Değişimin en pratik yolu eşyaları, aksesuarları boyamak. Peki, her şey boyanabilir mi ve nasıl? Cevabı yapılması ve yapılmaması gerekenlerde gizli.
• Lakeyi düzgünce çıkarmaya çalışın. Bunun için önce yüzeyleri zımparalamak gerekiyor. İşe 150’lik kum zımpara ile başlayın, 220’lik ince zımpara ile devam edin. Çatlak ve delikler boyayı zor emer, bu yüzden önce boya/lake sökücü uygulayın ve sonra çok ince (0 numara) su zımparasıyla yeniden zımparalayın.
• Mevcut cilanın üzerini boyamayın. Ahşap yüzeylere uygulanan cilalar yüzeylerde çizilmeye, darbeye karşı emici olmayan koruyucu bir kalkan oluşturur. Bu yüzden eğer yüzeydeki mevcut cilayı/lakeyi sökmeden boyarsanız boya yüzeyde kabarır ve çabucak soyulur.
Derz boyası teknik olarak içine boya katkısı yapılmış epoksi esaslı izolasyon malzemesi. Farklı renk seçenekleri ile hazırlanır ve bu şekilde satışa sunulur.
Seramik yüzeye taşarsa üzülmeyin. Bunları bir sünger ile ovabilirsiniz. Kurumuş boya lekelerini düz uçlu bir jiletle dikkatlice kazıyarak çıkarabilirsiniz.
Temizlemek için acele davranmayın. Çoğunlukla yağ ve yiyecek lekeleri oluşur. Bunları fosfat içermeyen, TSP tipi (boya için evsel yüzey hazırlayan temizleyici ) veya sadece yağ gidericilerle silebilirsiniz.
Boyayla yenileme projenizi aceleye getirmeyin. Tüm hazırlık, temizlik ve boya aşamaları için en az iki haftaya ihtiyacınız olacak. İstediğiniz gibi güzel neticelenmesi için doğru bir planlama yapın ve planın dışına çıkmamaya çalışın.
• Cam yüzeyleri boyarken önce astar boya uygulayın. Bu esas boyanın yüzeyde kalıcı olmasını ve pürüzlenmesini engeller. İyi sonuç almak için kalınca bir kat yerine ince iki kat uygulayın.
• Cam yüzeyleri boyarken ters çevirmeyin. Bu, boya boşluklarına sebep olur. Ancak şişeya da kavanoz gibi küçük cam yüzeyleri boyarken en iyi sonuç için yüksekçe bir ızgaranın üzerine doğru yan yatırıp çevirerek boyanın heryere değmesini sağlayın. Boyanın değmediği noktalar olursa da endişelenmeyin. Kuruduktan sonra küçük bir fırça ile düzeltebilirsiniz.
• Yağlı boya kullanmayı planlıyorsanız iki kere düşünün. Doğa dostu olmayan bu tarz boyaların temizliği de oldukça zahmetli. Ancak buna karşılık zemin için dayanıklılık, örtücülük ve tutuş önemliyse diğer seçeneklerle kıyaslanamaz. Lateks boya seçeneğini tercih edecekseniz zemin için özel üretilenleri inceleyin. Eğer önceliğiniz aşınmaya karşı dayanıklılıksa en ideali poliüretan esaslı olanlar.
• Saksıları boyamadan önce ılık suyla yıkayın ve naylon bir fırça ile zımparalayın. Bu saksı yüzeyindeki beyaz lekelelere sebep olan mineralleri ve ağır bitki tuzlarını temizler. Daha sonra saksıları iyice kurumaya bırakın.
• Eğer saksıda renkleri sabitlemek istiyorsanız standart maskeleme bandı kullanmayın. Çünkü çıkarırken boyadığınız kısımları da sökebilir. Bunun yerine hassas yüzeyler için olan hafif yapışkanlı bantlar tercih edin.
• Küçük silindir sünger fırça kullanırsanız bu yöntem daha kontrollü bir uygulama sağlar. Boya damlatmaz ve yüzeyde daha doygun bir doku verir.
• Kusursuz ve mükemmel bir görünüm istiyorsanız, çok dikkatli ve eli titremeyen biri bile olsanız baskı tekniği size göre değil. Çünkü baskı tekniğinin güzelliği keskin ve net çizgiler yerine gelişigüzel ve dağınık bir stili yansıtmasıdır.
HAZIRLAYAN PELİN ÖZKUL
Her şey boyanabilir mi? İşte boya ile baştan yaratılan yazlık ev…
Boya ile neler yapabileceğinizi merak ediyor ve daha fazla pratik fikir araştırıyorsanız “Dekorasyon” sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Her şey boyanabilir mi? içeriğimizi beğendiyseniz diğer içeriklerimizi de incelemelisiniz…