Evinize doğayı getirecek bu birbirinden güzel öneriler size de ilham verebilir. Alanlarınızın elverdiği ölçüde ve hayal ettiğiniz gibi, kendi iç mekan bahçenizi tasarlayabilirsiniz.
Doğanın bir parçası olmak bizim doğuştan gelen içgüdümüzdür. Çok eski çağlardan genlerimize işlemiş olan eğilimimiz artık beton yapılarla çevrili olmamıza rağmen halen varlığını sürdürüyor. Evimizde yeşillikler olması kendimizi daha rahat hissetmemizi sağlıyor. “Orman Terapisi” adı verilen, stresi azaltmamıza ve genel olarak iyi hissetmemize yardımcı olan bir terapi yöntemi bile var. Kısacası evimizde daha fazla yeşillik olması her zaman bize iyi geliyor. Bu yüzden biz de, hayatımıza tazelik ve canlılık katacak evde bahçe fikirlerinden küçük bir derleme yaptık.
MERDİVEN AĞI BAHÇESİ
Eğer bir merdiveniniz varsa, sıradan bir tırabzan yerine bir ağ yaptırabilirsiniz. Harika yeşilliklerle dolu saksıları ağın her yerine asarak bahçe duvarının muhteşem manzarasını yaşam alanınızda oluşturabilirsiniz. Ev bitkilerini dikey olarak koymak akılcı bir fikir. Bu sadece yerden tasarruf etmekle kalmaz, hoş bir görünüm de yaratırsınız. Ağ tırabzan, bitkileri daha kolay sulamanıza da yardımcı olur.
ASILABİLEN SAKSILAR
Bitkileri koymak için yeriniz kalmadı mı? Sorun değil! Onları bir telin üzerine asabilirsiniz. Saksılarınıza istediğiniz zaman erişebilirsiniz. Bu fikri, çalışma köşenizde uygulayabilirsiniz. Arada arkanıza yaslanmak, rahatlamak ve yeşil bir şeye bakmak istediğinizde iyi gelir.
BOHEM STİL SAKSI RAFLARI
Eviniz sahile yakın bir yerde bulunuyor ve içine büyüleyici bir bohem dekoru eklemek mi istiyorsunuz? Özgür bir ruhu yansıtan ve çeşitli dokuların eşleştiği boho stilini evinize taşıyacak basit fikirler tercih edebilirsiniz. Bohem stilinde yatak odanız bile bir iç mekan bahçesi olabilir. Küçük küçük saksılara yer açmak için, yatak başı duvarının üst kısmına basit bir raf kurulumu, rahatlatıcı bir oda için ihtiyaç duyacağınız tek şey olabilir.
YEŞİL VAHA
Asılı bitkiler, toprak kaplar ve ahşap kirişler… Bir duvarınızı eski mobilyalardan dönüştürülen ahşap parçalardan yapılmış raflarla süsleyin. Saksılarınızı ise rafların üzerine yerleştirin ve keyfinize bakın.
YEŞİLLİK DUVARI
Güneş ışığını doğrudan içeriye alan bir pencereniz varsa, stor ya da perde takmak için paranızı boşa harcamayın. Bunun yerine, bütün bir cam boyunca raf yerleştirin ve üzerini her çeşit saksı bitkisi ile doldurun! Sabahları sizi karşılayan ışınları filtreleyen tatlı yeşilliklere sahip olmak iyi hissettirir.
SANDIKLARDAKİ SAKSILAR
Çok yönlü ve ucuz olan kasalar, en iyi kendin yap malzemelerinden biridir. Kasaların basit bir şekilde düzenlenmesiyle, saksılarınızı koymak için, size özel ve harika görünümlü raflara da kavuşursunuz.
SAKSI MERDİVENİ
Merdivenler sadece yüksek ve ulaşılmaz yerlere yetişebilmek için kullanılmaz, aynı zamanda saksılarınız için de iyi bir raf görevi görür. Rustik bir merdiven, etrafındaki diğer rustik dekoratif eşyaları da tamamlar. Onu, saksılı bitkilerinizi toplamak için ideal bir platform olarak kullanabilirsiniz.
TAVANA ASILAN SAKSILAR
Bitkiler eve renk, tazelik ve canlılık getirirler, bakımları da çok yorucu değildir. Bunun için saksıları yere koymak yerine tavana asmayı deneyebilirsiniz. Tavana monte edilmiş raylar ve raylardan aşağıya sarkan iplerle son derece basit bir kurulum evinize yeni bir görünüm katar. Hatta etrafına sarılmış ışıklar da harika olur. Böylelikle saksılarınız, gerektiğinde romantik gece ışıklarının görkemli bir gösterisine de dönüşebilir.
SEPERATÖR SAKSI RAFLARI
İki farklı alanı birbirinden ayırmak için insanlar genellikle seperatör işlevi görevi gören bir duvarı tercih eder. Ama siz duvar yerine saksı rafları kullanabilirsiniz. Çelik kablolarla destekleyeceğiniz rafları tavana sıkıca sabitleyin. Her rafta bulunan deliklere ise saksıları yerleştirerek düzenlemeyi tamamlayın.
SOLARYUM SERA
Marie Kondo’nun “Hayatı Sadeleştirmek İçin Derle, Topla, Rahatla: Japon Toplama ve Düzenleme Sanatı” adlı kitabının sayfalarında gezinirken doğal yeşilliklerle çevrili olduğunuzu hayal edin. Belki de en verimli zamanınız bu olacak. Güzel sabah ışığı geniş camlardan geçerek bu alanı bitki yetiştirmek için ideal bir yer yapabilir. Bunun da ötesinde, farklı bitki karışımlarına sahip olmak, hayatın stresinden uzaklaşmanızı sağlar.
ALTERNATİF SAKSI RAFLARI
Normal rafların yanı sıra bitki ve aromatik otlarınızı büyütmek için de saksı rafları kullanabilirsiniz. Ayrıca saksı raflarının altına kapalı mekânlarda bitki yetiştirmek için gerekli olan doğru spektrumda ışık yayan aydınlatma armatürleri de yerleştirebilirsiniz. Böylece iç mekânlarda bitkileriniz gelişebilmek için yeterli ışığı da alabilir. Yemeklerinize en taze bitkileri koyabilmeniz için mutfağınızda yer verebileceğiniz bu raflar, yaratıcı bir çözüm de olur.
İÇ MEKÂN BAHÇE ALANI
Kalabalık kentlerde yaşayanlar için, doğa ile kişisel temas halinde olmak gün geçtikçe daha da nadir hale geliyor. Bu yüzden doğayı eve getirmek gerçekten harika bir fikir. Mesela bir çatı katında yaşıyorsanız, doğal ışığın içeri girmesini sağlamak için şeffaf bir çatı planlayabilirsiniz. Bu mekanın biraz ısınmasına neden olsada çatınızın altında bir bahçeye sahip olmak gerçekten mükemmel olur.
YEŞİL SARMAL
Balkon duvarınızın bir kısmını sarıp sarmalayacak sarmaşık bitkilerini kullanmak harika bir fikir. Çünkü duvarın bu kısmı bu sayede hiçbir zaman boş kalmaz.
Kaynak: Homelysmart.com
HAZIRLAYAN: SEVDA BARANDIR
Bahçe için yapımı kolay ve şık mozaik dekorasyon fikirleri: 9 örnek