Yüzyıllardır içilen kahvenin kökleri 14. yüzyıla kadar gidiyor. İlk olarak Arabistan’ın güney bölgelerinde içilmeye başlamış. Kahve Yemen’den gelir sözünün kökleri tam olarak buna dayanıyor. Kahve çekirdekleri, Güney Amerika, Güneydoğu Asya, Afrika gibi sıcak iklimlerde yetişen kahve bitkisinden elde ediliyor. Çekirdeklerin kavrulma derecesi ise kahvenin lezzetini belirliyor. Kahve çekirdeklerinin nasıl öğütüldüğü ise Türk kahvesi, filtre kahve, espresso gibi farklı pişme yöntemlerini doğuruyor. İçeriğindeki kafein sebebiyle uyarıcı etkisi bulunan kahve, çeşitli dönemlerde yasaklanan bir içecek olarak da namını duyurmuş. Günümüzde ise hayatımızın vazgeçilmez lezzetlerinden biri.
İyi kahve nasıl olur, sorusunun yanıtını Coffeeway’den aldık:
Öncelikle kararında kavrulmuş kahve çekirdeklerinden damak tadına uygunu seçilmelidir. Seçilen harmanın, sevdiğiniz kahve içeceğine uygun ölçüde öğütülmesi gerektiği gibi kullandığınız makinaya uyan kıyımda olması da son derece önemlidir. Kalın öğütülmüş kahve çekirdeklerinden su hızla filtre olacağından kahve kıvamsız ve tatsız olur, ince öğütüldüğünde ise su yavaş ve geç filtreleneceğinden kahve acılaşır. Öğütülmüş kahvenin aroması kısa zamanda uçacağı düşünülürse tüketilecek kadar kahvenin öğütülmesi önerilir. Bu nedenle kahve tutkunları evlerinde değirmen bulundururlar. Kullanılan suyun kireç derecesinin de belirleyici etkisi olduğu yadsınamaz. Kahvenin aromasını bastırmaması için seçilen süt % 2 yağ oranında ve kesinlikle soğuk olmalıdır.