Kaktüs ve sukulent modası

“Kışın çiçek yetiştirmek zordur” tezini çürüten bitkiler var bu ay karşımızda: Kaktüs ve sukulentler. Neredeyse hiç güneş istemeyen ve çok nadir su isteyen bu bitkilerden, Seraphine ile birlikte sıradışı bir aranjman hazırladık.

MALZEMELER: Fazla suyu çekmesi için hidrokültür, sukulent toprağı, plastik küçük kürek, ekim tamamlandıktan sonra toprağı sıkıştırmak için mantar ve tahta çubuktan oluşan yardımcı alet, bitkilerdeki toprak ve tozları temizlemek için minik fırça, dekoratif taşlar.
ARANJMANDA YER ALAN SUKULENT İSİMLERİ: Sedum angelina, Sedum spurium, Crassula watch chain, Echeveria perle von nurnberg
BAKIMI: Etli bitkilerin çoğu gibi toprak tamamen kuruyunca su verilmesi yeterli olur. Gün aydınlığını severler.
HAZIRLANIŞI: Bakır kabın en alt kısmına fazla suyu muhafaza etmesi için hidrokültür konulur. Üzerine sukulent  toprağı ilave edilir. Sukulentler seralardan alınan plastik kaplarından nazikçe çıkarılarak yeni kabına yerleştirilir. Kökleri sıkıştırmak için üzerine biraz daha sukulent toprağı ilave edilir. Gerekirse bir şişe mantarı ile kıyı köşelerdeki gevşek kısımları bastırabilirsiniz. Eğer sukulentlerin yapraklarına toprak geldiyse mini bir fırça yardımıyla  temizleyebilirsiniz. Dekoratif görünmesi için toprağın en üst kısmını dekoratif taşlarla süsleyebilirsiniz.

Sukulent nedir, vatanı neresidir?
Sukulent gövde ve yapraklarındaki etli dokularda su tutan kaktüs familyası türlerine verilen addır. Hemen hemen tüm kaktüsler gövde sukulentidir. Ancak tüm sukulentlere kaktüs diyemeyiz. Sukulentler gövde ve yapraklarında su depolayabildikleri için ortalama 15-20 gün susuz yaşayabilir. Fakat her canlı gibi onların da suya ihtiyacı var. Tropik kökenli bitkilerdir. Bu sebeple soğuğa çok fazla toleransları yoktur. Etli ve sulu gövdeleri kolaylıkla soğuktan donabilir. Aydınlık ortam bitkileridirler. Vatanlarına Amerika kıtası ve etrafındaki adalardır diyebiliriz.
Nereden temin edebilirsiniz?
Sukulentler ülkemizde hemen hemen her botanik ve seradan temin edilebilir. Toprağını hazırlarken ponza, lavtaşı, zeolit, perlit gibi volkanik ya da volkanik olmayan malzemeler kullanılmalıdır. Dekoratif olarak ise doğadan toplanabilecek ağaç kabukları, yosunlar ve dere taşları kullanabilir.
Nazlıcan Güngör, Interrarium.

HAZIRLAYAN İLKE YILMAZ ARANJMAN SERAP APAK FOTOĞRAFLAR İBRAHİM ÖZBUNAR