Kuzey cephede yetişen bitkiler

Kuzey cephede yetişen çiçekler nelerdir? İşte 5 farklı bitki

Kuzey cephede yetişen çiçekler nelerdir? Kuzey cephede bakım sağlanacak olan bitkiler çok sulama istemezler ve az ışıkla yetinebilirler. Dolayısıyla pencerelerin küçük olduğu karanlık ve az ışıklı odalarda bile bu çiçekleri rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Güneş ışığı almayan alanlarda yetişebilen iç mekan bitkileri

Kuzey cephede yer alan balkonlarda, saksılar içerisindeki toprak çok hızlı kurumaz. Bu nedenle balkon bitkilerinin sıcak yaz aylarında bile bazı nem seven bitkiler hariç yoğun bir şekilde sulanması gerekmez.

Siklamen, orkide ve sukulentler kuzey cephe pencereler için idealdir. İşte Kuzey cephede yetişen çiçekler nelerdir? sorusunun yanıtı ve detaylar. Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı…

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Güney cephede yetişebilen bitkiler! Birbirinden güzel çiçekler

SİKLAMEN

siklamen-çiçeği-bakımı

Siklamen çiçeğinin diğer adıda “Tavşan Kulağı” dır. Primulaceae (Çuhaçiçeğigiller) familyasındandır. Fuşya, beyaz, mor, kırmızı,krem renkli çiçekleri ile göz kamaştırıcı güzelliğe sahiptir.

Siklamen çiçeği direk olarak gün ışığına maruz kalmamalıdır. Gün ışığı aldığı yöne doğru eğilim gösterebilir. Gün ışığı almayan yönü belirli aralıklarla gün ışığına çevirilmelidir. Böylece çiçeğin bir yöne doğru eğilimi engellenebilir. Bitkilerin çoğu için geçerli bir durum siklamen içinde geçerlidir. Az ışık aldığı zaman yeteri kadar beslenemeyeceği için, çiçeklerinde solma ve kararma meydana gelir. Siklamen çiçeği, yazın haftada iki kere, kış aylarında ise haftada 1 kere olacak şekilde saksı üstünden sulanmalıdır.

Toprak olarak humuslu, organik, dişli kumlu, ponza taşlı bir toprak tercih edebilirsiniz.

Siklamen çiçeği kendini dinlendirir. Yani uyku dönemine girer. Bu dönemde bitkiyi çok fazla sulamamanız gerekir. Yer değiştirme, toprak veya saksı değiştirme gibi işlemlerde yapılmamalıdır. Saksı değişimi için ilkbahar mevsimi uygundur.

Detaylar: Siklamen çiçeği bakımı nasıl yapılır? Siklamen çiçeği özellikleri

ORKİDE

orkide bakımı

Pencere önü çiçeği olarak tabir edilen Orkide filtelenmiş gün ışığı olan her yeri çok sever. Eğer bitkinin yerini sevdiğini nasıl anlayabilirim diyorsanız yeşil yapraklarının gün ışığına eğilimini gözlemleyebilirsiniz. Orkide yaprakları dik ve dolgun yapıda olmalıdır.

Orkide bitkisi bakımında şeffaf saksı tercih ederseniz kökler ve bitkinin gelişimi açısından güzel sonuçlar elde etmiş olursunuz. Gün ışığına ihtiyacı çok fazla olan orkidenin bakımında dikkat edilmesi gereken önemli husus güneş ışığına dik açıyla maruz kalmamalıdır.

Orkide bakımında en önemli noktalardan biride toprak nemini  dengeli bir şekilde korumaktır. Kökleri çürütmeyecek şekilde sulama yapılmalıdır.

Detaylar: Orkide bakımı nasıl yapılır? Evde orkide nasıl çoğaltılır?

SUKULENT TÜRLERİ

Kuzey cephede yetişen çiçekler

Sukulent ailesine ait tüm türlerin bakımı aynı şekilde yapılır. Bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta saksı seçimidir. Mutlaka hava delikleri olan saksılar tercih edilmesi gerekir. Eğer hava deliği olmayan bir saksı kullanacaksanız çakıl taşlarıyla tabanında iyi bir drenaj sağlamalısınız. Eğer drenajı iyi sağlayamazsanız bitki kısa sürede çürür ve ölür.

Sukulent bakımını eğer akdeniz ve ege bölgesinde sıcak havaya sahip bölgelerde yapacaksanız yaz-kış balkonda bakabilirsiniz. Fakat soğuk iklimli şehirlerde yaşıyorsanız yazın balkonda kışın evin içerisinde bakım sağlamanız gerekiyor. Sürekli evde bakım yapacaksanız havadar ve aydınlık bir ortam tercih etmelisiniz.

Kışın sulaması daha seyrek yazın ise toprak nemi kontrol edilerek ve yapraklarına su değdirmeden sulama yapmanız gerekir.

Toprak olarak suyu tutma özelliği olmayan toprak tercih etmelisiniz.

Detaylar: Sukulent nedir ve nasıl bakılır? Sukulent bakımı püf noktalar

ÇUHA ÇİÇEĞİ

çuha-çiçeği bakımı

Çuha çiçekleri esintili ortamları çok sever. Bu nedenle iç mekanda bakım sağlamak için uygun bir bitki değildir. Direk güneş ışığına maruz kalmak istemez. Çiçeklenmeleri genellikle kış bitiminde başlar. İlkbahar sonuna kadar hava ısınmadana çiçek açmaya devam eder. Bu süreçte büyümeye devam eder ve yeni sürgünlerde üretir. Soğuklara dayanıklı bir bitkidir. Kış güneşinden faydalanmak ister. Böylelikle çiçeklenmesine olanak sağlarsınız.

Çuha çiçekleri serin hava ve iklimi sever. Bu nedenle çiçeklerini serin dönemde açar. Yazın ise çiçeklerini açmasa dahi gelişmeye devam eder. Biraz kenini dinlenmeye alır. Ve bir sonraki süreç için daha iyi gelişim gösterir. Uyku döneminde toprak kurudukça sulamayı unutmayın. Uzun süre sulanmazsa bitkiniz kuruyabilir. Normal süreçtede yine toprak kurudukça sulama yapabilirsiniz.

Çuha çiçeği derin ve geniş saksıları çok sevmez. Fide olarak satın alınan kaptan bir derece büyüklükte saksıya dikebilirsiniz.

Bitkiye besinle ya da gübre desteği uygulayabilirsiniz. Yine torflu toprakta sever. Yılda bir defa toprak ve saksı değişimi yapabilirsiniz.

Tohumdan çuha çiçeği üretmek hem zahmetli hemde zordur. Bu nedenle fide halinde satın almanız daha iyi olabilir. Tohumları toz gibi küçük görünüme sahiptir.

Detaylar: Çuha çiçeği bakımı: Çuha ne zaman çiçek açar?

YENİ GİNE ÇİÇEĞİ (CAM GÜZELİ)

Kuzey cephede yetişen çiçekler  cam-güzeli-bakımı

Çok sıcak ve çok soğuk havaları sevmeyen bu güzel çiçeğimiz filtrelenmiş gün ışığını bol şekilde almaya bayılır. Açık havada bakıldığında gelişiminde gözle görünür değişimler izlenir.

Toprağı gevşek dokuda, gübreli ve besleyici olmalıdır. Toprağı kurudukça sulaması belli bir ölçüde yapılmalıdır. Yazın toprak daha hızlı kuruduğu için sulama miktarı kışa oranla daha fazla şekilde yapılır. Sulama hatası yaparsanız bitkiniz kısa süre içerisinde solar.

Detaylar: Cam Güzeli çiçeği anlamı, bakımı ve çoğaltılması

Kuzey cephede yetişen çiçekler listemiz bu şekilde. Aşağıdaki yazılarımızı da inceleyebilirsiniz.

Hangi cephe ne renge boyanmalıdır? Cepheye göre duvar boyası seçimi

Hangi cephede hangi bitki yetiştirilir? Evinizin pencere cephelerine göre bitki seçin