Kuzey cephe evler, küçük pencereli odalar, kuzey bölgelerdeki yapılar… Her birinin tek ihtiyacı biraz daha fazla ışık. Karanlık evleri aydınlatma formüllerini bir araya getirdik.
Üstteki fotoğraf: Nicole koltuk takımı, Doğtaş.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Karanlık banyolar için aydınlık fikirler
Kuzey ülkelerinde SAD (Seasonal Affective Disorder) ile ilgili rahatsızlıkları hepiniz duymuşsunuzdur. Araştırmalar, güneşin az olduğu bu ülkelerde, özellikle kış mevsimde depresyona olan yatkınlığın arttığını gösteriyor. Karanlık evlerde de benzer bir durum meydana gelebiliyor. Karanlık odalar kişilerin daha depresif ve mutsuz hissetmesine sebep olabiliyor. Ancak elbette bazı dekorasyon formülleriyle bu hissin üstesinden gelmek, evlerimizi daha aydınlık kılmak, bize iyi hissettirecek şekilde yeniden düzenlemek mümkün. Peki bunun için neler yapabiliriz?
AYDINLATMA
Mimarlar için doğal ışık her zaman bir mekanın planlamasında en önemli faktörlerden biri olmuştur. Hatta doğal ışığı vücudumuza hayat veren kan damarlarına benzetirler: “Bir mekana hayat veren kan damarları o evdeki doğal ışıktır”. Işık gün içinde evin tüm odalarında salınır ve günün her saatinde farklı miktarlarda dağılır. Işıksız bir ev bu kan damarlarını kaybetmiş gibidir.
Lamba, lambader, abajur, spot gibi aydınlatma modülleri ise doğadaki güneşi “taklit etmek” gibi düşünülebilir. Nasıl ki doğada ışığa doğrudan bakmayıp etrafın aydınlığından faydalanıyorsak, evlerimizde de bunu sağlamak gerekiyor. Belirli bir noktaya doğru ışık saçan aydınlatma elemanlarını ışığı sektirerek mekana hizmet etmesi için kullanabiliriz. Ayrıca etrafı tas gibi kapalı olan ve mekanın tavan kısmını ışıklandırmayan aydınlatma elemanlarından kaçınarak cam detaylara sahip armatürler kullanabiliriz.
IŞIĞIN SICAKLIĞI NE OLMALI?
Seçilen ışığın rengi de en vazgeçilmez ve sonsuz bir enerji kaynağı olan güneşi “taklit” etmelidir. Bu nedenle seçilen ışık tonlarında mutlaka 2700K gün ışığı tonları üzerinde ilerlemek gerekir. Tabii ki tasarıma bağlı olarak çeşitli noktalarda daha sıcak renkler kullanılabilir; ancak özel bir tasarım kararı yoksa gün ışığı tonlarından ayrılmamak faydalı olacaktır.
PENCERELER
Günümüzde pencere trendleri boydan boya sistemleri işaret ediyor. Burada da yine doğal ışık faktörünün önemini görüyoruz. Mevcuttaki pencereleri genişletmek, yere kadar uzatmak her zaman iyi bir seçenek. Ancak burada yapı denetim kurallarına bağlı kalmanız ve geniş çaplı tadilat yapmanız gerekir. Daha pratik bir formül perdeleri gözden geçirmek. Pencerelerinizi giydirirken koyu renkli perdelerden uzak durun. Hafif kumaşlar, düz renkler, açık tonlar burada tercih etmeniz gereken ilk seçenekler arasında. Gün ışığı içeride olabildiğince salınabilmeli…
AYNALAR
Işığı en iyi yansıtan malzeme aynadır. Ayna, ışık kaynağının tonunu bozmadan doğrudan yansıtır. Böylece mekanda farklılaşan renklerin önüne geçer. Bu nedenle ayna, güneş ışığının ve oda aydınlatmasından çıkan ışığın yansıyarak dağılması için çok önemli bir parametredir. Pencereler ve perdelerle ilgili yapılması gerekenleri yaptıktan sonra şimdi gözümüzü aynalara çevirebiliriz. Pencerenin tam karşısına bir duvar aynası yerleştirin. Buradaki aynaların olabildiğince büyük ebatlı olmasına dikkat edin. Aynı zamanda evdeki tüm odalarda köşelere de ayaklı aynalar yerleştirebilirsiniz. Pencere karşısına konumlandırılan aynalar dışardaki ışığı olduğu gibi evin içine yansıtacak; köşelere yerleştirilen ayaklı aynalar ise ışığın mekan içinde homojen şekilde dağılmasına yardımcı olacaktır.
YANSITICI MALZEMELER
Dar ve karanlık odalarda ayna asıp aydınlatmak yaygın çözüm olarak görülse de mekanda kullanılacak ayna detayının bir sınırı vardır ve olmalıdır. Özellikle Feng Shui gibi felsefelere derinden inanıyorsanız evin her odasında yaygın ayna kullanımından pek hoşlanmayabilirsiniz. Bu durumda yansıtma özelliğinin devamının sağlanabilmesi için metalik detayların tercih edilmesi oldukça faydalı olur. Böylece farklı açılarda ve bölgelerde çeşitli yansımalar ile mekan aydınlatılabilir. Metal ayaklı kanepe, sehpalar, yalnızca metal iskelet ve camdan oluşan masa ve büfeler emin olun karanlık evleri ferah ve aydınlık gösterme noktasında kilit bir rol üstlenir. Evin en karanlık ve dışarıya açılmayan odalarından biri banyolardır. Özellikle ışıltılı armatürler, metalik detaylı duş üniteleri, bu alanlarda cam panel ve aynalarla desteklenebilir.
KONTRASTLAR
Karanlık mekanlarda özellikle obje tercihlerinizde kontrastlara yer açabilirsiniz. Sıcak tonların meydana getirdiği renk kontrastları mekanın enerjisini büyük oranda dönüştürecektir. Güneş sarılarını çimen yeşilleri, kiraz kırmızısı ya da çilek pembesi ile bir arada kullanarak pozitif enerjinin etkisini artırabilirsiniz. Karanlık evlerde kontrastları yalnızca renklerin enerjisi ile değil bazen de ışığın yarattığı kontrastlarla da elde edebilirsiniz. Özellikle gemici pencereleri, çatı pencereleri bir mekanda muhteşem ışık oyunları ve aynı zamanda farklı aydınlatma değeri ürettikleri için ışık kontrastları yaratırlar.
UZMAN GÖRÜŞÜ: YAŞAM ALANLARINI DAHA AYDINLIK KILMAK İÇİN
- Zemini açık renklerde seçin: Zemin seçimleri genellikle ahşap tonları üzerinden değerlendirilir. Bu gibi durumlarda açık renk boyalı ahşaplar tercih edilebilir ya da doğal ahşaplar sistire sonrası açık tonlara boyanabilir. Böylelikle mekanda bulunan malzemeler mekanın renklerini soğutmak yerine yansıtacaklardır. Doğal ahşap tonlarından vazgeçemeyenler mekanda açık tonlu halılar kullanarak ışık yansımasını artırabilir.
- Duvar rengini beyaz seçmekten çekinmeyin: Duvarlar mekanların sınırlarını belirler. Genellikle doğal ışık, duvarlardaki açıklıklardan yani pencerelerden mekana doğru akış halindedir. İçeriye gelen ışığın mekanda yeteri kadar sekmesi sonucu mekan aydınlanır. Bu nedenle mekanın en baskın katmanı olan duvarların açık tonlarda olması ışığın farklı yüzeylere yansımasına destek olur. Ayrıca seçilen duvar boyasının mat yerine yarı mat ya da parlak olması mekandaki ışığın dağılmasını destekler.
- Odanızdaki renk paletini doğal tonlarda tercih edin: Daha aydınlık hale getirilmek istenen mekanda kullanılan mobilya ve aksesuarların renk seçimleri önemlidir. Ancak her zaman beyaz ve krem rengi tonlarında ilerlemek gerekmez. Doğal ve pastel renklerin açık tonları aranılan aydınlık etkiyi yaratabilir.
- Şerit LED kullanın: Mekanları aydınlatmak sarkıtlarla olacak diye bir kural yok. Hatta çoğu zaman sarkıtlar ışık saçsa da aydınlatma kavramına doğrudan bir etkisi bulunmaz. Mekanlardaki raflarda, ışık bantlarında veya ünite çevrelerinde kullanılan ışık bantları ve şerit LED’ler mekana farklı bir boyut katarak derinlik algısını güçlendirir. Aydınlatmanın çeşitli açılardan sağlanması ile gölgeler yumuşak hale gelerek doğal bir his sağlar. Y. Mimar Can Küccük, KüccüK Architects Kurucusu
Beyaz etkisi! Karanlık evde aydınlık dönüşüm
Aydınlık bir ev oluşturmak için kolay adımlar! İzin verin gün ışığı içeri girsin