Yaşam alanlarını dekore ederken bütünden detaya geçiş yapın ve sehpa, kitaplık, raf gibi tamamlayıcı parçaları küçük düzen hileleri ile stilinizin kilit parçalarına dönüştürün.
SEHPALAR
Kitaplar, bitkiler, tepsi içinde objeler ve dekoratif bir mumluk… Kare sehpada dört bölümden oluşan bir düzen kurgulayın. Önce kitapları üst üste koyarak hacim verin, küçük öğeleri gruplayarak yerleştirin ya da bu dört ana bölümün etrafına serpiştirerek hareket kazandırın. Mobilyalarınız çok düz formlu ise sehpaya saksı bitkileri ve kuru çiçekler gibi organik detaylar ekleyin. Günlük atıştırmalıklar, sürahi ve muglar için de yer bırakın.
İlginizi çekebilir: Sehpa sırları: Daha düzenli sehpalarla şık sunum ipuçları
YÜKSELTEREK HACİMLENDİRİN
- Farklı yükseklikte ögeler sehpaya dinamizm kazandırır. İşe sehpanın şekline göre kare, dikdörtgen veya yuvarlak bir tepsiye hacimli bir vazo yerleştirerek başlayın. Eğer yuvarlak bir tepsi kullanıyorsanız tam ortasına, diğer seçenekler için kenara doğru kaydırarak da yerleştirebilirsiniz.
- Tepsinin etrafında şamdanlara veya çoklu mumluklara yer açın. Eğer sehpa üstünde alanınız yoksa bunları tepsi içinde vazo etrafına da serpiştirebilirsiniz.
- Daha sonra kitapları gruplayarak ekleyin ve etrafını yine çeşitli boyutlarda dekoratif obje, kutu veya kaseler ile tamamlayın. Kutu ve dekoratif kaseler uzaktan kumandalar, bardak altlıkları ya da gözlük gibi günlük ihtiyaçlarınızı düzenli tutmak için ideal seçenekler.
- Son olarak, kişisel bir dokunuş için kitap-dergi yığınınızın üstüne dekoratif bir obje koyun ya da vazonuzu ilgi bir bitki veya çiçek aranjmanı ile doldurun.
KİTAPLIKLAR
Yaşam alanlarının olmazsa olmazı açık raf üniteleri küçük ya da büyük olsun stilinizi vurgulayan bir düzenleme ile atmosferi zenginleştirir.
1 Raf düzenine kutular, sepetler, büyük vazolar ve sanat eserleri gibi hacimli ya da daha koyu renkli vurgulu ögelerle başlayın. Böylece doğru görsel dengeyi kolayca elde edersiniz. Sanatsal objeler önündeki küçük ölçekli ögeler ile derinlik kazanır. Kitaplığın yan duvarına asacağınız şeyler de ilgiyi bu yöne çekerek odak noktası oluşturur.
2 Kitapları yatay ve dikey olarak rafın sol, sağ veya ortasına yerleştirin. Kitap yığınlarını dikey ve yatay gibi farklı yönlerde yerleştirmek hareketlendirir. Heykelsi ve ilginç formlu kitap tutacakları ve ağırlıkları ile stilinizi destekleyin.
3 Dekoratif objeleri, yükseklik algısı vermek için kitap yığınlarının üstüne, derinlik kazandırmak için ise ön tarafa yerleştirin ve bir, üç, beş gibi tekil sayılar tercih edin.
4 İç mekan bitkilerine mutlaka yer verin. Çünkü atmosferi canlandırırken hava kalitesini iyileştirerek katkı da sağlar.
İlginizi çekebilir: Kitaplık seçerken nelere dikkat edilmeli? Kitaplık hangi odada olmalı?
MUTFAK RAFLARI
Her şeyi dolaplara gizlemek yerine açık raflar entegre ederek mutfak tasarımını zenginleştirmek şimdilerde çok moda. Ancak bunu yaparken fonksiyonu estetik ile dengelemek ve dağınıklıktan kaçınmak için stil sahibi bir düzen şart.
- Öncelik fonksiyonellik olsun. Doğrama tahtaları, tuzluk ve biberlik, gündelik tabaklar, gereçler gibi sık kullandıklarınızı elinizin altında bulunduracak bir düzene yönelin. Unutmayın bu alanlar işlevsel noktalar oldukları için her daim düzenli durması gerekir.
- Fincan, tabak ve bardak gibi sık kullanılan ögeleri olmasını istediğiniz raflara tek tek yerleştirmeye başlayın. Ardından tüm raf sistemine bir yerleşim şeması uygulayın. Geri çekilip kontrol edin, dengeli olup olmadığına ve mutfakta çalışma şeklinize uygun olup olmadığına karar verin.
- Daha sonra kutular, kavanozlar gibi daha büyük ölçekli gereçleri yerleştirin. Bu yerleşimin işe yaradığını görmek için yemek yapıyormuş gibi hareket ederek her şeye kolayca ulaşıp ulaşmadığınıza karar verin ve eğer uygun değilse raf yerleşimini yeniden kurgulayın.
- Katlı servisler, saksılar hatta dekoratif süzgeçler bile raflarda depolama için kullanılabilir. Düzeninizden memnun kalana kadar organizasyona devam edin.
- Son olarak tüm boş kavanozları doldurun, yemek kitapları, çiçekler, bitkiler ve dekoratif objeleri de yerleştirerek görsel bir ahenk oluşturun.
İlginizi çekebilir: Mutfakta doğru bildiğimiz yanlışlar
Küçük ve az ışık alan mutfaklar için uzmandan öneriler