Mütevazı kesme tahtası, en temel mutfakların bile ayrılmaz bir parçasıdır ama doğru bakımı yapmıyorsanız tehlikeli olabilir.
Gıda zehirlenmesini önlediğinizden emin olmak için mutfak gereçlerinizi temizlemek çok önemlidir. Bunun nedeni, NHS Direct’e göre, ortalama bir mutfak kesme tahtası üzerinde tuvalet koltuğuna göre yaklaşık %200 daha fazla bakteri bulunmasıdır.
Bakterileri çıplak gözle görmemiz mümkün olmadığı için, gözlerinizin hemen önünde meydana gelen bulaşıcılığın farkında olmayabilirsiniz ve doğru önlemleri almayabilirsiniz. Bu, doğrama tahtanızın siz farkında bile olmadan kirlenme riskinin yüksek olduğu anlamına gelir.
Et ve sebze için farklı renkli doğrama tahtaları , bulaşmayı önlemenin mantıklı bir yoludur. Gıda Standartları Ajansı (FSA), doğrama tahtalarınızın çiğ veya yenmeye hazır yiyecekler hazırlarken farklı olması gerektiğini ve renklerle kodlayabileceğinizi söylüyor. Yani her yiyecek türünün belirlenmiş bir doğrama tahtası olmalı.
Ancak gerçekte bu her zaman her evde olmaz. Doğrama tahtalarınızı temiz tuttuğunuzdan ve hastalanmadığınızdan emin olmak için kullanışlı ipuçları listemizi inceleyebilirsiniz…
Kesme tahtanız ne kadar temiz? Emin değilseniz aşağıdaki temizlik yöntemlerini deneyebilirsiniz.
Hangi tür kesme tahtası seçeceğinizden emin değil misiniz? Mermer, plastik ve ahşabın artıları ve eksileri için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.
Kesme tahtası seçerken hijyenik olanı seçin – Plastik mi, tahta mı, mermer mi?