Kombi bakımı nasıl yapılır? ya da kombi bakımı yapılmazsa ne olur? sorularının yanıtı ve kombiyi verimli kullanma ipuçlarını anlatıyoruz.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kombi arızaları ve gidermenin yolları
Kombi bakımı nasıl yapılır? sorusunun yanıtı şu şekilde:
Kombi bakımı nasıl yapılır sorusunun ardından bir diğer soru da şu şekilde; yıllık bakım gerçekten gerekli mi? Kombi çeşidi bacalı ise baca çekiş kontrolü 6 ayda bir mutlaka yapılmalıdır. Aksi durumda sağlık problemi yaşayabilirsiniz. Onun dışında kombinize her yıl mutlaka bir kez bakım yaptırmalısınız. Bu durumda filtreleri temizlenir, arızalar tespit edilip sorun teşkil eden durumlara müdahale edilir.
Kombi çalışmayı durdurursa, tamirci çağırmadan onu kendim çalıştırabilir miyim? Tabii ki yapabilirsiniz, ancak temel kontrollerin ötesinde bir şey denemeyin. Kombi arızalandığı zaman en başta dairede gaz ve elektirik var mı, kombide su mevcut mu diye kontrol etmelisiniz.
Dairede gazın, suyun ya da elektriğin olmaması kombinin çalışmamasını sağlar. Özellikle de gaz yok ise kombi kesinlikle çalışmaz. Sular kesik ise içinde bulunan su kadar çalışır. Elektrik olmadığında ise çalışmaz. Eğer gaz varsa su basıncına bakılmalı, düşükse su basılmalıdır. Yine de çalışmıyorsa yetkili servis size yardımcı olacaktır.
Kombi donarsa ne yapabilirim? Kombi balkonda ve dolap içinde değilse donma riski daha yüksektir. Eğer balkonda ve dolap içinde ise altındaki tesisat borularının donma olasılığı yüksektir. Eğer borularda donma meydana geldiyse; tesisatçıdan yardım alırsanız gereken müdahaleyi yapacaktır.
Yalnız bu durumda pek fazla bir şey yapılamaz. Donmanın çözülmesini beklemeniz gerekir. Havalar düzelene kadar beklemekten başka çare yoktur. Tesisat borularının hangi kısmında donma meydana geldiği bilinemediğinden müdahale de yapılamaz.
Bu sorunu bir kez yaşadıysanız bir daha yaşamamak adına gereken önlemleri alabilirsiniz. Eğer kombiniz proje gereği balkona monte edildiyse servisiniz zaten sizi donmaya karşı uyarır. Bu uyarıları dikkate almadığınız durumda kombi veya tesisat donabilir.
Oluşabilecek masraf yükselebilir ve soğuk kış döneminde kombisiz kalabilirsiniz.
Kombi kısa süreliğine kapanıp yeniden açıldığında fazla yakıt harcar mı? Evet, kombi kısa süreliğine de olsa kapatılıp yeniden açıldığında yakıt sarfiyatı sağlar. Mesela kombiyi diyelim ki 40 derecede çalıştırdınız ve sonrasında bir yere gideceğim diye kapattınız.
Kapattığınız an itibari ile kombi 40 derecenin altına düşmeye başlayacak ve daireniz buz gibi olacaktır. Siz kombiyi yeniden çalıştırmak istediğinizde kombi ayarladığınız sıcaklığa ulaşabilmek adına çabalayacak ve yeniden yakıt tüketimi yapacaktır. Bu durumda kısa süreliğine de olsa yakıt tasarrufu sağladığınızı düşünürken tam tersi yakıt sarfiyatına neden olursunuz.
Kombi: Üç çeşidi bulunuyor: Bacalı, hermetik ve yoğuşmalı. Bacalı kombilerde ortamın iyi havalandırılması büyük önem taşıyor. Hermetik kombiler ise daha çok bacası uygun olmayan konutlarda kullanılıyor. Kombiler arasında, çalışma sisteminden ötürü en yüksek verim yoğuşmalı olan modellerden elde ediliyor.
Kış aylarında ısınırken kabarık faturalardan korunmak ve tasarruf etmek için, kombinizi doğru ve verimli kullandığınızdan emin olun.
Kombiler yıllık faturaların aşağı yukarı % 50-60’ını oluşturur. Bu sebeple kombileri doğru ve verimli kullanmak büyük önem taşıyor. Verimli ısınabilmenin ilk kuralı ise öncelikle evde akıllı bir yalıtım planının olması. Hem cam, hem de duvarlarınızın ısı geçirgenliğine dikkat etmeniz gerekiyor. Basit bir kural gibi görünse de radyatörlerin önüne ve üzerine eşya koymak da ısının dağılımını etkiliyor. Aynı şekilde radyatörlerin önünün perde ya da tüllerle de kapatılmaması gerekiyor. Eğer radyatörleriniz camın hemen altında duruyorsa, yarım ya da stor tarzı perdeleri tercih edebilirsiniz. Çift yoğuşma özelliği olan kombiler ise tasarruf etmenin ilk adımını oluşturuyor.
Gaz halindeki bir maddenin çevresine ısı vererek sıvı hale dönüşmesi olayına yoğuşma denir. Doğalgazın yanması sonucunda ortaya çıkan ve bacadan dışarı atılacak baca gazının su buharındaki enerjiyi özel ısı eşanjörü sayesinde geri kazanarak toplam verimi artıran cihazlara da yoğuşmalı kombi denir. Bu kombiler enerjiyi yeniden kazandıkları için de daha az enerji ile daha çok ısı üretebilirler.
Sıcaklık ayarı da kombilerin akıllıca kullanılmasında önemli bir nokta. Oturma odaları için 22 derece, yatak odaları için ise 20 derece sıcaklık ayarlanabilir. Bu sıcaklıklar 1 derece düşürüldüğünde toplam yakıt tüketiminde yüzde 10 tasarruf sağlanabilir. 1 derecelik azalmayı sağlamak için akıllı oda termostatlarıyla hassas ayarlamalar yapabilirsiniz.
Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…
Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.
Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…
İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…
Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…
. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…
Yorumları gör
Kocaeli'nin En Güvenlir Kombi Servisi