Latin çiçeği özellikleri nelerdir? Bakımı oldukça kolay olan bu renkli çiçekli bitkinin hem yenilebildiğini hem de mükemmel bir kokusu olduğunu biliyor muydunuz?
Latin çiçeği, Latin çiçeğigiller (Tropaeolaceae) ailesindendir. Anavatanı Güney Amerika’dır. Bu bölgede yetişen Latin çiçeklerinin yaklaşık 40 türü vardır. Yeryüzünde 80-90 türü bulunur. Her yıl yenileri eklenen melezleriyle bu sayı artmaktadır.
Bodur ve sarılıcı olan bu otsu bitkilerin boyları, türlerine göre 40 santimetreden başlayarak, metrelerce uzayabilir ve yine türlerine göre, bir ya da çok yıllık olabilir.
Yuvarlak biçimli, bir merkezden çevreye dağılan damarlı yeşil yaprakları, nilüferlerin ufak yapraklarına benzer. Bitkinin yaz dönemi boyunca açan hoş kokulu güzel çiçekleri sarı, turuncu, kırmızı ya da krem renkli olabilir.
Bu çiçeklerin üst bölümünde yer alan taç yaprağı oldukça ilginçtir. Üretimi, yetiştirilmesi ve bakımı oldukça kolaydır. Her tip toprakta yetiştirebilirsiniz. Serin ortamları sever.
Bitki fazla su ve gübre verildiğinde çiçek vermez. Bu gibi durumlarda bol yaprak üretir. Tohumları ilkbaharda toprağa ekilir ve kısa bir süre sonra çimlenir. Tohumu minik fasulyelere benzer.
Bodur Latin çiçeği türleri bahçelerde iyi bir bordür bitkisidir. Sarılıcı türlerini çit olarak ya da çirkin görüntüleri kapatmak için kullanabilirsiniz. Boyu 4 metreyi bulur.
Latin çiçeği yurt severlik, vatanseverlik anlamı taşır. Ünlü ressam Monet’nin, Amerikan Özgürlük Bildirgesi’ni kaleme alan 3. Amerikan başkanı Thomas Jefferson’ın ve Fransa kralı 14. Louis’nin en sevdiği çiçektir.
Latin çiçekleri aslında bir bahçıvanın ‘rüya çiçeği’dir. Onu bir kere davet ettiniz mi bahçeye, kendi kendine, dertsiz tasasız büyür.
Latin çiçeği yetiştirmek istiyorsanız, tohumlarını dikimden önce 1 gün suda bekletin. Torf ya da ince bahçe toprağına şubat-martta ekebilirsiniz. Nisan sonu dışarıya, bahçeye ya da saksılara da ekebilirsiniz.
Sarı-turuncu tonlarıyla güneş gibi parlar bahçede. Ama sadece bu renklerde olduğunu sanmayın; krem rengine, şeftali tonlarına hatta böğürtlen pembesine kadar pek çok tonda çiçekleri bulunur.
Yapraklarının da ayrı bir güzelliği vardır. Suyun içinde salınan nilüferlerinkini andırır. Çiçekleri çok narin görünse de, aslında uzun ömürlüdür.
Latin çiçeği tohumunu şubat mart ayları arasında ekebilirsiniz.
Latin çiçeği özellikleri arasından en ilginci de yenilebilir olmasıdır. Bilimsel adı Tropoeolum olan Latin çiçeğinin tadı tatlı-baharatlıdır. Salatalarda hem yaprağı hem de çiçekleri kullanılabilir.
Kökeni Peru’dur. Avrupa’ya 16. yüzyılda gelmiştir. İlginç olan, süs bitkisinden çok yiyecek bitki gibi sınıflandırılmış olmasıdır. Yaprakları şemsiyeyi andırır, çiçekleriyse kapüşonu; bu nedenle Fransızlar bu bitkiye
capucine (kapuşin) der. Son yılların yükselen trendi olan yenilebilir çiçekler sayesinde, mutfaktaki yeri de artmaktadır.
Çiçekleri salatalara renk ve süs verdiği gibi çok lezzetlidir. Tohumları (bahçe marketlerinde bulabilirsiniz) sirke içinde bekletilirse kapari tadını andırır. Yapraklarıyla salata, çorba yapılır. Ayrıca yaprakları C vitamini açısından zengindir. Demlemesiyle elde edilen çayın boğaz ve akciğer enfeksiyonlarına iyi geldiği söylenir. Eskiden tohumları öğütülüp grip vakalarında kullanılırmış.
Malzemeler: 2 adet haşlanmış ve ezilmiş patates, 1 adet soğan, 3 adet Latin çiçeği, 1 avuç Latin çiçeği yaprağı, 1-3 sap maydanoz, 1 paket hazır tavuk suyu, dileğe göre 1 çorba kaşığı krema, tuz, karabiber.
Yapılışı: Derin bir tencerede az yağla soğanı kavurun. Patatesi, Latin çiçeği
yapraklarını ve çiçeğini, maydanozu, karabiberi ve tuzu ekleyin. Gerektiği kadar su ve tavuk suyunu ekleyip 20-30 dakika pişirin. Altını kapatınca dilerseniz kremayı ekleyin. Servisi yaparken çorbayı çiçekle süsleyin.
Malzemeler: Karışık marul, 1-2 dal Frenk soğanı, birkaç adet çeri domates, birkaç adet Latin çiçeği ve yaprakları, tuz, limon, zeytinyağı.
Yapılışı: Tüm malzemeyi karıştırın. Üzerine zeytinyağı ve limonu sos olarak gezdirin.
Fener çiçeği bakımı nasıl yapılır? İşte fener çiçeği özellikleri