Konuk odasından bebek odasına

Önceden konuklara ayrılan küçük metrekareli bu oda ailenin en yeni üyesi için baştan sona yeniden şekilleniyor.

ÖNCESİ:
İki kişilik bir yatak, bir çalışma masası, bir televizyon ünitesi ve dinlenme koltuğundan oluşan konuk odasına oldukça klasik bir stil hakim.

SONRASI:
• Öncelikle her şeyi neşeli ve huzurlu bir oda tasarlamak üzerine planladık.
• Aileye yeni katılan minik üyenin psikolojik sağlığı için çok önemli olan renk kullanımını çeşitlendirmek için mobilyaları mümkün olduğunca açık renklerde kullandık.
• Renk ve form açısından dinginliği çok iyi yansıttığı için İskandinav stili benimsendi. Bu yüzden zemin, tavan ve duvarlarda ana renk olarak beyazı seçtik.• Beyazı renkli ama çok yorucu olmayan aksesuarlarla çeşitlendirerek mekana eğlenceli ve esprili bir hava kattık.
• Doğacak bebek erkek olduğundan seçilen aksesuarlar ve tamamlayıcı mobilyalar için sarı, mavi ve kırmızı gibi dominant renkleri kullandık.
• Odada eskisine göre daha fazla mobilya olacağından küçük ölçekli alternatifleri tercih ettik.

10 adımda oda yerleşimi
1. Önceki planda yatağın durduğu yere bebeğin karyolasını yerleştirdik. Böylece pencereden giren ışığı direkt alacağı gibi, sıcaktan ya da soğuktan kolayca etkilenmemesini de sağladık.
2. Eskiden televizyon ünitesinin durduğu pencere önü, küçük bir sandıklı bank için en ideal alan. Bu şekilde odanın tamamına hakim olabiliyorsunuz.
3. Alt değiştirme ünitesine ve çekmeceli şifoniyere kolayca ulaşabilmek için her ikisini de kapının yan duvarlarına yerleştirdik.
4.
Bebeğin şimdi ve gelecekteki giysilerine ev sahipliği yapacak gardırobu ise karyolanın ayak ucunda, pencere duvarına doğru yerleştirerek odanın orta kısmını kaplamasını önleyerek alan açtık.
5. Emzirme ve dinlenme koltuğu elbette karyolanın yanında ve pencereye doğru konumlandı.
6.
Odada mevcut olan gömme dolabı olduğu gibi koruduk ve bebek için işlevsel bir depolama alanına dönüştürdük.
7. Daha önce iki parça olarak tercih edilen halı yerine tek parça, antialerjen bir taban halısı tercih ettik.
8.
Beyaz duvarları, çocuğunuzun hayal dünyasını geliştirip öğrenmesini sağlayacak çıkartmalarla süsledik.
9.
Her an acil değişimler ve müdahaleler için her yere çekilen tekerlekli bir raf sistemi ve küçük oyuncaklar için bir sepet, oldukça fonksiyonel seçimler.
10. Etraftaki dağınıklığı gidermek için odayı daraltmayacak bir çözüm uygulayarak portatif duvar rafları ve askılık sistemleri kullandık.

Fotoğraflar: Ikea, Zara Kids, www.renklizebra.com

HAZIRLAYAN PELİN ÖZKUL