Evde işlevsellik oldukça önemli. Özellikle dar alanların kullanılabilirliği işlevselliğe bağlı. Peki hangi alan nasıl daha işlevsel hale getirilebilir? Antreden kapı arkalarına, merdivenlerden duvarlara kadar pek çok alan daha işlevsel hale getirilebilir. Sizler için birkaç önerimiz var.
Antre ıvır zıvırın en çok toplaştığı, dağınıklığın hiç eksilmediği ve aynı zamanda da evin en dar alanlarından biri. Buna rağmen evin girişi olduğu için buradaki düzen büyük ölçüde ruh halimizi etkiler. Ayakkabıları, anahtarları, açılmamış zarfları, şemsiye ve kabanları yerli yerinde görmek isteriz. Alanınız dar, biçimsiz olabilir ama yapabilecekleriniz pek çok. Yaratıcı, pratik çözümlerle antrede de çarpıcı köşeler, işlevsel alanlar yaratabilirsiniz.
Ayakkabı ve kabanlar için boydan boya bir dolap sistemi geliştirebilirsiniz. Hatta dolabın bir bölümünü bank olarak tasarlayarak burada oturabileceğiniz bir dinlenme köşesi bile yaratabilirsiniz.Böylece şık görünümlü işlevsel bir alan yaratmanız mümkün olur.
Büyük dağınıklık yaratan küçük aksesuarlar için raf ve sepetlerden faydalanabilirsiniz. Anahtar ve evrakları bu alanda saklayabilirsiniz.
Dar bir girişiniz ve sınırlı bütçeniz varsa tavandan asma bir ray sistemiyle atkı, mont, şemsiye gibi aksesuarlar için hesaplı bir çözüm geliştirebilirsiniz.
En dar alanlara yapılan en şık banyolar! Hepsi birbirinden güzel
Kapı arkalarını ya da girintileri portmanto gibi kullanabilirsiniz. Dağınıklığı da böylece gizlemiş olursunuz.
Antreniz darsa zemin ve duvarlarda beyaz renk kullanarak onu olduğundan daha geniş gösterebilirsiniz. Özellikle antrede kullandığınız mobilyalarda beyaz rengi tercih etmeniz de bu yönde bir iyileşme sağlayacaktır.
Antrede askıların bulunduğu girintileri farklılaştırmak burada şık görünümlü bir köşe yaratmak için duvar kağıtları kullanabilirsiniz. Karışık desenli duvar kağıtları ile dikkati desene çekmiş olursunuz.
Antrede merdiven gibi ne işe yarayacak dediğiniz şeyler hem çok dekoratif durabilir hem de atkı, şemsiye gibi aksesuarları koymak için iyi bir çözüm olabilir. Burada kullanacağınız büyükçe bir ayna mekanı daha geniş ve ışıklı gösterir.
Girintileri ekonomik çözümle bir raf sistemi yapabilirsiniz. Alanın ölçüsüne uygun parçalar kestirerek bir dolap sistemi oluşturabilir, dolabı şık göstermek için raf aralarını duvar kağıdı ile kaplayabilirsiniz.
İster çocuk odaları için olsun, ister kitaplar ya da sizin kendinize ait bir çalışma köşesi için çalışma alanları da son derece sıkıntılı durumlar yaratabilir. Kitapları nereye koyacağınızdan çalışma alanının darlığına kadar pek çok problem sizi bekliyor olabilir.
En basitinden bir çalışma alanı yaratacak bir köşeniz olmayabilir. Benzer şekilde çocuğunuzun odasına sadece bir yatak ve dolap sığdıracak kadar alanınız olabilir. Tüm bunların da aslında kendi içinde çözümleri var.
Çalışma alanı yaratabilmek için boş bir odanız olması gerekmiyor. İnce uzun bir dresuarla antrede bile böyle bir alan yaratabilirsiniz.
Boydan boya kitaplıklarla köşeleri ve duvar alanının tamamını değerlendirmek mümkün. Üst raflara erişim ise bir merdiven yardımıyla son derece pratik bir hale geliyor.
Merdivenli bir katlı sistem tasarlayarak birden fazla amaca hizmet eden alanlar oluşturabilirsiniz. Örneğin üst bölümü çalışma alanı olan alt bölümü ise gündüz oturma alanı geceyse yatak olarak kullanılabilen bir sistem özellikle çocuk odaları için ideal olabilir.
Kapalı kapakların ardında kim ne olduğunu nereden bilebilir ki? Dolap gibi görünen bir çalışma alanı planlayarak işlevsel bir kombinasyon sağlayabilirsiniz.
Duvarda kullanacağınız raf sistemleriyle hem kitaplarınız için depolama alanı hem de açılır sistemli bir oturma üntesiyle uygun bir oturma alanı yaratabilirsiniz.
Odalarınızdan birinin duvarı uygunsa bu alanda bir çalışma köşesi yaratabilirsiniz. Sandıklı oturaklar ve raflarla depolama içinde ekstra alanlar düşünülebilir.
Şömine üzeri, pencere kenarı, pervaz üstü ya da duvar nişi gibi alanların tamamını aynı renk ve formdaki raf üniteleriyle değerlendirebilirsiniz.
Açılır kapaklı sistemler, L formlu masalar fazladan çalışma alanı yaratmak için ideal. Bu tarz boydan boya ünitelerde birden fazla kişi de rahatlıkla çalışabilir.
Mutfak, banyo, antre, giysi odası ya da çamaşırlık. Sizin sorununuz hangisi?Kıyafetleri, kirlileri, mutfaktaki erzakları, ütü ve süpürge gibi elektrikli gereçleri koyacak yer bulmakta zorlanıyorsanız akıllı depolama önerileri ile sorununuzun üstesinden gelebilirsiniz.
Banyodaki fazlalıklardan basit bir dolap iskeleti ile kurtulabilirsiniz. Kapaklar bütçenizi sarsıyorsa renkli kumaşlardan perde tasarlayarak dolapları örtebilirsiniz.
Çalışma odanızda sadece tek bir amaca hizmet eden bir uzanma koltuğu ya da kanepe kullanmak yerine depolama üniteli bir kanepe ya da yatak tercih edebilirsiniz.
L mutfaklar kullanım açısından çok pratik ancak mimari olarak her mutfak bu tarz bir tasarım için uygun olmayabiliyor. Dar, uzun bir mutfağınız varsa derinliği fazla olmayan bir tezgah sistemi ile hem çalışma hem de depolama için ekstra bir alan kazanabilirsiniz.
Biçimsiz girintilerde uygun şekil ve ebattaki dolapları kullanarak amacınıza hizmet eden bir depolama ünitesi yaratabilirsiniz. Hatta girintilerin yarattığı karanlık atmosferi engellemek için ayna ve aydınlatmalar imdadınıza yetişebilir.
Pencere pervazlarının altına, eğer uygunsa, ufak raflar yaparak ihtiyacınız olan kumanda, dergi kitap, gözlük gibi eşyaları burada saklayabilirsiniz.
Kapı girişinde depolama üniteli bir bank kullanabilir fazlalıkları burada saklayabilirsiniz. Üstelik depolama olarak kullandığınız bu ünite herkesçe oturmak için kullandığınız şirin bir köşe olarak algılanabilir. Depolamanın şık bir hali diyebilirsiniz.
Evim Dergisi 2012
Odanız ne kadar kullanışlı? Odaları daha işlevsel hale getirin