Bahçe

Kauçuk çiçeği bakımı: Sulama, çoğaltma ve tüm püf noktalar

Kauçuk çiçeği bakımı son günlerin en çok araştırılan konularından biri. Kauçuk bakımı, sulaması, çoğaltma ve toprak seçimine kadar tüm detayları Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf, Evim okuyucuları için anlattı.

KAUÇUK ÇİÇEĞİ NEDİR?

Moraceae (Dutgiller) familyasının Ficus elastica türüdür. Anayurdu tropikal Asya bölgeleridir. Her dem yeşil kalan, iri, koyu yeşil, parlak yaprakları vardır. 2 metreye kadar boylanma yapabilir.

Kauçuk bitkisi dayanıklı bir bitki olmasıyla birlikte bol hava ihtiyacı olan bir bitkidir. İç mekanda bakım sağlanacaksa eğer bol hava alabileceği bir konumda bakım sağlayamazsanız, dayanıklı olan bu bitki ne yazık ki zamanla hastalanmaya başlayacak ve yapraklarını dökecektir.

KAUÇUK AĞACI NEREDE YETİŞİR?

Kauçuk bitkisinin anavatanı Kuzeydoğu Hindistan, Nepal, Bhutan, Myanmar, Çin’in Yunnan bölgesi, Malezya ve Endonezya’dır. Yaşlı kauçuk ağacının gövdesi görsel bir şölen oluşturur. Ülkemizde Adana Atatürk parkı içerisinde bu görsel şöleni yakından görme şansına sahipsiniz. Yine Ege ve Akdeniz bölgesinde cadde ya da parklarda Kauçuk ağacına denk gelmeniz mümkün.

Hindistan’ın bazı yerlerinde çokca yer alan bir bitkidir. Nehir kıyılarında kauçuk ağacının kökleri koparılmadan nehrin karşısına geçirilir. Yani köprü olarak kullanılır. Kalın bir gövdeye sahip olması nedeniyle sağlamlığı yönünden herhangi bir risk taşımamaktadır. 500 yılı aşkın varlığı devam eden canlı köprüler mevcuttur.

KAUÇUK ÇİÇEĞİ ÖZELLİKLERİ

Kalın gövdesi ve uzun boyu ile göz kamaştırıcı bir güzelliğe sahiptir. Ağaç büyüdükçe yaprakları daha küçük gelişim göstermektedir.

KAUÇUK ANLAMI NEDİR?

Kauçuk kelimesi, Güney Amerikalı bir halk olan Keçuva dilindeki ‘kauchuk’ sözcüğünden geliyor. Anlamı ise, ağlayan ağaçtır. Çünkü gövde yapısı akan bir suyu andırmaktadır.

KAUÇUK ÇİÇEĞİ BAKIMI KONUSUNDA PÜF NOKTALAR

Kauçuk çiçeği bakımı konusunda önemli noktalardan biri de toprak seçimidir. Kauçuk çiçeği asitli topraklardan çok hoşlanmaz. İç mekan bitkileri için suyu bünyesinde tutmayan, yumuşak dokulu , torf ya da cocopeatli, pomza ve perlit taşı bol olan iç mekan bitki toprağı kullanılabilir. Çok sıkı toprak sevmez. Fakat gövdenin saksıda dik durabilmesi için toprakla yanlardan hafifçe sıkıştırılması gerekir.

Dutgiller ailesinin bir üyesidir. Anayurdu tropikal Asya bölgeleridir. Her dem yeşil kalan, iri, koyu yeşil, parlak yaprakları vardır. 2 metreye kadar boylanma yapabilir. Bahçe toprağına birer miktar yanmış çiftlik gübresi, yaprak çürüntüsü, kil ve kaba dere kumu karıştırırsanız, onun için ideal toprağı elde etmiş olursunuz. Suyu çok sever. Yazın bol bol sulanmak ister. Yapraklarına su püskürtebilir, hatta yapraklarını ıslak bir bezle silebilirsiniz. Kışın verilen suyu azaltabilirsiniz. Ancak bulunduğu yer sıcaksa, su ihtiyacı artabilir. Aydınlık ya da yarı gölge alanları tercih eder. En fazla 10˚C sıcaklığa karşı dayanıklıdır. Ondan daha soğuk havada mutsuz olur. Yaz ve sonbahar aylarında 15 günde bir iç mekan bitkileri için sıvı gübre verebilirsiniz. Çelik alma yöntemiyle onu çoğaltabilirsiniz.

KAUÇUK ÇİÇEĞİ SULAMA

Nemli ortamlarda gelişim gösterir. Bu nedenle özellikle yaz döneminde yapraklarının altına doğru su püskürtebilirsiniz. Yine yapraklarının nemli bir bezle silinmesini çok sever. Sulamasını toprak nemini kontrol ederek yapabilirsiniz. Sulama yaparken gövdesinden toprağa doğru sulama yapmanız bitkiyi mutlu eder.

KAUÇUK EVDE NASIL BİR ORTAMDA YETİŞTİRİLMELİ?

Bol hava ihtiyacı olan bir bitkidir. Bu nedenle birebir hava alabileceği bir pencere önünde yer açabilirsiniz. Fakat direk yakıcı bir güneş almayacağı konum seçmeye özen gösterin. Yakıcı güneşe maruz kalmayacağı, gün boyu sabah ya da akşam güneşinden birini alabileceği, aydınlık bir konumda bitki için uygundur. Dengeli güneş alması önemlidir. Yaprak sağlığı için güneşe ihtiyaç duyar. Perde arkası dediğimiz filtrelenmiş gün ışığı almasını sağlayabilirsiniz.

KAUÇUK ÇİÇEĞİ HASTALIKLARI: NEDEN HASTALANIR?

Esinti, cereyan, rüzgara çok fazla maruz kalmamalıdır. Yine başka cisme temas, klima, soba, kalorifere yakınlık gibi durumlardan da olumsuz etkilenir. Yaprak yüzeyinde kurumalar meydana gelir ve böylelikle yerini sevmediğini bizlere belli eder.

Yine kauçuk çiçeği yapraklarında sararma gibi problemle karşılaştığınızda aklınıza önce yeri uygun mu diye düşünmek gelebilir. Eğer yeri uygunsa diğer ihtimalleri göz önünde bulundurup toprak değişimi, sulama gibi metodlarını düzenleyebilirsiniz.

KAUÇUK ÇİÇEĞİ SAKSI SEÇİMİ NASIL OLMALI?

Hava almayı çok sevdiği için saksı tercihinizde bu yönde önemlidir. Alt tabanı birden fazla hava deliğine sahip bitkinin rahatça sığabileceği derin saksı tercih edebilirsiniz. Kauçuk bitkisinin yönünü zamanla gün ışığına doğru değiştirmeniz bitki formunun daha dik gelişmesini sağlayacaktır.

KAUÇUK ÇİÇEĞİ DİNLENME DÖNEMİ

Kauçuk bitkisi yılda birkaç kez dinlenmeye çekilir. Bu sırada aslında sistemi hızla çalışmaya devam eder. Kendini bir sonraki üretime hazırlar. Dinlenme sürecini tepesinde yer alan kırmızı tomucuk ucun gelişmemesinden anlayabilirsiniz.

KAUÇUK ÇİÇEĞİ ÇOĞALTMA

Dinlenme sürecinde budama yapılıp budanan dallardan çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Budanan dalları oda sıcaklığında dinlendirilmiş su içerisinde köklenmeye bırakabilirsiniz. Köklenme sürecinde suyunu 10-15 günde bir yenilemek önemlidir. Kök uzunluğu en az 10 cm ulaştıktan sonra bitkiyi saksıya aktarabilirsiniz.

İlkbahar ortaları ya da Eylül ayının ikinci haftasında serinlik ve sıcak dengesinde budama yapılabilir. Düz uçlu, steril bir kesici yardımıyla bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Yuka bitkisi bakımı nasıl yapılır? Yuka çiçek açar mı?

Harika Pelin Şengül

Yorumları gör

  • Yeni edindiğim bir bitki hakkında güzel detaylara yer verilmiş güzel bir yazı 👍🏼

Güncel yazılar

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi (Kolay tarif)

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…

15 dakika önce

Duvar boyası rengi nasıl seçilir? Duvar boyarken nelere dikkat edilmeli?

Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.

2 saat önce

Bakımı kolay bitkiler: Her koşulda dayanıklı 10 ev bitkisi

Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…

3 saat önce

Zekeriyaköy’de Bir Villa Turundayız

İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…

3 saat önce

Mikrodalga nasıl temizlenir? Sirke ile tertemiz olsun

Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…

1 gün önce

Elma cipsi tarifi (Sağlıklı atıştırmalık)

. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…

1 gün önce