Kaktüs bakımı, çoğaltılması ve yetiştirilmesi ile ilgili püf noktalar son yıllarda merak konusu oldu. Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf, kaktüs bakımı ile ilgili püf noktaları Evim Dergisi için anlattı.
Kaktüsler son yıllarda evlerde çeşitli türleriyle yerlerini almaya başladı. Özellikle de bakımının kolay olmasından dolayı tercih ediliyor. Dikensiz türleri yani bilinen adıyla sukulentlerde en çok tercih edilenlerden.
Kaktüs ayrıca radyasyonu emdiği için hemen hemen herkes bulunduğu mekanlarda bakımını sağlamaya başladı.
Yeryüzünde 2000 den fazla kaktüs türü olduğu söyleniyor. Meksika, Orta ve Güney Amerika’da bazı türleri besin olarak tüketiliyor. Zehirli olan türlerinde eğer dikeni elinize batarsa önce his yetisi daha sonra baş dönmesi yaşamaya neden oluyor. Bazı türleri ahşap eşya yapımında kullanılıyor.
Kaktüs çeşitlerinde 200’den fazla cins ve 10.000 ‘in üzerinde tür bulunur. Türlerine göre 15 ila 300 yaşına kadar yaşayabilirler. Bunlar 3 alt familyaya ayrılırlar.
Pereskioideae: İnce ve uzun, çoğu hayla yapraklı kaktüsler
Opuntioideae: Gelişme noktalarından sürgün veren, yassı veya sütunumsu kaktüsler
Cereoideae: Diğer top ve sütun formlu kaktüsler
Kaktüs bakımında saksı ve toprak seçimi çok önemlidir. Özellikle saksının mutlaka hava deliklerinin bulunması gerekir. Son yıllarda dekoratif amaçlı bazı seramik kaplara dikmek için çakıl taşıyla drenaj sağlansa da yeteri kadar ve düzgün bir drenaj sağlanmazsa bitki kökleri kısa sürede çürür. Bu durum bitkinin ölümüne yol açar.
Kaktüs türleri genelde yavrulamaya müsait olduğu için bitkinin gelişimine uygun büyüklükte sonradan dereceli olarak büyütebileceğiniz saksılar tercih edilmelidir.
Çiçek toprağı ve kalın taneli kumu karıştırarak elde edeceğiniz kaktüs toprağını ister kendiniz ister kaktüs toprağı adı altında satın alarak temin edebilirsiniz. Suyu bünyesinde tutmayan bir toprak türü olması çok önemlidir. Kaktüs sulanmayı sever. Fakat gövdesine su değmesinden hoşlanmaz. Bu nedenle sulama yaparken toprağına doğru dökmeye çalışın.
Kaktüs bakımını iç mekanda yapacaksanız bulunduğu ortamın düzenli havalandırılması ve aydınlık olması bitkinin gelişimi açısından daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır. Eğer ılıman iklimin olduğu bir şehirde yaşıyorsanız bakımını sürekli olarak dış mekanda sağlamanız bitkinin gelişiminde büyük rol oynayacaktır. Dış mekanda bakılan kaktüslerden daha hızlı yavru elde edersiniz.
Kaktüsleri tohumla ,yavru ayırarak ya da kökten ayırmayla çoğaltabilirsiniz.
En çok tercih edilen yavru ayırma yönteminde düz uçlu steril bir bıçakla tek seferde yavruyu kaktüs gövdesinden ayırın. 24 saat dikmeden ayrılan kaktüsü bekletin. Kesilen ucun üzerinde zar oluşumu gözledikten sonra yeniden toprağa dikebilirsiniz. Ayrıca daha hızlı köklenmesini istiyorsanız kopan bir kaktüsün ucunu suda da köklendirebilirsiniz.
Kaktüs (Cactus) saksıların en sadık dostlarındandır.
Kaktüs ne zaman çiçek açar?: Türlerine göre farklılık gösterir.
Kaktüsler, kurakçıl bitkiler grubundandır. Çöl koşullarına kolaylıkla uyum sağlayabilirler. Doğada yaklaşık 60 familyada 300 türü bulunur.
Susuzluğa ve yüksek sıcaklıklara dayanabilmeleri için özel bir mekanizmaları vardır. Bu bitkilerin hücre özsuları yoğundur ve köklerinin topraktan suyu almaları için uyguladığı çekim kuvveti çok yüksektir.
Bazen aylarca süren kurak mevsimlerde, geceleri meydana gelen sisten bile su ihtiyaçlarını karşılayabilirler.
Kaktüsler renkli ve uzun ömürlü çiçek açtıkları için özel günlerde insanların birbirlerine hediye etmeleri özellikle Batı’da yaygın bir alışkanlıktır.
Evinizde kaktüs yetiştirmek isterseniz plastik ve seramik saksıları rahatlıkla kullanabilirsiniz. Çok az su isterler. Saksı altlarının delik olması su birikmesini önler ve köklerin ıslak kalmamasını sağlar.
Musluk suyu kullanmamaya dikkat edin. Çünkü klorlu su, bitkinin ölmesine neden olabilir. Çok sıcaklarda bile haftada bir kez sulamanız yeterlidir. Kış aylarında ve soğuk ortamlarda toprağı sürekli ıslak bırakmayın.
Kaktüslerin kökleri ince lifler şeklinde olduğu için çok derin toprak istemezler. Kumlu ve bir miktar çürüntülü toprak kaktüs yetiştirmek için uygundur. Saksısını her yıl değiştirirseniz gelişimi daha sağlıklı olur.
Genellikle güneşi ve sıcak ortamı sevdikleri için bol ışık alan cam önlerine yerleştirilmesi idealdir.
En kolay yol çelik alma yöntemiyle üretmektir. Çelik alma işlemini ilkbaharda yaparsanız daha iyi sonuç alırsınız. Hızlı köklenmesini istiyorsanız, aldığınız çeliği bir süre daha nemli ve kumlu bir toprakta kökleninceye kadar bekletin.
Kaktüs bakımında yapılan 5 büyük hata
Sukulent nedir ve nasıl bakılır? Sukulent bakımı püf noktalar
Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…
Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.
Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…
İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…
Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…
. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…