Haziran ayında bitkiler için yapılması gerekenler nelerdir? Ay evrelerinin dönüşümleriyle uygulanan bahçecilik çok eski yıllara dayanan bir yöntem. Eski bir kültür olmasının yanında elbette bilimsel bir gerçekçiliğe de dayanıyor. Bu rehber doğrultusunda siz de her ay Ay takvimine göre bahçe işleri ile buluşabilirsiniz.
- İlginizi çekebilir: Haziran ayında açan çiçekler nelerdir? Kısa bakım tüyoları
- Haziran ayında dikilen bitkiler nelerdir? İşte en güzel çiçekler
HAZİRAN AYI GEÇMEDEN BUNLARI MUTLAKA YAPIN
- Lavanta çiçeklerini koparıp keklerinizi, tatlılarınızı süsleyin. Lavantanın mevsimi. Onlara içeride de yer açın.
- Seranızı düzenli olarak havalandırın.
- Çimlerinizi düzenli olarak biçin.
- Mevsimlik çiçekleri bahçeye, saksılara davet edin, renklerin tadını çıkarın.
- Uzun boylu bitkilere destek çubuğu ile yardımcı olun.
İlginizi çekebilir: Saksıda lavanta bakımı nasıl yapılır? Lavanta saksıda yetişir mi?
AY TAKVİMİNE GÖRE HAZİRAN AYINDA BİTKİLER İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Geçmişten günümüze çiftçiler ve bahçeseverler bitkilerin bakımı, sulaması ve gelişimi için Ay’ın rehberliğinde kendilerine bir yol haritası oluşturuyorlar. Doğaya kulak verip, onu anlayıp, uygulama yaptıkları için daha verimli ürünler hasat edebiliyor, daha kokulu ve uzun ömürlü çiçeklere sahip olabiliyorlar. Ay döngüsünü takip ederek oluşturulan sistem sayesinde siz de bahçenizin ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz. Bitkilerin ayın evrelerine bağlı olarak neler istediklerini keşfedebilirsiniz.
Bitkilerin de günlük bir ritimleri bulunuyor. Nasıl mı? Öz suları öğleden sonra yapraklardan kök kısmına iniyor. Sabah saatlerinde ise bitki öz suları köklerden yukarı doğru çıkıyor. Bundan dolayı sabah saatlerinde bitkiler daha taze ve şişkin bir görüntüye sahiptir. Bu özelliğinden dolayı yaprağı yenebilen sebzelerin sabah saatlerinde hasat edilmesi önerilir. Ay hareketlerine göre toprakta bulunan nem ve su miktarı farklılık gösterdiği için bunu dikkate alarak sulama yapmalısınız.
HAZIRLAYAN SELEN TANYERİ / PEYZAJ MİMARI
HAZİRAN AYINDA BİTKİLER İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
AYIN HAREKETLERİ: 28 gün süren ay döngüsü 14’er günlük yükselen ay ve alçalan ay evrelerinden oluşmaktadır. İlk 14 günlük evre “büyüme” evresi olarak bilinir. Bu dönemde; bitkilerin öz suyu toprak üstüne doğru hareket eder. Ayın çekim gücünün arttığı bir dönem olduğu için bu durum bitkilerin yapraklanma hızını artırır. Özellikle yaprağı yenen, yukarıya doğru gelişen bitkileri ekmek isterseniz ya da mevcut olanların bakımı için uygun bir dönemdir. Bu evrede tohum ekimi için önerilenler; domates, patlıcan gibi sebzeler. Meyve ve sebzeler dolunaya yakın hasat edilirse daha lezzetli ve sulu olur. İkinci 14 günlük evre ise “küçülme” evresi olup dolunay ile başlayıp yeni ay ile tamamlanır. Küçülen ay zamanında; öz suyu köklere doğru geri gider. Kökleri yenilebilen bitkilerin ekimi, bakımı için en uygun dönemdir. Küçülme evresi bahçede toprakla ilgili işlemlerin yapılması gereken bir zaman dilimidir. Bunun sebebi, bitki özlerinin toprağa doğru hareket halinde olmasıdır. Dikim ve ekim işlemleri ayın ikinci evresinde daha verimli olur, fidan ve ağaçlarınızı dikmek için en ideal dönem bu evredir. Bitkilerinizi budama, toprak temizliği ve gübreleme işleriniz için de en verimli zaman yine bu dönemdir. Yeni Ay döneminde Ay’ın güçlü etkilerini hissederiz. Bitkilerdeki öz su uyarılır. Hasta dalları budamak için ideal bir zamandır. Dolunay dönemi ise; tıpkı bizlerin de hissettiği gibi çok güçlü bir enerji serbest kalır. Bunun için bugünlerde en ideali, bahçede mola vermektir!
YAPILACAK İŞLER: Haziran ayında bitkiler için yapılması gerekenler şu şekilde; Haziran ayının ilk günlerinde Ay takvimine göre (1-2-3 Haziran) sulama yapabilirsiniz. Ama bunun yanında meyvelerinizi hasat etmek için beklemelisiniz. Çimlerinizi biçebilirsiniz. Çimlerde bozulmalar görürseniz yama yaparak yenileyebilirsiniz. Mevsimlik çiçeklerde bozulan çiçekleri kesebilirsiniz. Bahçeye sağlıklı renkli çiçekler eklemeyi unutmayın.
4-5 Haziran günlerinde ise yabani otları temizleyin. Kimyasal karışımlar yerine en ideal çözümün elle koparmak olduğunu unutmayın.
4-8 Haziran döneminde meyve bahçenizde olgunlaşan meyveleri toplayın ve fazlasını dondurucuya koyun. Bu sayede kış günlerinde lezzetli meyveleri tadabilirsiniz.
9-22 Haziran arasında bahçede yeni ekim veya dikim yapabilirsiniz. Petunyaları pencere önüne alabilir veya bahçede çiçek tarhlarının içine dikebilirsiniz.
11-13 Haziran’da yapraklı sebzelerin ekim ve dikimi için uygun bir dönem.
14-15 Haziran’da ise meyvelerin ekim veya dikimlerini yapabilirsiniz. Bugünlerde gübreleme yapmamalısınız, bitkilerde yanma veya kurumalar görülebilir.
18-19 Haziran’da ilk dördün döneme girildiği için aşırı sulama yapmamalısınız. Kontrollü sulama yapmakta fayda var.
23 Haziran, güneşin yakıcı etkisi başlamadan meyveleri hasat etmek için ideal bir gün, ertesi gün de gübreleme yapabileceğinizi unutmayın.
25-26 Haziran’da kök sebzeleri topladıktan sonra 28-29 Haziran’da çimleri biçebilir, sulama ile bahçenizi yeniden canlandırabilirsiniz.
ZODYAK SEMBOLLERİ
12 Zodyak burcu, 4 gruptan oluşur: Ateş, hava, toprak ve su…
Ateş burçları: Ay; Koç ve Yay meyveler için mükemmel bir uyum sergiler. Aslan ise fındık ve tohumlu mahsuller için idealdir.
Toprak burçları: Ay; Oğlak ve Boğa burcundayken kök sebzelerinin gelişimi için önemlidir. Özellikle de sarımsak. Başak burcundayken ise mutfak otlarını elden geçirebilirsiniz.
Hava burçları: Ay; Terazi, Kova ve İkizler burcundayken çiçekli ve güzel kokulu çiçeklerin yetişme zamanında önemli rol oynar.
Su burçları: Yengeç, Akrep ve Balık burcu zamanında ağaç, çalı ve çeşitli bitki dikimlerinin yanında su veren sebzeler de verimli dönemlerini yaşar.
BİYODİNAMİK TAKVİM
Biyodinamik takvim, ay ve gezegenlerin burç kuşağındaki hareketine göre hazırlanmış rehber bir takvim. Maria Thun tarafından geliştirilmiş ve günümüzde de pek çok çiftçi tarafından kullanılıyor. Bu takvimde on iki yıldız, dört grup altında toplanmış. Bu gruplar: Kök, Yaprak, Çiçek ve Meyve olarak tanımlanmış. Hangi günlerde ne tür bitkilerin ekilmesinin uygun olduğu gibi konularda yol göstericidir.
Yaprak (Su Elementi) Yaprakları ve sapları kullanılan sebzelerin ekilmesi, şaşırtma yapılması ve bahçede yerine yerleştirilmesi için uygun zaman. Yapraklı bitkiler çiçek günlerinde veya Meyve günlerinde hasat edilmelidir. Yaprak günlerinde hasat edilen ürünler daha kısa sürede çürümeye başlar. Bu ay; lahana, salata, marul, ıspanak, yeşil soğan, brokoli, karnabahar ve kereviz ekilebilir.
Meyve (Ateş Elementi) Meyve ve tohumlu bitkilerin ekilmesi, fide olduktan sonra bahçeye aktarılması için uygun zamandır. Meyve günlerinde hasat, meyvelerin ve tohumların daha iyi depolama kalitesine sahip olmasını sağlar. Bu ay; fasulye, domates, bezelye, mısır, çilek, kabak dikebilirsiniz.
Kök (Toprak Elementi) Kök bitkileri ve kök sebzeler için en uygun zaman anlamına gelmektedir. Mahsulleri kök günlerinde saklamak idealdir. Bu ay; sarımsak, şalgam, havuç ve ayrıca patates listenizde yer alabilir.
Çiçek (Hava Elementi) Çiçekli bitkiler veya tıbbi amaç için kullanılan çiçekli bitkilerin, ot türlerinin ekilmesi, yer değişimleri ve hasat edilmesi için uygun zamandır. Veronika, lavanta, Astilbe, Abelia, gelintacı çiçeği, hanımeli, dağ gülleri, Lupinus, Geranium, şakayık türleri ve klematis Haziran ayında sizleri bekliyor.
Haziran ayında bitkiler için yapılması gerekenler bu şekilde. Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir…