİN SUNUMU
– Sunumla ilgili dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, sunumun yalın olması.
– Tabağa bir garnitür ekleyecekseniz, yemekle ilgisi olan bir garnitür seçin. Mesela hazırladığınız yemekte maydanoz kullandıysanız, sunum yapacağınız tabağı maydanozla süsleyebilirsiniz.
– Sunum yapacağınız tabağa çok fazla yemek koymayın. Tabağın kenarındaki çemberi tablonun etrafındaki çerçeve gibi görün ve o çemberi kendinize sınır belirleyin.
BU DETAYLARI ATLAMAYIN!
Resmi bir akşam yemeği daveti, sofra düzenleme konusunda bir diploma olarak kabul edilir. Dolayısıyla mekandaki ve masadaki her detayı dikkatle ve titizlikle, kurallarına göre düzenlemeniz gerekir.
– Güzel ve şık bir sofra için mutlaka özel servisleriniz bulunmalıdır. Jakarlı bir masa örtüsü, ipek peçeteler, ince porselen tabaklar, kristal kadehler ve gümüş çatal-bıçaklar bu stilde iddialı olmanın
altın kurallarındandır.
– Masa düzeninde kişi kartları, peçete halkaları ve mum gibi detaylar da unutulmamalıdır. Atmosfer için mutlaka yumuşak bir ışıklandırmayı tercih edin. Mum ışıklarıyla desteklenmiş tavan aydınlatmaları resmi davetler için idealdir.
– Eğer büyük bir sofra hazırladıysanız ilk gelen konuklar için aperatif yiyecekler ve şampanya için ayrı bir köşe kurgulamayı ihmal etmeyin.
– Masa oturma düzenine gelince… Ev sahipleri masanın iki başında karşı karşıya oturur. Hemen sağ yönlerinde bulunan koltuklar, o gecenin varsa şeref misafirlerine aittir. Onun karşısındaki koltuklara ise eve ilk kez davet edilmiş olan konuklar oturtulur. Masa kartları ile bu gibi yönlendirmeleri kolayca yapabilirsiniz. Resmi bir davetin -geleneksel olarak- ideal misafir sayısı 8’dir. Bu sınır, herkesin sadece yanındaki ile sohbet ederek sıkılmasını ve toplu bir sohbet ortamı yaratamamayı da önler. Masada konuklar için yer ayarlarken sandalyelerin arasında en az 40 cm mesafe olmasına özen göstermelisiniz. Genel geçer kullanım şekline göre kaşık ve bıçaklar sağa, çatallar sola yerleştirilir.