LOFT STİL

Loft stilde yaşam: Zamansız ve çok havalı

Geniş metrekareler, nefes alan mekanlar, yüksek tavan, duvarların içine gizlenmemiş su boruları, yıpranmış dokular arasında modern mobilyalar ve bolca sanat eseri: Gözlerinizi açabilirsiniz; Loft’tasınız.

Loft stilde yaşam için bir rezidansın otuzuncu katında yaşamanıza hiç de gerek yok. Ayrıca bu stil artık küçük apartman dairelerine de uğruyor. Yapmanız gereken tek şey stil şifrelerini yaşam alanlarınızda uygulamaya geçirmek.

LOFT STİLDE DEKORASYONUN ŞİFRELERİ

  • Yakın zaman kadar sadece depo, dükkan gibi evleri dönüştürerek elde edilen loft yaşam alanları artık küçük ve şehirli evlerde yaşayanlar tarafından da benimseniyor.
  • Endüstriyel stil ile neredeyse akraba gibi algılanan bu stil aslında son zamanlarda çok daha farklı yorumlanıyor. Halihazırdaki şehir evlerine uyarlandığından ne çok büyük boyutlarda alanlar aranıyor, ne de bir fabrika ya da depodan döndürülmüş alanlarda olduğu gibi taş yüzeyler…
  • Daha çok küçük ebatlı, modüler ve minimal olarak tasarlanan mobilyalarla bu stili yaşam alanlarınıza kolaylıkla uyarlayabilirsiniz.
  • Seçtiğiniz mobilyalar şık ve çarpıcı olduğu kadar fonksiyonel de olmalı. Örneğin dar kanepeler gibi. Birden fazla işlevi olan multi fonksiyonel mobilyalar gibi.
  • Bu stilin başı çeken deseni, geometrik. Bol miktarda geometrik form ve desenlere yer verebilirsiniz. Son dönemin popüler tercihlerinden olan organik formlar da yaşam alanlarınızda kendilerine geniş yer bulabilir.
  • Metal plakalar, tuğla duvarlar; ya da bu görünümü uyandırmanızı sağlayan duvar kağıdı ve seramik yüzeyler olmazsa olmazlar arasında. Gri-hardal kombini zemin, duvar, aksesuar ya da duvarlarda yapılırsa hızlı sonuç elde edilebilir.
  • Loft’ta duvarlarınızdaki tabloların destekçisi olan renkli aksesuarlar soluk duvar ve zemin renklerini, duvarlardan geçen tesisat borularının koyu renklerini dengeleyecek, dekorasyondaki hareket ve canlılığı sağlayacaktır. Bu yüzden canlı aksesuarlar seçebilirsiniz.
Po!Paris fikri Paris’te tasarlanmış bir fikir olmasına rağmen ürünler Balkanlarda eski ve yeni materyallerin bir araya getirilmesiyle oluşturuluyor. Sivil Toplum Örgütü gibi düşünebileceğiniz bu tasarım örgütü Arnavutluk’taki kadınlara destek olmak amacıyla ürün tasarlıyor. Po!Paris’in tüm ürünleri loft stili için uygun doku ve yatatıcılıkta.

LOFT STİLİN TARİHİ

1960’ların sonları ve 70’lerde klasik ve modern evlerde kendilerini iyi ifade edemeyen Amerikalı sanatçılar yaşam alanlarını değiştirmeye karar verdiler. Bu durum bir akım olarak ilerledi. Buldukları boş hangarları, terk edilmiş endüstriyel mekanları, ambarları, garları, garajları kiralayıp kendileri için yaşam alanları haline getirdiler. Burada hem rahat çalışıyor hem de rahat rahat yaşıyorlardı. Bu mekanların orijinal strüktürüne dokunmamayı seçtiler. Dolayısıyla duvarlarından tesisat boruları geçen, yıpranmış zeminleri olan, beton duvarlı eski dokuların içlerine dönemin modern mobilyaları olan Chesterfield kanepeler, deri tek kişilik dinlenme koltukları, şimdi retro dediğimiz ama o dönem çok revaçta olan Amerikan dolapları giriverdi.

Alanların büyüklüğü ve yüksek tavanlar sayesinde nefes alan ve yaratıcı mekanlar çıktı ortaya. Çoğu sanatçı olduğu için de yüksek tavana uzanan duvarlarda bolca tablo vardı. Loft kavramının sanatçılar arasında yerleşmesinin en önemli etkenlerinden biri de Andy Warhol’un ‘Factory’ adını verdiği Manhattan’ın doğu yakasında yer alan stüdyosuna yerleşmesi, ardından burayla ilgili event’ler ve sonrasında da ‘Factory Girls’ isimli filmle herkesin bu stüdyodan haberdar olması oldu.

Amerika’daki ilk loft’larda tavandan pervane kullanılır, bu şekilde sanatçılar yaşam alanlarındaki iklimi dengelerdi. Şimdi o pervaneleri bulmak zor olsa da, benzer görünümde geniş ve kanatlı aydınlatmalarla bu stili yaşatabilirsiniz. Delihgtful marka Neil aydınlatma; 3000 Euro, Haaz.

GÜNÜMÜZDE LOFT STİL

Bugün şehrin karmaşasından ve birbirine yakın mimaride küçük metrekarelerdeki evlerinden sıkılan insanlar tıpkı dönemin asi ruhları gibi harekete geçiyor ve kendilerine büyük yaşama alanları arıyor.

Loft tanımına göre oluşturulan yaşam alanının şehrin merkezinde olması gerekse de bugün büyük şehirler için bu pek mümkün görünmediğinden loft kavramını garaj ve endüstriyel mekanda yaşaması çok zor. Dolayısıyla loft, bir stile dönüşüp şehirden uzakta büyük metrekareli bahçeli evlerin içine çizgisi ve detayları ile sızıyor.

Loft stilin de bir ev döşüyorsanız büyük masanızın etrafına koya cağınız sandalyelerinizin her biri farklı, dikkat çekici ve estetik olmalı.

Eğer siz de şehirden uzakta geniş bir eve sahip olduysanız ve 70’lerde Amerikalı sanatçıların yarattığı bu tarzı yaşam alanınıza getirmek istiyorsanız yapacaklarınız çok net. Başlıyoruz;

  • Duvarlarınızın üzerinden geçen tesisat borularına izin verin. Gizlemeye çalışmayın. • Brüt beton duvarlarınız olsun. Eğer evin her yerinde bu sizi sıkacaksa bir duvarınızı bu panellerle kaplayabilirsiniz.
  • Çok fazla kapı varsa birkaçını yok edin. Loftların en büyük özelliği bölmesiz yaşam alanları olmalarıdır.
  • Renk tonlarında maskülen paletlerden yararlanın. Daha koyu ve soluk renkler, yıpranmış efektli aksesuarlarınız olmalı.
  • Pencereleriniz büyük olmalı, eğer evde yaşamaya başlamadan önce tadilat süreci yaşayacaksanız büyük pencereler yaptırın.
  • Sac ve metal yüzeyler kullanın. Belki sehpanız belki aksesuarlarınız ama bu doku mutlaka olmalı.
  • Deri bir koltuk satın alabilirsiniz. Hafif yıpranmış etkili deri koltuk ya da kanepe bu stilin en önemli yansımalarından.
  • Yaşam alanınızı eşyalarla boğmayın. Fazla olan mobilyalarınızı elden çıkarın. Loft stilinin en önemli kuralı geniş metrekarelerde nefes alan büyük alanlar yaratılması.
  • Bolca tabloya sahip olabilirsiniz. Duvarlarınızda kullandığınız gibi yere koyarak duvara da dayayabilirsiniz.
  • Aydınlatmalarınız tavandan olmamalı. Zeminden gelen ve hareket ettirilebilen metal gövdeli aydınlatmalar seçin.

LOFT STİLDE DEKORASYON ÖRNEKLERİ

H&M Home
Doğtaş
Tepta
İtaldeko
Loft stilde banyo dekorasyonu
nevertellme.com
home-designing.com
Loft stilde mutfak dekorasyonu
apartmenttherapy.com
Loft stilde oturma odası dekorasyonu
Graniser
loft stilde yatak odası dekorasyonu

İder Mobilya