Ev Stilleri

Kim olduğunu söyle, stilini söyleyelim! İşte tarzınıza göre 10 farklı stil

Asi ruhlu, sadelikten vazgeçemeyen ya da nostalji tutkunu… Bize kim olduğunuzu söyleyin, size stilinizi söyleyelim.

ASİ RUHLULAR İÇİN HİPPİ, ÇİNGENE, BOHEM, PUNK STİLLERİ

Genel olarak 1960 ve 70’li yıllarda temelleri atıldığı ve özgürlüğü ifade ettiği için çingene, bohem, hippi ve punk stilleri, felsefeleri nedeniyle her dönem bu anlayışa yakın olanlarla dekorasyon alanında buluşuyorlar.

HİPPİ STİLİ

Tüm düşünceleri ve özgürlükleri yargılamadan kabul etmeye dayanan hippi felsefesi, aynı düşünceler gibi bütün renklere ve formlara açık bir stil oluşturuyor. 1960’lı yıllarda özgürlüğün ve barışın savunucusu olan “çiçek çocuklar” ile savunulan hippi hareketi, hiçbir şeye kural ve sınır koymayan bir dekorasyon stilinin de sebebi oldu. Yani hiçbir akımı, modayı takip etme kaygısı olmadan, naif aksesuarlardan; etnik ve çiçek desenlerinden, rengarenk kumaşlardan, boncuklardan, el işi örgülerden ilham alan stil, sınırı olmayan bir dekorasyon anlayışıyla örtüşüyor.

PUNK STİLİ

Moda olmayan şeyi benimsemek üzerine kurulu punk felsefesi, aynı yaşam stili gibi geleneksel kalıplara karşı bir dekorasyon stilinin temellerini attı. Var olan düzene isyan eden punk stili, deri ve türevi kumaşlar, zımbalar, metal aksesuarlar ve göz alıcı renklerle cesur bir stil. Bir yanda siyahlar, bir yanda neon renklerle her şeyi, her malzemeyi ve formu içinde barındırabileceğinin ipuçlarını veriyor.

BOHEM STİL

Gelenekselliğe karşı bir başka tarz olan bohem, uyumsuzluktan ilhamını alıyor. Stilin Avrupa etkileri, doğduğu yer Fransa’dan geliyor. Bir yanıyla eğlenceli, bir yanıyla özgür olan bohem stili, yarınını düşünmeden günlük yaşayan sanatçıların öncülüğünü yaptığı, tüm duvarların, yerlerin, köşelerin dolu olduğu bir ifade biçimi. Her yerde bolca aksesuar var; şamdanlar, eski fotoğraflar, aplikler başköşede. Yine sanatın etkisiyle kadife kumaşlar, koyu renkli cilalı mobilyalar gibi ağır detaylar stilde kendini gösteriyor.

ÇİNGENE STİLİ

Asi ruhları en iyi anlatan şeylerden biri olan alabildiğine renklilik, çingene stilinin temelini oluşturuyor. Rengarenk giysiler, şallar, işlemeli giysiler, kolyelerden ilham alan çingene stili, dekorasyonun belki de en asi çocuğu. Renkliliği, desenler tamamlar, bunların hepsini ise tekstiller… Enerjisi yüksek olan çingene stilinin şifresi iri çiçekli desenleri ve asıl olan hiçbir uyum standardına aldırmadan karıştırıp yakıştırmaktan geçiyor.

SADELİKTEN VAZGEÇEMEYENLER İÇİN ZEN VE İSKANDİNAV MİNİMALİZMİ

Dekorasyon anlayışı sade, basit ama güçlü stilleri sevenler, aynı zamanda hayat için de düzenliliği, dengeyi, huzuru ve sadeliği arayanlardır ve onların ruhuna Asya, İskandinav ve minimalist stiller iyi geliyor.

Bir yaşam biçimi olarak mütevazılık, abartıdan uzak durmak, sakinlik gibi erdemleri felsefe edinen Asya kültürü, dekorasyon stiline de aynı düşünce tarzını yansıtıyor. Az eşya ile yaşanan, mekanları paravan ya da sürgülü paneller kadar basit çözümlerle bölerek değişken mekanlar yaratan Asya stili, hasır, saz, bambu, kağıt gibi doğadan/doğal malzemelerin kullanıldığı bir stil. İddialı renkler, dağınıklık ve karmaşa yok; çünkü bunların evin enerjisini olumsuz etkilediğine inanılıyor.

MİNİMALİZM STİLİ

Modernizmin formlarından biri olan minimalizmin, Japon ev dekorasyon stili Zen’den doğmuş olabileceği de düşünülüyor. Çünkü minimalist dekorasyon stili, aynı Asya bakış açısı gibi, dekorasyonu en gerekli elementine kadar indirgiyor. Tekstiller ve mobilyalar açık renkli, hatları köşeli ve düz çizgilerden oluşuyor; belki de bu yüzden dekorasyon stilleri arasında en uzun soluklu olanlardan biri, çünkü her çağa, döneme uyuyor.

İSKANDİNAV STİLİ

İlhamını doğadan ve sadelikten alan bir başka stil ise İskandinav stili; dingin ve doğal bir yaşam sürme felsefesi üzerine kuruluyor. 1950’li yıllarda, Danimarka, İsveç, Norveç, Finlandiya yani Kuzey Avrupa ülkelerinde gelişen İskandinav stilinde rahatlık ön planda ve abartıdan
uzak, dengeli bir yerleşim var. Kışların uzun sürmesi nedeniyle aydınlık, İskandinav evlerinin en büyük ihtiyacı; bu yüzden açık renkler kullanılıyor. Basit ancak güçlü ve etkili mekanlar yaratılan İskandinav stilinde, sade çizgileri olan mobilyalar tercih ediliyor.

NOSTALJİ TUTKUNLARI İÇİN VİNTAGE, RETRO, İKİNCİ EL, HİPSTER STİLLERİ

Nostaljiyi sevenler sayesinde artık bitpazarına nur yağıyor! Bitpazarı; vintage, retro, hipster gibi stiller, orijinal yeniler ya da yenilerle bir araya getirilen eskilerle dekorasyon dünyasında hayat buluyor.

İKİNCİ EL

Tamamen zevklere göre seçim yapmaya dayanan bitpazarı stilinin yolu, yaşam tarzına ve yaşanan mekana uygun eşyaları gidip bitpazarından bizzat toplamaktan geçiyor. Pikaplar ve plaklar, sandıklar ve bavullar, kristal avizeler, cam objeler, abajurlar, dolaplar, koltuklar, parası olmayanların değil, geçmişi seven her bütçeye sahip meraklının ilgi odağı oluyor artık. Bitpazarı stilinin amacı orijinal ve kullanılmış eşyaların temizlerini bulabilmek; zira bu eşyaların her birinin bir hikayesi var ve bu tarza gönül verenler asıl hatıralar için eski eşyaların peşine düşerler! İşin en büyülü kısmı çok farklı zaman dilimlerine ait eşyaların bir arada bulunması ve işin püf noktası düzenli olarak bitpazarlarına/ikinci el mağazalarına gidip gezmek; ilgi alanına giren eşyaları takip etmek…

VİNTAGE STİL

Vintage, bu günlerde bilinen en nostaljik dekorasyon stili ve yükselişte. Genel yaşam bakış açısının ve modanın bu yükselişte payı büyük, ancak geçmişin formlarına, desenlerine, malzemelerine duyulan özlem kadar, onları bu günün dekorasyon anlayışıyla buluşturmak isteyenlerin varlığı da bu modayı karşılıksız bırakmıyor. İkinci el eşyalara bir hayat şansı daha veren vintage stili, cila ve tamirle bu özgün eşyaları günümüzün tasarımlarıyla birleştiriyor. Bir döneme damgasını vuran mobilya ve aksesuarlar, özgün ve hiç kimseninkine benzemeyen yaşam alanları yaratıyor.

RETRO STİL

Retro mobilya ve aksesuarlar ise bu eğilimin bir sonucu olarak, eskiye bağlı kalınan formlarla yenilerini üretmeye dayalı bir stili ortaya koyuyor. Geçmişin formlarını, desenlerini, kumaşlarını kullanarak, aynı o yıllardaki gibi görünen ancak bu günün teknolojik olanaklarıyla üretilen reprodüksiyon eşyalar, yine eskiye meraklı ancak yeni eşyaya sahip olmak isteyenlerin tercihini oluşturuyor.

HİPSTER STİLİ

1940 ve 50’li yıllarda Amerika’da ortaya çıkan hipster ruhu ise, yine eskiye meraklı ama bu günün gençleri arasında popüler olan nostaljik stillerden biri. Bağımsızlığı ilke edinen Hipster’lar, çizgi romanlara, oyuncaklara, eskiye (vintage) ve eskiye bağlı kalarak üretilmiş (retro) objelere ilgi duyarlar. Öte yandan bu stillerin hepsi, yani eskiye dayalı ya da eskiyi referans alan stiller, yeniler ile rahatlıkla karıştırılabiliyor. Geçmişten izler taşıyan bir abajur, yeni bir çalışma masasının üzerinde, çeyiz sandığı yeni mobilyaların yanında veya yaratılan benzeri karışımlar eklektik bir etki yaratıyor. Samimi, eğlenceli ve aynı zamanda sıcak bir etki…

Mevsimi içeriye davet eden ev dekorasyonu stilleri

Evim Dergisi

Güncel yazılar

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi (Kolay tarif)

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…

5 saat önce

Duvar boyası rengi nasıl seçilir? Duvar boyarken nelere dikkat edilmeli?

Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.

7 saat önce

Bakımı kolay bitkiler: Her koşulda dayanıklı 10 ev bitkisi

Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…

8 saat önce

Zekeriyaköy’de Bir Villa Turundayız

İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…

8 saat önce

Mikrodalga nasıl temizlenir? Sirke ile tertemiz olsun

Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…

1 gün önce

Elma cipsi tarifi (Sağlıklı atıştırmalık)

. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…

1 gün önce