Kiler dolabı nasıl olmalıdır? Kiler dolabınızı düzenlemeye başlamadan önce kiler dolabının amacını iyi anlamak oldukça büyük önem arz ediyor. Kiler dolabı nasıl olmalıdır? sorusunun cevabı da aslında burada saklı. İşte tam olarak bu yüzden öncelikle kiler dolabının amacını anlamak son derece önemli. Basit bir şekilde kiler dolabınızda bulunması gereken şeyler sınırlı sayıda olmalı. Örneğin kiler dolabınızın üst kısmına 7 adet cam kavanozluk yer ayırdıysanız bu sayıya sadık kalmalısınız. Örneğin elinizde 10 adet cam kavanoz olduğu zaman diğer tüm kavanozları sıkıştırmak yerine daha iyi bir alternatif çözüm bulmalısınız.
Kiler dolabınızı düzenlemeye başlamadan önce kesinlikle ihtiyaçlarınızı önceden belirlemelisiniz ve bu ihtiyaçlara yönelik bir düzenleme gerçekleştirmelisiniz. Örneğin bir haftalık stok yapabilir ve bir haftalık periyotlar ile güncelleyebilirsiniz. Veya bu aralığı ihtiyaçlarınız doğrultusunda esnetebilirsiniz. Bu nokta, kiler dolabınızı düzenlerken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan birisi olarak karşınıza çıkıyor olacak.
Kiler Dolabı Nasıl Düzenlenir?
Bu alt başlığı maddeler altında açıklamak daha kolay olabilir. Eğer aşağıdaki maddelere sadık kalmayı başarabilirseniz muhteşem bir kiler dolabına sahip olabilirsiniz.
- Kiler kurallarını belirleyin: Giriş metninde de bahsettiğimiz gibi her bir ürün için ayrılan yer belirli bir sayıda olmalı. Bu konu şu şekilde örneklendirilebilir; 10 adet cam kavanoz yeri, 10 adet çorba paketinin sığabileceği bir alan, 6 adet baharatın yer alacağı kısım, bakliyat gıdalarının stoklanabileceği 4 adet saklama kabı vs. Bu sayıları kiler dolabınızın kapasitesine göre düzenleyebilirsiniz. Bu noktada en önemli olan şey bu sayılara sadık kalmak ve fazla ürünlerinizi sıkıştırmamak olacak. Unutmayın, kiler dolabının amacı sadece ürünlerinizi saklamak değildir, aynı zamanda ürünlerinize istediğiniz zaman kolayca ulaşabilmektir.
- Kapasitenin farkında olun: Alacağınız ve stoklamak istediğiniz ürünlerin miktarı ile doğru orantıda saklama kabı edinin. Örneğin stoklamak istediğiniz 2 kilo pirinç var ise kesinlikle 2 kiloluk bir saklama kabına sahip olmalısınız. Fazlasına sahip olmanız ilerleyen süreçte stok fazlalığında işinizi görebilir fakat normal şartlarda bu davranış gereksiz şekilde yer kaplamasına neden olabilir.
- Beklenmedik durumlara hazırlıklı olun: Planladığınız stok sayısının üstüne bir stoğa sahip olmanız durumunda ne yapacağınızı mutlaka planlayın. Örneğin 2 kilo yerine 3 kiloluk bakliyat ürünü almanız durumunda fazlalık gıdalarınızı nereye koyacağınızı muhakkak planlamanız gerekiyor. Bu durumda fazlalık gıdalarınız için mutfak dolaplarında vs. ek bir alan oluşturmanız oldukça büyük önem arz ediyor.
- Stoğunuzu güncel tutun: Bu durum en iyi şekilde örneklerle anlatılabilir. Örneğin henüz pirinç stokunuz bitmediyse ve elinizde fazladan pirinç stoku varsa muhakkak eski stoklarınızı ön tarafa, yenilerini ise arka tarafa dizmelisiniz. Bu madde ürünlerinizin son kullanım tarihini yönetmeniz için oldukça büyük derecede yardımcı olabilir.
Detaylar: Kiler düzeni nasıl olmalı? 6 adımda düzenli bir kiler
Kiler Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Öncelikle ne kadarlık stok yapmak istediğinizi kararlaştırmanız gerekiyor. İhtiyaçlarınıza uygun boyutlardaki bir kiler seçimi yapmak yer kazanmak anlamında sizin için oldukça iyi olur. Örneğin kiler stokunuzu haftalık olarak güncellemeyi planlıyorsanız orta boyutlarda bir kiler alabilirsiniz.
Zaten sık sık güncelleyeceğiniz için kiler içerisinde bulunan gıdalar da aynı sıklıkta güncellenebilir. Fakat bu güncelleme sıklığını doğru biçimde kararlaştırmanız gerekiyor. Eğer haftalık yarım kilo pirinç stoku yapmayı planlıyorsanız ve bir hafta içerisinde bu stoku bitiremeyeceksiniz daha uzun bir güncelleme aralığı seçmelisiniz.
Bir ya da iki haftalık kaymalar sorun çıkarmayacak olsa bile uzun vadede stoklarınızı saklayacağınız yer alanı tükenecektir ve bu da kilerinizin düzenini bozar. Unutmayın, kilerin temel amacı kesinlikle gıdaları hunharca stoklamak değildir. Önemli olan gıda stoklarınıza kolayca ulaşabilmenizdir.