Loft yaşam alanlarını sıcak ve davetkar bir eve dönüştürmek için fazla değişime ihtiyaç yok.
Çatısı görünen, yüksek tavanlı, geniş pencereli ve genellikle depo gibi kullanılan alanlar olarak tanımlanan loftlar son yıllarda popüler yaşam alanlarına dönüştü. Bu dönüşüm sırasında önemli olan mekanın geniş hacmini bozmadan ev havasına büründürmek. Bunun için temel mimaride değişime gitmek ve zorlayıcı detaylar eklemek yerine, eski görünümü olduğu gibi korurken, çatı, zemin, aydınlatma, ısıtma ve tesisat gibi teknik alt yapıyı modernize etmek gerekiyor.
Geniş oturma alanını birden fazla sarkıtla aydınlatabilirsiniz. Böyle bir durumda yönlendirilebilen bir sistem kullanmanızda fayda var.
Olduğu gibi koruyun
Eski deponun pencere ve kilit sistemini değiştirmeyin. Çünkü bu, loftları en iyi karakterize eden detaylardan. Olduğu gibi koruyarak cila ve kilit sistemini elden geçirmek yeterli olur. Tüm duvar boyunca devam eden, üstten hafif eğimli geniş pencereler bu tarz binaların bolca gün ışı almasını sağlıyor. Pencereleri dekoratif biçimde gizlemek ve mekanlar arasındaki değişimi algılatmak için farklı perde sistemleri kullanılabilir. Ayrıca bir bölümünde rustik perde, bir bölümünde stor sistemi kullanarak mekanı çeşitlendirebilir ve dekorasyon stilinize göre düz ya da desenli ve daha renkli kumaşlar seçebilirsiniz.
Malzemeyle ısıtın
Mekanın genişliğini ve boşluğunu ısıtmak için malzemelerden de yardım alın. Bu tarz yüksek tavanlı ve duvarlarının beyaz tercih edildiği evlerin zemininde soğuk taş veya seramik dokusu yerine kullanacağınız ahşap parke, lata ya da rabıtalar şık kontrast yaratarak mekanı görsel olarak ısıtır. Ancak boyuna döşemek yerine enine döşerseniz loftların uzun, geniş bir koridora benzeyen havasını daha derli toplu ve küçükmüş gibi algılatabilirsiniz.
Her şey açıkta
Ahşap ya da demir olsun loft mekanların en önemli özelliği olan açık çatı konstrüksiyonunu gizlemek için uğraşmayın. Bu tip alanların güzelliği budur. Olduğu gibi açıkta kalan tavan traversleri ve putrelleri stilinize güçlü bir katkı sağlar. Ahşap olanları doğal tonlarda cilalayabilirsiniz. Demir olanlardaysa paslanmayı önleyen koruyucu bir astar kullanın. Dilerseniz duvarlarla aynı renge de boyayabilirsiniz. Eğer yaşam alanlarındaki farkları algılatmak istiyorsanız her bölümü kendi renginde boyamak da esprili bir çözüm. Ahşap kısımları natürel bırakıp demirleri boyayarak (ya da tam tersini) iki renkli kombinler yapabilirsiniz.
Aydınlatma farkı
Tek mekan algısını tavan ve pencerelere yapacağınız uygulamalarla belirlerken, her mekana farklı aydınlatmayla bunu pekiştirin. Böylece mekanın aydınlık algısını da güçlendirirsiniz. Bu tipte yüksek tavanlı evlerde farklı ışık kaynakları kullanmak akıllıca. Yemek alanında masa üzerine gelecek şekilde sarkıtları, sohbet köşesindeki bir lambader ya da büyükçe abajurlarla destekleyin. Oturma bölümünde farklı ve tek bir avize, duvarlara küçük aplikler tercih edilebilir. Çalışma bölümünü masa üstü çalışma lambasıyla aydınlatmak yeterli olacaktır. Yatak odasındaysa hafif loş bir atmosfer için komodinlere abajurlar yerleştirin.
Mekan tasarımı iç mimar Jordi Veciana’ya ait olan (castelveciana.com) loftun geniş alanının bir bölümü oturma, diğer bölümüyse çalışma ve yemek odasına ayrılmış. Mekanları sadece zeminde kullanılan doğal jüt bir halı ayırıyor.
Fotoğraflar: wookmark.com, saintmartinslofts.com