Lambader nedir? Lambader çeşitleri ve özellikleri

Lambader nedir? Lambader çeşitleri nelerdir? Bir lambaderde olması gereken özellikler ve tüm detayları bu rehberimizde bulabilirsiniz.

LAMBADER NEDİR?

Tasarım odaklı bir aydınlatma ürünüdür. Yukarıdan aşağıya inen lambalara göre, gözü daha az yorar. Bu sebeple, direkt olarak karşıdan aydınlatmaması önemlidir. Klasik, dekoratif, mobilya, taşlı ve ağaç gibi modelleri vardır. Lambader zeminde durmak ve odadaki ışığı daha yükseğe taşımak için tasarlanmış uzun ayaklı lambadır. Zemin lambası olarak da adlandırılır.

Oturma odaları için tercih edilebilecek en şık ve dikkat çekici aydınlatma tasarımları olan lambaderler iç mekan tarzına göre berjer koltuk ya da sehpaların hemen yanında son derece şık ve dekoratif bir görünüm sağlayacaktır.

Bahsettiğimiz gibi farklı lambader çeşitleri bulunuyor, tripod lambader, ahşap lambader, ferforje lambader ve modern sarkıt lambader tasarımları her evin tarzına uygun yüzlerce farklı tasarıma sahipler. Bu tasarımları kullanacağınız mekanlarda hangi malzemeler ağırlıkta ise ona uygun bir lambader seçimi ile dekorasyonda bir uyum elde edilecektir.

Bir lambader genellikle aşağıdaki ortak tasarım özelliklerini içerir:

  • Yere oturan ve denge sağlayan  bir lambader tabanı,
  • Işığın odaya daha yükseğe yerleştirilebilmesi için zeminden yukarı doğru uzanan bir direk,
  • Lambaderi çalıştırmak için bir veya daha fazla elektrik düğmesi,
  • Genellikle direğin tepesine yakın monte edilmiş ışık sağlamak için bir veya daha fazla lamba soketi veya LED ampul,
  • Gözleri parlamadan korumak ve ışığı belirli bir yöne yönlendirmek için ampullerin üzerinde veya çevresinde bir tür lamba gölgesi.

LAMBADERLERİN GENEL KULLANIMLARI

  • Lambaderler, uzun yıllar boyunca bir odada güçlü ışık elde etmenin geleneksel yollarından biri olmuştur. Led lambaderler, ahşap lambaderler ve ahtapot lambaderler gibi çok çeşitli tasarımlara ve stillere sahiptirler.
  • Lambader genellikle bir odanın köşesine ya da bir oturma alanının arkasına yerleştirilir. Çünkü iyi bir aydınlatma odadaki kişilerin konforu için tasarlanmış olmalıdır.
  • Lambaderler bir odada yüksekte durur ve diğer lamba türlerinden çok daha uzundur. Lamba başlığı en azından göğüs hizasında, biraz daha yukarıda göz seviyesinde veya en yukarıda boy seviyesinden bile daha uzun olabilir.
  • Işık kaynağını odanın içinde yükseğe yerleştirerek, ışığın tavana doğru ya da aşağıya doğru bir oturma ve/veya kullanım alanının üzerine yönlendirmesine izin verir.
  • Lambaderin koruyucu gölgesi (abajuru) ampulün parlama etkisine karşı gözlerinizi korur. Oturduğunuzda, bazen lambaderin altından sızan ampulün ışığı gözlerinizi kamaştırır. Bu nedenle lambaderleri oturduğunuz yerden uzakta veya arkanızda konumlandırmak en optimum çözümdür.
  • Lambaderler bir masa lambasından genel olarak daha pahalıya mal olmaktadır ve ayrıca daha fazla sayıda ampul gerektirebilmektedir. Toplamda 300 watt civarında 2 veya 3 ampul takılabilir ve odaya daha güçlü bir ışık sağlar.

LAMBADERLER NE KADAR PARLAK OLMALI?

Ne kadar aydınlanmaya ihtiyacınız var?  Temel soru bu. Yalnızca akkor ampullerin kullanıldığı eski dönemlerde “100 Watt’lık bir ampulün” belirli bir miktarda parlaklığa sahip olduğunu söylemek kolaydı. Günümüzde lambaderlerin, çoğu enerji tasarruflu olan farklı tür ampullerle kullanılmaktadır. Bu nedenle güç ve parlaklık arasındaki ilişki tutarsızdır.

Özellikle, floresan zemin lambaları takılacaksa, 100 watt akkor ampul ile aynı ışık çıkışını üreten 26 watt floresanlar kullanılabilir. Aynı güçteki bir LED ampul daha az enerji harcaması nedeniyle tercih edilebilir. Ayrıca oldukça parlak olan bir halojen lamba kullanımı da daha parlak ve net bir ışık için denenebilir. (Halojen lambalar çok ısı yayarlar. Isı konusuna dikkat edin)

Çoğu lambader tipik olarak 250 ila 350 watt arasında bir güç eşdeğerindedir. Bu güç toplamda 2 veya 3 ampul ile sağlanabilir. Sadece watt değerlerini göz önünde bulundurursanız yanılabilirsiniz. Özellikle floresan ve LED elemanlarında ışık parlaklığının bir ölçüsü olan “lümen değerlerini” kontrol edin.

Genel olarak konuşursak, lambaderler masa lambalarından daha parlaktır ve kabaca 2 masa lambasına eşdeğerdir.

LAMBADER ÇEŞİTLERİ

Lambader çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

KAVİSLİ LAMBADERLER

Kavisli lambaderler bir kemere veya kemerli lamba tabanına sahiptir. Kavisli lambaderin direği yukarı kalkar ve sonra içe doğru bir koltuk veya masa üzerine tekrar uzanır. Lambanın gölgesi veya ışığı aşağıya doğru yöneldiğinden, bir oturma alanı üzerine veya insanların yerel ışıktan yararlanabileceği bir yere yerleştirilmiş olması yararlıdır.

Kavisli lambaderlerin modern, şık, kavisli profilleri ve lamba başlıkları oldukça elit görünümlüdür. Modern bir odaya çok uygundur.

OKUMA LAMBADERLERİ

Okuma lambaderleri, okumak için özel olarak tasarlanmıştır. Okuma lambası oturduğunuz zaman omzunuza ulaşan kemerli bir gövdeye ve lamba kafasını sahiptir. Aşağı doğru ışığını parlatır. Işık genellikle güneş ışığını taklit eden ve aydınlattığı yüzeylerde doğal bir renk dengesi sağlayan tam spektrumlu bir ampul içerir.

Bir yerde bir zaman geçirmeyi planladığınızda okuma ışığı kullanışlıdır; çünkü ışık lokalizedir ve göreve odaklanır. Bu lambalar aynı zamanda el sanatları ve hobiler için de çok uygundur. Parlamayı azaltır, kontrastı netleştirir ve renklerin daha doğal görünmesini sağlar.

TRIPOD LAMBADERLER

Tripod lambaderler, lamba tabanı olarak “üçayak” kullanan bir zemin lambasıdır.  Lamba  başlığı tripod üstüne oturur. Lamba bacaklarının yükseklikleri ayarlanabilir. Böylelikle yukarı ve aşağı yönde ışık seviyesi ayarlanabilir. Tripod zemin lambası, bir odaya hem stil hem de işlev katar.

AVİZE LAMBADERLER

Avize lambader tabanının tipik bir lambader gibi, üst tarafının ise bir avize gibi göründüğü lambader tipidir. Bunun anlamı, lambaların uçlarında ışıkları olan lambalardan çıkan ve kristallerle veya diğer askı elemanlarıyla süslenebilen birkaç kol olduğu anlamına gelir.

Bu avize lambası her yöne genel bir ışık ambiyansı sağlayabilir ve genellikle ışığı herhangi bir şekilde hedeflemeyi veya yönlendirmeyi amaçlamaz. Odadaki tüm parlaklığı arttırırken, aynı zamanda çok da dekoratiftir. Bulunduğu yaşam alanlarına daha görkemli ve klasik bir hava katar.

TIFFANY LAMBADERLER

Tiffany lambaderler, desen oluşturmak için birçok küçük renkli cam parçasına sahiptir. Desen, geometrik desenden yusufçuklara, çiçeklere veya rastgele şekillere kadar herhangi bir şey olabilir. Tiffany lambader açıldığında cam parlar. Bu da güzel bir renkli ekran sağlar.

LAMBADER FİYATLARI

Güncel markalarda yaptığımız araştırmalara göre lambader fiyatları 60 tl ile 10.000 tl arasında değişmektedir. Bu fiyatları etkileyen özellikler arasında markası, modeli ve teknik detaylarından bahsedebiliriz.

İç Mimar Gizem Uçkun Tiryaki

Estetik ve fonksiyonel lambaderler