Bahçe

Kesme çiçeklerin ömrü nasıl uzatılır? Bakım sırları

Kesme çiçeklerin ömrü nasıl uzatılır? Doğru bakım ile vazoları süsleyen kesme çiçeklerin ömrünü uzatabilir, uzun süre keyfini çıkarabilirsiniz. İşte püf noktaları…

Büyük bir emekle yetiştirdiğiniz çiçekleri bahçeden topladınız ya da gözünüze harika görünen bir buket satın aldınız. Güzel bir tasarım yapıp, evinizi süslemek istiyorsunuz. Ancak kesme çiçekleri öyle hemen suya koymakla iş bitmiyor. Onların da uzun süre güzel ve bakımlı görünmeleri için yapılması gerekenler var. Kesme çiçeklerin solmasının en yaygın sebebi, sapların hava ile tıkanması ve su çekememesidir. Bu durumu engellemek için çiçeklerin saplarındaki yaprakları ayıklayın ve suyun altında yıkayın. Ardından sapların ucundan, eğimli olarak 2.5 santimetre kesin ve hemen suya daldırın. Kullanacağınız vazo mutlaka temiz olmalı, gerekirse deterjanla yıkanmalı. İçine dörtte bir oranda ılık su koyun. Suyun içine besin ekleyin. Su bulandıkça, bu işlemi tekrarlayın.

İşte Çiçek Tasarımcısı Buse Hekimci‘den kesme çiçeklerin ömrü nasıl uzatılır? sorusunun yanıtı ve bakım sırları…

KESME ÇİÇEKLERİN ÖMRÜ NASIL UZATILIR?

Odunumsu saplı çiçekler: Leylak, akasya, aster, kamelya, funda, okaliptus, Hibiscus, lavanta, manolya, şakayık, gül… Bu çiçeklerin yeterli suyu çekmeleri için eğimli kesmekten fazlası gerekir. Çiçek sapının kabuğunu 2.5- 5 santimetre kadar soyun. Yine 2.5 santimetre kadar, bıçak ya da makas yardımıyla ortadan ikiye ayırın. Alt yapraklarını ayırın. Dörtte biri ılık su ve besin karışımıyla dolu olan vazo ya da kovanın içine koyup, 2-8 saat bekletin.

Yarı odunumsu saplı çiçekler: Krizantem, lilyum, karanfil, gerbera, ayçiçeği… Sapından keskin ve eğimli bir şekilde 2.5 santimetre kadar kesin. Suda kalacak olan alt yaprakları temizlemeyi unutmayın. Koyacağınız kaba dörtte bir kadar ılık, besinli su koyun.

Yumuşak saplı çiçekler: Frezya, Anemon Saplarından eğimli bir şekilde 2.5 santimetre kadar kesip suda kalan kısımlarındaki yaprakları temizleyin. Kaba koyacağınız su daha derin olmalıdır. Boğazına kadar ılık ve besinli su doldurun. Tüm gece su çektikten sonra aranjman yapabilirsiniz.

Süt gelen çiçekler: Gelincik, Atatürk çiçeği, sütleğen, yıldız çiçeği, ficus… Bazı çiçeklerin saplarında lateks denilen sütlü bir madde vardır. Kesildiğinde akan bu sıvı, çiçeğin su çekmesini engeller. Ciltle temas ettiğinde tahriş edici olabilir. Bunu engellemek için saplarını birkaç dakika, kararana kadar yakmak gerekir. Daha sonra ılık su ile yıkayıp hazırlamış olduğunuz vazoya koyabilirsiniz.

Soğanlı çiçekler: Nergis, lale, sümbül… Çoğu soğanlı çiçekler yetiştiriciler tarafından kesilerek değil çekerek ayrılır. Bu kök kısmının beyaz ve sağlam olduğu anlamına gelir. Bu kısımlar kesilmezse çiçek su çekemez. Çiçek, suyu çekebilen yeşil kısmından eğimli olarak kesilmelidir. Bu çiçekler serin ve az suda tutulmalıdır. Çiçeklerin hemen açmasını istiyorsanız, ılık suda bekletip, suya besin ekleyin. Nergisler sapları kesildiğinde zehirli bir özsu çıkarırlar ve diğer çiçeklerle aynı yerde kalırlarsa diğerlerinin ömrünü kısaltırlar. Bunun için nergisleri bir çiçek süngeri üzerine koyup, diğer çiçekler ile bir arada tutabilirsiniz.

Dayanıksız çiçekler: Lale, acı bakla Bu gibi çiçekler kolay eğilirler. Nemli bir gazete kağıdı ile sarıp geceden dik olarak suya konmalıdır.

Geniş yapraklılar: Yaprakları ılık suda yıkayın, üzerindeki toz ve tortulardan arındırın. Ilık su dolu bir kaba birkaç saat yatırıp su çekmelerini sağlayın. Çiçek ya da yapraklar çürümüş ise işe yaramaz.

KESME ÇİÇEKLER İÇİN BİTKİ BESİNİ TARİFİ

1 litre ılık su içine 2 yemek kaşığı taze limon suyu, 1 yemek kaşığı toz şeker, 1/4 çay kaşığı çamaşır suyu koyun. Bu formül çiçekleri besler, kolay su çekmesini sağlar ve bakterilerden arındırır. Vazo suyu değişimi, 3-4 günde bir tekrarlanmalıdır.

SOLMUŞ ÇİÇEK ONARIMI

Sıcak su uygulaması solmaya meyilli çiçekleri toparlamaya yardımcı olur. Güller ve birçok odunumsu bitkiler bu yönteme cevap verir. Plastik bir torbayı çiçeklerinizin başına geçirip kapayın. Saplarını kaynamış suya batırın ve 1 dakika bekletin. Bu yöntem hava kilitlerini yok eder, sapların yeniden su çekmesini sağlar, bakterileri öldürür. Çiçek başlarının kapatılmasının sebebi ise buhardan korumaktır.

Yazı: Evbahçe

Vazodaki çiçekler konuşuyor

Harika Pelin Şengül

Güncel yazılar

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi (Kolay tarif)

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…

5 saat önce

Duvar boyası rengi nasıl seçilir? Duvar boyarken nelere dikkat edilmeli?

Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.

7 saat önce

Bakımı kolay bitkiler: Her koşulda dayanıklı 10 ev bitkisi

Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…

8 saat önce

Zekeriyaköy’de Bir Villa Turundayız

İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…

8 saat önce

Mikrodalga nasıl temizlenir? Sirke ile tertemiz olsun

Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…

1 gün önce

Elma cipsi tarifi (Sağlıklı atıştırmalık)

. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…

1 gün önce