Bahçe

Küstüm çiçeği bakımı nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir?

Küstüm çiçeği bakımı hakkında püf noktaları bir araya getirdik. Küstüm çiçeği özellikleri nelerdir? Nasıl bakılır? Nasıl çoğaltılır? sorularının yanıtını merak ediyorsanız, Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf Evim’e anlattı…

KÜSTÜM ÇİÇEĞİ ÖZELLİKLERİ

Küstüm çiçeği Baklagiller ailesinin Mimosa cinsine bağlıdır. Küstüm çiçeğine “dokunma bana çiçeği” de denilmektedir. Dokununca yapraklarını kapattığı için bu isim verilmiştir. Çok yıllık bir bitkidir fakat uzun yıllar yaşayamaz.

KÜSTÜM ÇİÇEK AÇAR MI?

Küstüm çiçeği mor – pembe renkte çiçekler verir. Mayıs-haziran gibi açmaya başlar ekim ortasına kadar açmaya devam eder.

Küstüm çiçeğinin özelliği yapraklarına dokununca kapanarak küsmesidir. Kapanan yaprak belli bir süre el sürülmez ise tekrar açmaktadırlar.

KÜSTÜM ÇİÇEĞİ BAKIMI: TOHUMDAN NASIL YETİŞTİRİLİR?

Küstüm çiçeği, tohumla kolaylıkla yetiştirilebilir.Tohumu ekmeden önce birkaç işlem yapmak gerekir. Öncelikle yaklaşık 50 derece sıcaklıktaki suda bekletilmesi gerekmektedir. Bekleyen tohumlar ıslak olmayacak şekilde nemli toprak içerisine konur. Daha sonra poşetle ya da jelatinle filizlenmesini hızlandırmak için saksı üzeri kapatılır. 21 gün boyunca filizlenmesi beklenir. Sıcak ve aydınlık yerde bu işlemi gerçekleştirirseniz daha hızlı filizlenecektir.Filizlenen çiçekleri uygun büyüklükte, ayrı saksılara aktarmak gerekir.

KÜSTÜM ÇİÇEĞİ BAKIMI NASIL OLMALI?

Küstüm çiçeği bakımı ile ilgili en önemli nokta güneş ve su ihtiyacıdır. Güneşi çok sever. Günde birkaç saat güneşlendirmek gerekir. Fakat yazın yoğun sıcaktan korumakta fayda vardır.

Suyu bünyesinde tutmayan bahçe toprağı tercih edebilirsiniz.

Toprak kurudukça sulama yapılmalıdır.

Fidanlar yaz iklimi boyunca her gün sulamalıdır. İyi bir bakımla boyları 5-7 metreye kadar uzayabilir.

KÜSTÜM ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?

Tohumla ya da çelikle çoğaltılabilir. Tohumlar yüzeye yakın olacak şekilde dikilmelidir. İlkbahar ortalarında dikilmesi uygundur. Serin havalarda ekildiğinde filizlenmesi zor olabilir. Bu nedenle havalar ısındıktan sonra filizlendirilmesi daha iyi olacaktır. Çelikle çoğaltmak çok kolaydır. Yan dallarını direk toprağa dikmeniz yeterlidir. Geniş alana dikilirse hızla yayılır.

KÜSTÜM OTU HAFIZASI

Batı Avustralya Üniversitesi’nde biyoloji profesörü olan Monica Gagliano’nun Küstüm çiçeği ile ilgili yazdığı makale bu bitkiye olan ilgiyi arttırdı. Gagliano, küstüm otuyla yaptığı deney sonucunda şöyle bir yargıya vardı: Küstüm otu yalnızca ne olduğunu hatırlamakla kalmıyor ayrıca bu anıyı bir ay kadar saklıyor!

Kılıç çiçeği bakımı ve özellikleri: Evde bakımı nasıl yapılır?

Müge çiçeği bakımı nasıl yapılmalı? Püf noktalara dikkat!

Harika Pelin Şengül

Güncel yazılar

Ev turu: Bodrum’a tepeden bakan 3+1 bahçe dubleksinde stil karması

Spor Eğitmeni Aylin Anter, Bodrum'a tepeden bakan evinde spor ile iç içe bir yaşam sürüyor.…

2 saat önce

Yapay yılbaşı ağacı nasıl temizlenir?

Yapay yılbaşı ağacı nasıl temizlenir? Yılbaşı ağacınızı her yıl ortaya çıkardığınızda temizlemelisiniz. Ancak dekorasyon öncesi…

22 saat önce

Aralık ayında ne ekilir? Çiçek, sebze ve meyveler

Aralık ayında ne ekilir? Aralık ayında ekilecek, dikilecek çiçek, sebze ve meyveler nelerdir? Ay takvimine…

1 gün önce

Etiler’de modern ve konforlu bir villadayız

Evim ile ev turunun bu bölümünde Etiler'de açık plan tasarımı ile dikkat çeken modern ve…

1 gün önce

Aralık ayında evde ve bahçede yapılması gerekenler

Aralık ayında evde ve bahçede yapılması gerekenleri biliyor musunuz? Bitkileriniz için kış hazırlıklarına başladıysanız, bu…

2 gün önce

Evim Dergisi Aralık 2024

Evim sayfalarında 2024 Aralık ayına yakışır aşk ve neşe ile dekore edilen evler, sevgi dolu…

2 gün önce