Evde Düzen

Kahve makinesi nasıl temizlenir? Ne sıklıkla temizlenmelidir?

Güzel, sıcak bir fincan kahve gibisi yoktur. Ancak kahve makinenizi birkaç hafta kullandıktan sonra, bir miktar kalsiyum birimi olduğunu ya da kahvenin tadının artık eskisi gibi olmadığını fark edebilirsiniz. Bunun sebebi muhtemelen kahve makinenizin güzel bir temizliğe ihtiyacı olmasıdır.

KAHVE MAKİNESİ TEMİZLENMEZSE NE OLUR?

French Press’lerin ve cezvelerin aksine, kahve makinesini yeterince temizlemek zordur ve evinizde en çok bakteri biriktiren şeylerden biri olabilir. Sıcak ve nemlidir ve bu da onu mikropların büyümesi ve gelişmesi için mükemmel bir yer yapar. Kahve makinenizi temizlemezseniz bu mikroplar kahvenize de karışabilir. Ya da kalsiyum birikintileri, makinenizde birikerek çalışmasını zorlaştırabilir.

Peki kahve makinesi ne sıklıkla ve nasıl temizlenmelidir?

KAHVE MAKİNESİ NE SIKLIKLA TEMİZLENMELİDİR?

Kahve makinesi her ay derinlemesine temizlenmelidir. Aylık temizlik, makinenizin ısıtma mekanizmalarının artıklardan ve birikintilerden uzak kalmasını sağlar.

Chip’e göre ise “Kahve makinesi her gün temizlenmeli. Çünkü;

  • Kireç ve eski kahve kalıntıları birikerek tadı etkileyebilir.
  • Suyun işlendiği her yerde kireç birikir. Bu nedenle uzmanlar ve kahve makinesi üreticileri her günün sonunda su haznesinin boşaltılıp silerek kurulanmasını öneriyor.
  • Uzun vadede sağlığınıza zararlı olabilecek küf ve mikroplar oluşabilir.
  • Sütün kullanıldığı ve çıkarılmadığı her yerde mikroplar ortaya çıkar. Makinenin süt tankının her gün durulanması gerekmektedir.”

KAHVE MAKİNESİ NASIL TEMİZLENİR?

Gerekli malzemeler;

  • Sıcak, sabunlu su
  • Bir sünger veya küçük bir fırça
  • Sirke
  • Temiz su
  • Bir mikrofiber bez veya kağıt havlu

Neyse ki, kahve makinenizi güzelce temizlemek oldukça kolaydır. İster klasik bir kahve makineniz, ister kapsüllü (Keurig veya Nespresso gibi) bir makineniz olsun, kahve makinenizin içini ve dışını gıcır gıcır olacak şekilde temizlemek için bu yöntemi kullanabilirsiniz.

  1. ADIM: GÜCÜ KAPATIN VE FİŞİ ÇEKİN – En önemlisi, kahve makinenizin kapalı ve fişinin çekili olduğundan emin olun. Şok olma şansını istemiyorsun.
  2. ADIM: PARÇALARI ÇIKARIN – Gerçekten derinlemesine bir temizlik elde etmek için makinenin çeşidine göre, kahvenin dolduğu bardağı ya da kabı, filtreleri ve diğer tüm ayrılabilir parçaları çıkarmanız gerekiyor. Çıkardığınız parçaları ılık, sabunlu suya koyun ve diğer bulaşıklar gibi yıkayın. Parçaları çıkardığınız alanları ise nemli bir bez ya da kağıt havlu ile silin. Bezin ulaşamayacağı noktaları fırça ile temizleyebilirsiniz.
  3. ADIM: SU VE SİRKE – Hem klasik damlama hem de pod kahve makinelerinde, eşit miktarda su ve sirkeden oluşan basit bir çözelti ile içindeki kalsiyum veya magnezyum birikiminden kurtulabilirsiniz. Karışımı su haznesine dökün, makineyi normalde yaptığınız gibi çalıştırın ve ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüz kadar devam edin – normalde iki tur su-sirke karışımı yeterli olacaktır. Ve elbette, bunu yaparken yakınınızda kirli suyu almak için bir kap bulundurun. Kalan sirkeyi temizlemek için makinenizden birkaç kez de sadece su geçirin. Bu, makinede sirke kalmamasını sağlar.
  4. ADIM: DIŞINI TEMİZLEYİN – Makineniz biraz kirli görünüyorsa, nemli bir bezle dışını nazikçe silin. Bu, tozu, su lekelerini veya kahve sıçramalarını giderecektir.
  5. ADIM: YENİDEN BİRLEŞTİRİN – Kahve makinenizin tüm parçaları temiz ve kuru olduğunda, makineyi tekrar monte edin.

Kahve nedir? Nasıl keşfedildi? Kahvesiz asla diyenlerdenseniz…

Filtre kahve nasıl yapılır? İşte mükemmel kahvenin püf noktası

Kupa bardaklardan çay ve kahve lekesi nasıl çıkar? Pratik yöntemler

Harika Pelin Şengül

Güncel yazılar

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi (Kolay tarif)

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…

2 saat önce

Duvar boyası rengi nasıl seçilir? Duvar boyarken nelere dikkat edilmeli?

Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.

4 saat önce

Bakımı kolay bitkiler: Her koşulda dayanıklı 10 ev bitkisi

Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…

5 saat önce

Zekeriyaköy’de Bir Villa Turundayız

İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…

5 saat önce

Mikrodalga nasıl temizlenir? Sirke ile tertemiz olsun

Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…

1 gün önce

Elma cipsi tarifi (Sağlıklı atıştırmalık)

. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…

1 gün önce