“Konut alırken ihtiyaçlarınızı iyi belirleyin, dikkatli olun ve iyi araştırın!”
Konut alırken bir ev sahibi olmanın mutluluğuna kapılıp önemli detayları unutmamak ve çok iyi araştırma yapmak gerekiyor. Aksi halde sonuç pişmanlık olabiliyor.
Konut tercihinde binanın zemininden projenin konumuna, iskanından net ve brüt metrekaresine, sosyal donatılarından proje sahibi firmaya kadar araştırılması gereken birçok konu bulunuyor. İnşaat sektöründe 25 yıldır pek çok projeye imza atan Yalçıntepe Group Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yalçıntepe, konutta doğru tercih için dikkat edilmesi gereken bu püf noktaları şu şekilde sıralıyor:
– İster yatırım ister kullanım amaçlı olsun konut tercih edeceklerin projenin kendisi kadar zeminini de incelemeleri gerekiyor. Binanın balçık mı, kum mu yoksa kaya zeminde mi olduğu öğrenilmeli. Proje henüz inşaat aşamasındaysa zemin raporuna da bakılabilir. Ardından proje de aynı titizlikle incelenmeli. Binanın tekniğine uygun yapılması, çok iyi bir statik projeye sahip olması gerekiyor. Bir deprem ülkesi olduğumuzu asla unutmamalıyız. Bu yüzden zeminin sağlamlığı ve binanın Deprem Yönetmeliği’ne uygun olması hayati önem taşıyor.
– Tercih edilecek projenin ulaşım araçlarına, ihtiyaca göre havaalanı, okul ya da hastanelere yakınlığına dikkat edilmeli. Doğru lokasyonlarda yer alan projeler hem hayatı kolaylaştırıyor hem de konumu sayesinde projenin değeri artabiliyor. Konut alınabilecek bölge alternatifleri birden fazla ise o bölgedeki değer artışlarının ve kira gelirleri incelenebilir. Marmara depreminden sonra inşa edilmiş olan ya da mümkünse yeni olan konutları tercih etmek daha avantajlı.
– Dairenin net ve brüt metrekareleri mutlaka öğrenilmeli. Brüt metrekareye hangi alanların ilave edildiğini tespit edip, brüt metrekare ile net metrekareyi kıyaslamak gerekiyor. Bazı projelerde kat bahçeleri, teraslar ve koridorlar gibi iskan edilemeyecek alanlar iskan içerisine katılıyor. Bu yüzden son kullanıcı, net kaç metrekare aldığını bilmeli ve bu da tapuda yazmalı.
– Konutlarda metrekarelerin odalara ne şekilde bölündüğüne dikkat edilmeli. Evde yaşayacak kişi sayısı kaç olursa olsun konfor metrekarenin doğru bölünmesi ile sağlanır. Kimi projelerde 100 metrekareden küçük bir alan bile 3+1 olabiliyor. Bu durumda ev sahipleri küçük ve kullanışsız, hiçbir şeyi sığdıramadıkları odalarla karşı karşıya kalıyor. Metrekare özellikleri dışında evin inşa planı da çok önemli… Biçimsiz yapılmış bir salon kaç metrekare olursa olsun kullanışlı olmayabilir.
– Konut alırken sadece görünen yüzeylere değil detaylara da dikkat ekmek gerekiyor. ‘Konutun ses yalıtımı ya da artık zorunlu olan ısı yalıtımı var mı? Bina ve konutun inşaat malzemesinin kalitesi nedir? Projenin sosyal donatıları nelerdir? Mevcut aidat ne kadar?’ gibi soruların sorulması gerekiyor.
– Ev sahibi olunduğunda ortak alanların paylaşılacağı komşular, sosyal ve mutlu bir yaşam için önemli bir etken. Projenin müşteri profili doğru değerlendirilmeli ve birlikte yaşamak isteyeceğiniz bir sosyal çevre olup olmadığı dikkatlice gözlemlenmeli.