Doğru bir mekan kurgulamasıyla banyo gibi dar mekanlarda farklı kullanımlar için her ihtiyaca uygun bir alan kazanabilirsiniz.
Farklı yükseklikte dolap ve rafları kademelendirmek tekdüze görünüme dinamizm kazandırır.
Perla lavabo dolabı, Koçtaş.
Bİr banyo, 4 bölüm, çok malzeme
Lavabo bölümü: Lavabo kısmını diğer alanlardan ayırmak için farklı bir malzeme seçimine gidebilirsiniz. Yekpare ahşap bir tezgah mekana sıcaklık ve aynı zamanda derinlik kazandırır. Bunu yine ahşap bir ayna paneliyle bütünleyebilirsiniz.WC: Klozetin durduğı bölüm tüm banyoya göre daha fazla ve pratik biçimde kullanılması gereken bir alan. Eğer sadece tek bir banyonuz varsa, klozet bölümünü ayrı tutarak işlevsellik kazandırabilirsiniz. Yıkanma bölümü: Küvet ve duş tesisatını tek yerde çözümlemek en akıllıcası. Bu, işçilik maliyetini yükseltmez ve fazla iş çıkmaz. Ancak duşla küveti ayırmak isterseniz cam tuğla ya da buzlu cam paneller kullanın. Ayrıca ekstra bir duş teknesi yerine zeminde farklı bir seramik dokusu kullanarak hemzemin bırakabilirsiniz.Depolama bölümü: Bir duvarı boydanboya depolama birimleriyle planlıyorsanız, mümkün olduğunca parlak yüzeyli ve açık renk ürünler tercih edin. Genellikle fazla ışık almayan banyolarda duvardan duvara sistemler koyu renk olduğunda mekanı daha da karartır. Ayrıca hepsini tek boy tasarlamak yerine kademeli yükseklikler kullanarak banyoyu hacimlendirebilirsiniz.
ÇÖZÜM 1
HERKESIN ALANI AYRI OLSUN
• Bu yerleşimde ebeveyn ve iki çocuk için ayrı ayrı planlanan lavabo ünitesi kişisel bakım alanları oluşturarak özgürlük sağlıyor.
• Kapının sağ tarafında konumlanan WC bir duvarla ayrılmış ancak alan oldukça dar olduğundan kapı klozetin üstüne doğru açılıyor.
• Kapının diğer tarafındaysa hızlıca yıkanmak isteyenler için ayrı bir duş alanı oluşturuluyor. Bu alan küvetten ayrı tutularak kişilere bağımsız olarak kullanma imkanı sağlıyor.
• Küvet, biraz da keyifle rahatlamak için pencerenin önünde kurgulanmış. Böylece banyonun odak noktasını oluşturuyor.
• Bu planlamada depolama için sadece lavabo ünitelerinin alt kısımları ve üzerine asılan küçük dolaplar kullanılıyor.
DEZAVANTAJLARI:
Bu yerleşimin üç önemli dezavantajı var:
1. Depolama alanı çok az, çamaşır makinesi ve kirli dolabı dahil yerleştirilecek ekstra alan kalmıyor.
2. Kapının yanında konumlanan WC’yi ana mekandan ayrı tutmak akıllıca. Ancak aslında çok kenarda kaldığından pratik bir kullanım imkanı da yok.
3. Keyif yapmak ve günün yorgunluğunu atmak için küvet doğru bir konumda. Ama mekanın ortasında olduğundan banyo aynı anda başkaları tarafından kullanılamıyor.
ÇÖZÜM 2
TEK MEKAN ALGISINDA, ÇOK IŞLEV
• İkinci çözümde WC banyo kapısının hemen karşısında ve diğer birimlerde ayrıca konumlanarak pratik bir kullanım imkanı sağlanıyor.
• Lavabo ünitesi yine ikili olarak planlanmış ama bu defa tek tezgah üzerine yerleştirilerek yekpare duvarda çözümleniyor. Pencerenin karşı duvarında düzenlenen bu alanda kullanılan tek ve genişçe bir ayna mekanı ferah ve aydınlık gösteriyor.
• Küvet yine pencereli kısımda planlanıyor. Ancak bu defa sürgü bir kapı ve panelle bölünerek gizlilik ve mahremiyet sağlanıyor. Ancak kapı ve panel için kullanılan yarı transparan cam sayesinde ışık da kesilmiyor.
• Küvet ile aynı duvarda planlanan duş alanına ayrı bir kapıyla giriliyor. Bu da aslında tek mekanmış gibi duran yıkanma alanını ikiye bölerek aile bireylerinin aynı anda yıkanmasına imkan tanıyor.
•Banyonun boş kalan sol duvarıysa farklı yükseklikte boy dolapları ve raf sistemleriyle geçiliyor. Böylece açık ve kapalı depolama alanı sağlanıyor.
Epic lavabo dolabı, Creavit.
Subway parlak krom panel radyatör, Zehnder.
Ikea.