Kentsel dönüşümde kiracının ve ev sahibinin alabileceği yardımlar nelerdir? Başvurular nasıl yapılır? Kira yardımı ne kadar? Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı- Kentsel Dönüşüm Başkanlığının 2024 yılı için yayınladığı klavuza gelin yakından bakalım.
6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’a göre afet bölgesinde bulunan gayrimenkuller, kentsel dönüşüm sürecine dahil edilerek yıkılıp yeniden yapılmaktadır. Yeniden yapılanma sürecinde gayrimenkul sahipleri ve kiracıların mağdur olmaması için kentsel dönüşüm kira desteği sağlanmaktadır.
Kentsel dönüşüm kira desteği, en fazla 18 ay süreyle verilmekte olup, gayrimenkul sahiplerinin ya da kiracıların taşınma masraflarını karşılayabilmeleri için kira desteğinin 5 aylık kısmı peşin olarak ödenebilmektedir.
Kira desteği miktarı, şehre ve Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) oranına bağlı olarak yıllara göre hesaplanmaktadır. Gayrimenkul sahipleri ve kiracılar, kentsel dönüşüm kira desteğinden faydalanabilmek için Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürlüğü’ne başvurmak zorundadır.
Detaylar için tıklayın: Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı- Kentsel Dönüşüm Başkanlığı
Bu yazımızdan diğer detaylara da ulaşabilirsiniz: Kentsel dönüşümde ev sahibinin ve kiracının hakları nelerdir?
MALİK (AYLIK) – 5.500,00
KİRACI (DEFATEN) – 11.000,00
SINIRLI AYNİ HAK SAHİBİ (DEFATEN) – 27.500,00
MALİK (AYLIK) – 4.500,00
KİRACI (DEFATEN) – 9.000,00
SINIRLI AYNİ HAK SAHİBİ (DEFATEN) – 22.500,00
MALİK (AYLIK) – 3.750,00
KİRACI (DEFATEN) – 7.500,00
SINIRLI AYNİ HAK SAHİBİ (DEFATEN) – 18.750,00
MALİK (AYLIK) – 3.000,00
KİRACI (DEFATEN) – 6.000,00
SINIRLI AYNİ HAK SAHİBİ (DEFATEN) – 15.000,00
Kentsel dönüşüm kira yardımını almak için gereken belgeler, başvuran kişinin gayrimenkul sahibi ya da kiracı olmasına göre değişir. Kiracıların ibraz etmesi gereken belgeler de konut ya da iş yeri kiracısı olma durumuna göre farklılık gösterir.
Gayrimenkul sahibinin kentsel dönüşüm kira yardımı alması için gerekli evraklar şu şekilde:
Konut çok hisseli ise kira yardımı almak isteyen malike ait bölümün son 3 aya ait doğal gaz, elektrik ya da su faturalarından birinin aslı ibraz edilmelidir. Fatura gösterilemediği takdirde kira yardımı alınacak bölümün kime ait olduğunu gösteren emlak vergi beyannamesi alınmalıdır. İlgili belediyeden alınabilecek bu belgenin yetkili amir tarafından imzalanmış ve mühürlü olması gerekir.
Kira yardımı almak isteyen gayrimenkul sahibinin bir temsilci ile başvurması durumunda şu belgeleri de teslim etmesi gerekir:
Vekaletname ile yapılacak kira yardımı başvurusunda vekaletnamede “6306 sayılı Kanun kapsamında yapılacak kira yardımı başvurusu için yetki verilmesi” ibaresinin yer alması gerekir.
Kentsel dönüşüm alanındaki konutlarda kiracı olarak yaşayan kişiler de kentsel dönüşüm kira yardımından faydalanabilirler. Bu yardımın miktarı, konutun bulunduğu şehirdeki kira ortalamaları dikkate alınarak hesaplanmaktadır. Kiracıların kentsel dönüşüm kira desteğinden yararlanabilmeleri için sunmaları gereken belgeler şunlardır:
Kira yardımı ödemlerinin başlatılması
MADDE 10 – (1) Kira yardımı başvurularının Müdürlük/Belediye tarafından incelenerek uygun bulunması halinde;
a) Müdürlük ve Belediye tarafından A.R.A.A.D. Bilgi Sistemi üzerinden kira yardımı girişleri yapılacaktır.
b) Konut/işyeri maliklerine Bakan Olur’una göre belirlenen tutarda ve (18) ay boyunca kira yardımı yapılacaktır.
c) Konut/işyerinde kiracı olarak ikamet edenlere, yapının bulunduğu ilde malikler için belirlenen aylık kira yardımı tutarı esas alınarak, (2) aylık kira yardımı tek seferde (defaten) ödenecektir.
ç) Konut/işyerinde sınırlı ayni hak sahibi olarak ikamet edenlere yapının bulunduğu ilde malikler için belirlenen aylık kira yardımı tutarı esas alınarak, (5) aylık kira yardımı tek seferde (defaten) ödenecektir.
Madde 9’a göre, kira yardımı başvurularında şu hususlara dikkat edilmelidir:
Madde 10’a göre, kira yardımı ödemelerinin başlatılması şu şekildedir:
Kira yardımı başvuruları uygun bulunduğunda:
a) Müdürlük veya Belediye tarafından A.R.A.A.D. Bilgi Sistemi üzerinden kira yardımı girişleri yapılacaktır.
b) Konut veya işyeri maliklerine belirlenen tutarda ve 18 ay boyunca kira yardımı yapılacaktır.
c) Konut veya işyerinde kiracı olarak ikamet edenlere, ilgili ilde malikler için belirlenen aylık kira yardımı tutarı esas alınarak, aylık kira yardımı tek seferde ödenecektir.
ç) Konut veya işyerinde sınırlı ayni hak sahibi olarak ikamet edenlere de aynı şekilde yapının bulunduğu ildeki malikler için belirlenen aylık kira yardımı tutarı esas alınarak, aylık kira yardımı tek seferde ödenecektir.
Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.
Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…
İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…
Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…
. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…
Şeker gübresi çiçeklere verilir mi? Faydaları ya da zararları konusunda merak edilen soruları yanıtladık. İşte…
Yorumları gör
Yurtdışında kiracı olarak bulunan ev sahibi kira yardımı alabilecek mi Kira yardımı almak için kiracı evden çıkmıyor ev sahibi de kirada oturuyorsa kira yardımı alabilecek mi