Koruk suyu nasıl yapılır? sorusu, özellikle Ege’de tatile çıkanlar tarafından merak konusu oluyor. Ege bölgesinde pek çok yerde satılan ya da ısmarlanan koruk suyu, ağızda bıraktığı buruk tat ile pek çok kişinin favorisi haline geliyor.
KORUK NEDİR?
Koruk henüz olgunlaşmamış, yeşil haldeki üzüme deniyor. Olgunlaşmamış üzümler ekşi/mayhoş bir tada sahiptir.
Koruk yalnızca Türkiye’de değil, Avrupa’da da şişelenerek satışa sunulur. Koruk üzümü özellikle Ege mutfağında önemli bir yere sahiptir.
KORUK SUYU NASIL YAPILIR?
Koruk suyu yapmak için üzüm koruğu, ıtır otu (padişah otu) ve toz şeker gerekli. Üzümleri saplarından ayırıp yıkayın. Uygun büyüklükteki bir tencereye doldurun ve üzerini bir parmak geçecek şekilde su doldurun. Kısık ateşte kaynamasını bekleyin.
Üzümleri beklerken farklı bir tencereye tülbent serilmiş olan bir süzgeç koyun. Üzümler yarım saat piştikten sonra buraya süzün ve korukların tüm suyunun çıktığına emin olun. Süzülen koruk suyunu tencereye alın, toz şeker ekleyin ve 3 saat kaynamaya bırakın. Kaynama esnasında oluşan tortuları sık sık almanız gerekmekte.
3 saat sonra suya ıtır otu ekleyin ve bir taşım daha kaynatın. Sonrasında dinlenmeye alın ve soğuk servis edin. Servis ederken bardağın yarısından az koruk suyu üzerine ise su ekleyerek mayhoş tadı azaltabilirsiniz. Bardağı karıştırarak köpürtüp servis edebilirsiniz.
Bu tariflerimiz de ilginizi çekebilir:
Kayısı reçeli tarifi: 1 kg kayısı ile reçel yapılışı
Vişne reçeli tarifi – 1 kg vişne ile reçel nasıl yapılır? (Püf noktalar)