Yemek alanında rahatsızlık vermeyecek şekilde optimum bir yerleşim önemli. Bunun için masa ebadı, halı ile yemek alanı için ayrılan bölümün ölçülerini göz ardı etmeyin.
Crate&Barrel.
Konforlu bir yerleşim ve oturma şeklinde halının masa ebadından en az 50 cm daha geniş olması gerekir. Böylece sandalyelerin arka ayakları halıdan dışarıya düşmez ve uzun süreli oturumlarda hareket kolaylığı sağlar ve sürekli geri gidiyormuş hissi de yaratmaz.
Uzayan ve genişleyen masa seçeneklerinde de durum aynı. Böyle bir masa kullanıyorsanız gelen kişi sayısına göre ekleyeceğiniz sandalyelerin de halı dışına taşmaması gerekir. Aksi halde eklenen sandalyeleri ileri geri iterken kenara takılacağından halı kenarları zamanla aşınır. Ayrıca oldukça konforsuz bir durum yaratır.
Halı masa ilişkisinde formlara dikkat! Kare bir masada kare ya da kareye yakın bir halı, yuvarlak masada daire halı ve dikdörtgen masa altında uzun bir halı kullanarak hata yapma riskini azaltırsınız. Halıların en kolay kaydığı ya da formunun bozulduğu alan yemek odası. Bu yüzden halı altına dikeceğiniz ince polar kumaş ya da kenarlara geçeceğiniz kaydırmaz bantlarla daha sağlıklı ve konforlu olursunuz.
İki öneri
1. Yemek alanında içecek ve yiyeceklerin yere dökülerek leke yapması muhtemel. Bu yüzden kısa tüylü ve düz yüzeyli halılar kullanın.
2. Sık misafir geliyorsa bazen ayakkabılarla girilmesine engel olamayabilirsiniz. Bu durumda kolay temizlenen, leke tutmayan ve koyu renkli seçenekleri tercih edin.
Crate&Barrel.
Koçtaş.
Halı-masa ilişkisinin çizimlerle anlatımı