Hobi nedir? Faydaları nelerdir? Pek çok kişi bir hobi edinerek zamanını değerlendirmek ister. Peki hobi ne anlama geliyor? Hobi çeşitleri nelerdir? İşte A’dan Z’ye hobi hakkında tüm detaylar…
Hobi veya uğraşı, yapılması gerekli veya zorunlu olmayan kişinin kendi mesleği dahilinde veya farklı meslek türüne giren genellikle boşta kalan zamanları değerlendirme amacıyla yapılan yetenek beceri geliştirici oyalayıcı iş fiil faaliyetlerinin bütününe verilen genel adlandırma.
Hobi konusuna en ilgili olan kişiler gençler ve emekli olmuş insanlardır. Emekli olduktan sonra kendisini boşlukta hisseden kişi, kendine bir meşgale arayışına girer. Böylece eğlenmesine, keyif almasına izin veren tamamen kendi tercihi olan bir uğraş edinir. Bir uğraş edindiklerinde kendilerinin hala işe yarar olduğunu ispat edeceklerini düşünürler. Orta dönem ise hobi edinmek bakımından daha sakindir. Yetişkinlik döneminde insanlar çocuk büyütmekle ya da çalışarak geçimlerini sağlamakla meşguldür.
Daha sakin ve kısa sürelerde uygulanabilecek, yorucu olmayan hobiler tercih edilir. Hobi terimini kısaca anlatacak olursak, insanların hayatlarında eğlenceli vakitler geçirmelerini sağlayan, keyif verici, el becerilerini veya hangi alana yönelmişlerse o alanda kendilerini geliştirmelerini sağlayan aktivitelerdir.
Hobi sahibi kişilerin sosyal hayatında olumlu etkiler kendisini göstermeye başlamıştır. Özellikle yoğun ve stresli bir yaşamınız varsa kendinize hobi edinerek bir iyilik yapmalısınız. Boş zamanlarda da bir şeyler öğrenmek, zamanı kaliteli geçirmek, belki bir şeyler üretmek kişilere kendisini iyi hissettirecektir. Hobi edinmek kişiyi stresten uzaklaştırmaktadır. Öyle ki bazı gelişmiş ülkelerde psikoterapilerde tedavi yöntemi olarak uygulanıldığı da olmaktadır. Kişinin kendisini zekâ ve beceri yönünden keşfetmesi, sosyal hayatına farklı bir yön getirecektir. Hobi edinmek herkes için faydalıdır. Geçmiş tarihte padişahların bile kendilerine göre bir hobisi bulunmaktaydı.
Teknolojinin gelişme göstermesi ile beraber kişilerin üzerindeki iş yükü artmıştır. Bu durum beraberinde çeşitli birçok sorumluluk ve stres de getirmiştir. Kendilerini işine adayan insanlar boş zamanlarının olmadığını düşünebilir ki bu tamamen yanlış bir düşüncedir. Mutlaka herkesin yarım saat de olsa boş vakti vardır. Hobi edindiğinizde daha sakin, mutlu ve sosyal hissedeceğinizi anlayacaksınız. Karşınızdaki kişilerle sohbet edebilme, ortamlara katılabilme yetinizde artış olacaktır.
Yeni ilgi alanınızdan arkadaş çevrenize bahsedebilirsiniz. Böylece kendinizi sosyal ortamlarda daha etkin hale getirebilir, dikkatleri üzerinize çekebilirsiniz. Arkadaşlarınız sizinle ve yeni hobinizle ilgilenmekten zevk duyacaktır. Ancak seçeceğiniz hobinin ilgi alanınızda olması ve severek yapmanız en mühimidir. Başka hobilerle uğraşan arkadaşlarınız da olacaktır mutlaka. Böylece siz de diğer kişilerin hobilerini keşfedebileceksiniz. Ortamdaki fikir alışverişlerinde ciddi oranda artış yaşanacaktır. Ardından bir bakacaksınız; çevrenizdeki insan sayısında artış olmuş. Birlikte vakit geçirebileceğiniz onlarca yeni arkadaş edinebilirsiniz.
Hobi alanınız dışarıda kalabalık ortamlarda ise yeni insanlarla tanışmak için fırsatınız var demektir. Arkadaşların çok olması ve bu arkadaşlar tarafından sevilmek; hobi edinmenin yan etkisidir denebilir ve bu durum mutlaka herkese iyi gelecektir. Kısacası hobi, kişilerin toplu yaşama kurallarını öğrenmesi için, keşif yeteneğinin gelişmesi için, iletişim kurma yetisini güçlendirmek için, yalnızlığın yok olması ve kendini ifade edebilme yetisini güçlendirmek için oldukça etkili ve gerekli bir kavramdır.
Hobi nedir? sorusunu yanıtladık. Peki hobi çeşitleri nelerdir? Hazır satılan parçaları tamamlayarak uygulanan model uçak yapımı, ilginizi çekebilir. Zamanınız oldukça geniş bir kısmını alan bu hobi, düşünce gücünüzün gelişmesine yardımcı olacaktır.
Deniz olan bir bölgede yaşıyorsanız ve özellikle de emekliyseniz; balık tutmaktan iyisi yoktur. Yorucu olmayan, neticesinde de lezzetli ve sağlıklı balıkların tutulduğu bu hobi, balık tutulan ortamda yeni arkadaşlar edinmenize de yardımcı olur.
Ahşap işleri ile uğraşacak, tablolar, minik süs eşyaları, oyuncaklar yapabilirsiniz. Tamamen el becerisini geliştirmeye yönelik bu uğraş, arkadaş çevrenizde ilgi ile karşılanacaktır.
Zaman içerisinde eskimiş, yıpranmış ahşap eşyaları ya da hiç el değmemiş ham malzemeyi boya ve çeşitli malzemelerle yeniden kullanılır hale getirme işlemine ahşap boyama denir. Bunu yaparken ortaya çıkacak ürün tamamen sizin zevkinize ve yaratıcılığınıza kalmıştır. Ahşap boyama tekniği sayesinde evde eskiyen fakat atmaya kıyamadığınız çeyizlik sandığınıza yepyeni bir görünüm verebilir ve uzun yıllar daha anılarınıza ortak olmasını sağlayabilirsiniz.
Veya bir yerde modelini çok beğendiğiniz bir sehpa buldunuz, ancak rengi mobilyalarınıza uymuyor. Satın aldıktan sonra tamamen kendi zevkinize göre boyayıp yeniden tasarlamanız mümkün. Bunun yanında ev hanımları için bir ek gelir kapısı bile olabilir. Evde çok az masraflarla yaptığınız ahşap tepsi, vazo, masa gibi eşyaları satabilir, aile bütçesine katkı sağlayabilirsiniz.
Ahşap boyamada genel olarak boya, fırça, vernik, zımpara, macun, sim gibi malzemeler kullanılmaktadır. Yapılacak ilk işlem boyanacak malzemeyi boya işlemine hazırlamaktır. Çünkü boyanacak malzemenin dış görüntüsü ve kalitesi boya tutması açısından önemli bir etkendir. Eğer boşluklar varsa öncelikle macun ile bu boşluklar doldurulur. Kuruması beklenir. Kuruduktan sonra yüzeyin pürüzsüz olması için zımparalama işlemi yapılır. Yüzeyin tamamen pürüzsüz ve temiz olması şarttır. Aksi takdirde boyama işleminden istenilen sonuç alınamaz.
Boyanacak malzeme hazırlandıktan sonra boyama işlemine geçilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus boyanın kıvamıdır. Ne çok akışkan ne de çok koyu olmalıdır. Eğer çok akışkan olursa malzeme boyayı emmez, çok koyu olursa da pütürlükler oluşur. Bu yüzden boyanın kıvamı iyi ayarlanmalıdır. Küçük bir kap içerisinde su yardımıyla boyanın yoğunluğunu azaltabilirsiniz. Sıvı olursa bir miktar daha boya ekleyerek ideal kıvamı bulmaya çalışmalısınız.
Çoğu kişiye göre en rahatlatıcı hobilerden birisidir suluboya çalışmaları. Suluboya kullanım olarak en çok tercih edilen ve yaygın bir boya türüdür. Okul öncesi eğitimden tutun profesyonel hayata kadar her noktada kendine yer bulmuştur. Bir çok ressamın “harika” olarak nitelendirilebilen sanatsal suluboya çalışmaları mevcuttur. Bazen mükemmel eserler çıkartmak için yeteneğe ihtiyaç vardır bazense yetenek vardır ancak teknik bilgi hiç yoktur. Suluboya hakkında ihtiyacınız olacak genel bilgilere bu makale ile ulaşmış olacaksınız.Gelin biraz detaylarına inelim belki sizler de hemen çalışmalara başlarsınız.
Suluboya; su ile karıştırılarak kullanılan bir boya türüdür. Suluboya tekniğinde sadece suluboya adı verilen (kuruboya) ve suya ihtiyaç olur. Fırça suya batırıldıktan sonra boyanın üzerinde gezdirilir ve çözülen boya fırça ucuna alınmış olur. Fırça ucundaki boyanın resim kağıdına sürülmesi ile boyama işlemi gerçekleşmiş olur. Çok basit ve yaygın bir boyama tekniğidir.
Bu teknikte boya yaparken dikkat edilmesi gereken unsurlardan birinin suyla yapılan ve çabuk kuruyan bir boyama tekniği olduğudur. Bu sebeple sulu boya yaparken öncesinde tüm malzemelerin eksiksiz olarak hazırlanması gerekmektedir.
İyi bir sulu boya çalışması için kullanılacak ve önceden hazırlanması gereken malzemeler şu şekilde olmalıdır;
Kağıdın kendi beyazlığından faydalanın
Suluboya çalışmalarında palette bulunan beyaz renk, ton ayarlamak dışında pek tercih edilmemelidir. Mesela kağıdınızda beyaz renk kullanacaksanız burada kağıdın kendi beyazlığını kullanmak daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır.
Kağıdınızı çok iyi kullanmalısınız. Çalışma öncesinde mutlaka taslak oluşturmalı ve kağıdın hangi bölgesinde nasıl çalışacağınızı çok iyi bilmelisiniz. Böylece daha kolay bir iş gerçekleştirebileceğiniz gibi kafanızdaki fikirlerin tamamını uygulayabilir olacaksınız.
Suluboya fırçalarını temizlerken kimyasal ve türevi olan hiç bir temizlik malzemesi kullanmamalısınız. Resim fırçası temizliği oda ısında bulunan temiz su ile yapılmaktadır. Boyalı fırça yaklaşık 30 saniye kadar temiz su içerisinde sallandığında temizliği tamamlanmış olur. Kuru peçete veya kağıt havlu üzerine yan yatırdığınız temiz fırçalar kurumaya bırakılır. Fırça uçlarını bezlerle çekerek silmemelisiniz, bu yöntem fırça uçlarının kopmasına neden olabilir. Aynı zamanda fırçalar bir sonraki kullanıma kadar su içerinde bırakılmamalıdır. Belli bir süre su içerisinde bekleyen fırçalar zamanla deforme olurlar.
İç Mimar Gizem Uçkun Tiryaki
Hobi nedir? sorusunun yanıtının ardından aşağıdaki yazımızdan hobi çeşitlerine de gözatabilirsiniz.
Evde yapılabilecek hobiler: Karantina günlerinde yapılan ilham verici projeler!
Anne-kıza hem hobi hem dinlenme odası! İşte öncesi ve sonrası
Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…
Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.
Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…
İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…
Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…
. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…