Bahçe

Kaktüs meyvesi nedir? Nasıl yetiştirilir ve toplanır?

Kaktüs meyvesi (Hint inciri, dikenli incir, kaktüs inciri, kaynanadili) nedir? Yaz aylarının sevilen meyvelerinden biri olan kaktüs meyvesi henüz pek çok kişi tarafından bilinmiyor.

KAKTÜS MEYVESİ NEDİR?

Halk arasında birçok isme sahip olan kaktüs meyvesi harika bir lezzete ve görünüme sahip olan bir meyvedir. Eski yıllarda gıda koruyucu ve kırmızı boya üretmek için kullanılmıştır. Anavatanı Güney Amerika’dır. 

KAKTÜS MEYVESİ İSİMLERİ

Ege ve Akdeniz bölgesinde Mısır inciri, Cennet meyvesi, Hint inciri, Frenk inciri, Babutsa, Kilis inciri, Pabuç inciri, Kaynanadili, Kürek Yemişi, Dikenli incir, Kaktüs inciri gibi yöresel isimlerle de anılır. Hint inciri (Opuntia ficus-indica), kaktüsgiller ailesinden Opuntia cinsinin bir türüdür.

KAKTÜS MEYVESİ NASIL YENİR?

Kaktüs meyvesi üzerinde çok sayıda diken bulunur. Genellikle dikenleri temizlenerek satılır. Yerken kabuk kısmı soyulmaktadır. Rengi turuncu ya da kızıl görünümdedir. Meyve kesildiğinde iç yüzeyinde çekirdekleri gözlenmektedir. Tatlı ve sulu bir meyvedir. Akdeniz ve Ege bölgesinde doğal olarak yetişmektedir.

KAKTÜS MEYVESİ NASIL YETİŞTİRİLİR?

Çöl ikliminde ve kurak topraklarda yetişir. Yetiştiği ortamın hava sıcaklığı yüksek olmalıdır ve çok sulanmamalıdır. Çok geniş bir şekilde gelişim gösterdiği için dikildiği yer doğru seçilmeli ve bu durum gözardı edilmemelidir. Direkt güneş ışığı alan bir alanda yetiştirilmelidir.

KAKTÜS MEYVESİ NASIL TOPLANIR?

Kaktüs meyvesi dikenli olduğu için kesinlikle çıplak elle toplanmamalıdır. Dikenler serinlikte içe doğru çekileceği için sabah erken saatlerde ya da akşam serinliğinde toplanmalıdır. Kaktüs meyvesini demir eldivenler ile toplamak gerekir. Sonrasında ise toprak üzerinde bir süpürge yardımı ile karıştırılarak dikenlerin körelmesi sağlanmalıdır. Soğuk su altında temizlenmelidir. Dikenlerin hepsi temizlenmeyeceği için mutlaka kabuk kısmı soyularak tüketilmelidir.

KAKTÜS MEYVESİ BUDAMA

Frenk inciri yani kaktüs meyvesinde “budanmasa da olur” şeklinde yaygın bir inanç vardır. Bu nedenle budama ihmal edilmektedir. Birçok ağaçta çürüme ve bozulmalar nedeniyle üründe gittikçe azalma görülür. Bu nedenle yere yakın büyüyen, ağacın şeklini bozan, kurumuş ya da iyi gelişmemiş bölümler kışın budanmalıdır.

Kaktüs bitkisinin boyutu 2 metre kadardır. Vazo şeklinde budanması gereken bitki yerden 40-60 cm arası dallandırılır. Dikimi takiben ilk 3-4 yılda düzenli budama yapılmalıdır.

KAKTÜS BAKIMINDA YAPILAN 5 BÜYÜK HATA

Kaktüs bakımı nasıl olur? Çoğaltılması ve püf noktaları

Harika Pelin Şengül

Yorumları gör

  • merhabalar yakın zamanda cektiğim kaktüs meyvesi videomu sizlerle paylaşmak istedim umarım begenirsiniz

Güncel yazılar

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi (Kolay tarif)

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…

7 saat önce

Duvar boyası rengi nasıl seçilir? Duvar boyarken nelere dikkat edilmeli?

Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.

9 saat önce

Bakımı kolay bitkiler: Her koşulda dayanıklı 10 ev bitkisi

Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…

10 saat önce

Zekeriyaköy’de Bir Villa Turundayız

İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…

10 saat önce

Mikrodalga nasıl temizlenir? Sirke ile tertemiz olsun

Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…

1 gün önce

Elma cipsi tarifi (Sağlıklı atıştırmalık)

. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…

1 gün önce