Evdeki basit işlerden en zor işlere kadar baş vurduğumuz küçük yardımcılar onlar. Doğru sonuçlar için vida ve dübelleri yakından tanıyalım.
Duvara çerçeve asmak, raf monte etmek ya da tavana perde rayı takmak, küçük düzenlemeler gerektiren işlerin başında geliyor. Matkap ve çekiç kullanmayı bilen herkes bu tarz durumların altından kolaylıkla kalkabilir. Ancak kalıcı bir sonuç elde edebilmek için, düzgün sabitleyiciler yani monte edilecek eşyanın yapısına ve ağırlığına uygun dübeller kullanmak gerekiyor.
Düz ya da engebeli duvar yüzeyleri için yüzlerce dübel modeli bulunuyor. Sentetik malzemeden ya da metalden yapılmış bu ürünler, tahta veya metal vidalar ile birlikte kullanılıyor.
Çapı 5 ile 8 milimetre arasındaki standart plastik dübel, referans model olarak kabul edilir. Dolgun ya da gözenekli tüm malzemelerde, monte edilecek eşyanın ağırlığı orta seviyeyi geçmediği takdirde rahatlıkla kullanılabilir.
Düz duvara monte edilen eşyanın ağır olması durumunda, metal vida veya civata başlıklı, metal ya da naylon dübellerden yararlanılır. Gözenekli malzemeler için ise duvarın arkasına geçen metal ya da plastik modeller gerekir.
Vidanın ve matkap ucunun çapı ambalajda belirtilir. Yerinden çıkmasını engellemek için bu ölçülere dikkat etmek şart. Eğer delik küçük gelirse, vida tam olarak duvarın içine giremez, bu yüzden duvarı dübelin uzunluğundan 5 ile 10 milimetre fazla delmek akıllıca.
Fotoğraflar sırasıyla: Sunta vidası, geniş başlıklı dübel, sac vidası, plastik dübel ve kancalı vida, metrik vida, dübel, inşaat çivisi.