Lale bakımı nasıl yapılır? Lale çiçeği anlamı nedir? Özellikleri nelerdir? Ne zaman açar? Toprak ve saksı seçimi nasıl olmalı? Lale ne zaman dikilir? Nasıl sulanır? Lale bakımı hakkında merak edilen tüm bu soruların yanıtını Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.
Lale çiçeği aydınlık ortamları çok sever. Fakat güneş ışığına direk maruz bırakılmamalıdır. Işığa yönelme meyilli olduğu için düzenli olarak bulunduğu yerdeki yönü değiştirilmelidir. Böylelikle düzgün ve dik formda gelişim gösterecektir. Az ışık alan ortamları sevmez. Beslenemez ve bunu hemen çiçeklerini sarartarak belli eder. Yine ışıksız kalması ölmesine neden olabilir.
Lale çiçeği ile eğer bir saksıda ya da bahçede başka çiçeklerle yan yana ekilerek aranjman oluşturmak isterseniz gül ya da ortanca gibi çiçeklerle yan yana dikmek uygundur. Bazı çiçeklerle bir arada ne yazık ki yaşayamaz ve zarar görür.
Lale çiçeği, suyu seven bir bitkidir. Fakat topak kurudukça sulama yapılmalıdır. Lale çiçeği haftada iki kere olmak kaydıyla üstten sulama yapılmalıdır. Özellikle yazın suya fazla ihtiyaç duymaktadır. Su toprağın her tarafını eşit şekilde ıslatmalısınız. Sulama miktarı çok yoğun olmamalı ve mümkünse aynı kap ile yapılmalıdır.
Lale çiçeği kışın oda sıcaklığı 12 derecenin altına düşmediği ortamda bakılmalıdır. Yaz dönemince çiçeklerini açar ve kışa doğru çiçeklerini dökerek uykuya geçer.
Lale çiçeği, rüzgardan etkilenir. Bu nedenle rüzgardan korumak gerekir. Rüzgar çiçeği sallar ve köklere hava girip çiçeğin ölmesine sebebiyet verir.
Lale çiçeğinin toprağı havaların artık sıcaklaşmaya başladığı dönemde Nisan ortalarında değiştirilebilir. Değişim yapacağınız zaman saksı boyutunuda bir derece olarak büyütebilirsiniz.
Lale çiçeğine aşırı sulama, rüzgarlı ortam, hava deliksiz saksı kullanımı, kalitesiz ve verimsiz toprak kullanımı ve mantar gibi hastalıklar zarar vermektedir.
Lale çiçeği aşk anlamı taşır. Öte yandan zarif ve asil anlamlarını da taşımaktadır.
Kırmızı rengi aşk, beyaz rengi saf ve temiz duygular, sarı renk sevgi, pembe rengi ise sadakat anlamı taşır.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Çiçeklerin anlamları nedir? 20 farklı çiçek ve anlamı
Anavatanı Batı Asya olan, ilk olarak Türkiye’de 12. yüzyıldan beri süslemelerde önemli yer tutan, bahçe süslemelerinde yine kültürel birçok sanat eserinde desen olarak yer alan çiçeklerden biridir Lale çiçeği.
Zambakgiller (Liliaceae) familyasının Tulipa cinsini oluşturan güzel çiçeklere sahip, soğanlı ve çok yıllık otsu bitkilerdir. İngilizcede tulip denmesinin nedeni Osmanlı sarıklarına benzettikleri içindir.
Ülkemizde güzelliğiyle ebru sanatı, çini sanatı, hat sanatı, kilimlerde desen olarak yer verilmiştir. Yine Osmanlı’da bir döneme ‘Lale devri’ ismi verilmiştir. Lale çiçeği İstanbul’un simgesi haline gelmiştir. Lale çiçeği Avrupa kıtasına çok geç ulaşmıştır. Lale soğanı Hollanda’ya ulaştıktan sonra yavaş yavaş dünyanın da duymaya başladığı bir çiçek olmuştur. Hollanda için lale günümüzde hala ekonomik bir öneme sahiptir. Gökkuşağının tüm renklerine sahip çiçekleri vardır. Kırmızı, sarı, pembe, beyaz ve ara tonların hepsine sahiptir.
Ticari amaçlı kesme çiçekçilik için lale tarlaları vardır. Çiçekler açmak üzereyken toplanır. Vazolarda yer verilerek iç dekorasyonda kullanılmaktadır. Fakat lale çiçeği toprakta bakılacaksa iç mekan bakımı için uygun değildir. Bahçe ya da balkonda dış mekanda bakılabilir.
Lale çiçeği baharın habercilerinden biridir. Nisan ayında birçok yerde rastlamak mümkündür. Hatta lale çiçeğine bu nedenle ‘nisan güzeli’ de denilmektedir. Özellikle de İstanbul’un birçok yeri lalelerle süslenir ve harika bir renk şöleni oluşur.
Lale çiçeği soğanlı bir bitkidir. Soğanların dikim zamanını düzgün ayarlamazsanız bitkiniz umduğunuz gibi bir gelişim göstermeyebilir. Toprak soğumadan yani kış dönemine tam olarak geçiş başlamadan lale çiçeğini bahçe ya da saksılara dikebilirsiniz. Böylelikle ilkbahar dönemine kadar sağlıklı bir gelişim gösterecektir. Ve yine bir sonraki sonbaharda da lale çiçeğiniz bahçe ve balkonlarınızı renklendirmeye devam edecektir.
Kesme çiçek olarak satın aldığınız lale çiçeği vazo içerisinde de büyümeye devam eder. Bu nedenle uygun boyutlu bir vazoda yer açabilirsiniz. Uzun formlu bir vazo lale çiçeği için uygun olacaktır.
Lale çiçeği solduktan hemen sonra soğanları korumaya alınmalıdır. Saksıdan çıkartılan soğanlar sarılıp serin ve karanlık bir kilerde muhafaza edilebilir. Zamanı gelince yeniden toprakla buluşturabilirsiniz. Soğanlarını toprak altında kendi üretir. Böylelikle her bir ayrı soğan yeni bir lale çiçeği demektir. Tohumdan da üretilir. Fakat bu zor bir işlemdir.
Nisan güzeli adıyla da bilinen lale, genellikle nisan ayında çiçek açar.
Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…
Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.
Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…
İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…
Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…
. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…